:

Welke wijn is lekker bij dessert?

Bart van den Velden
Bart van den Velden
2025-08-09 14:51:31
Count answers : 2
0
Een dessertwijn wordt meestal gedronken bij het dessert, maar dat hoeft natuurlijk niet. Muscat-de-Beaumes-de-Venise en Moscato d'Asti gaan beide perfect bij vers fruit. De Muscat-de-Beaumes-de-Venise van Domaine Beaumalric is een heerlijke, friszoete, fruitige dessertwijn zonder té zoet of té zwaar te zijn. Ook de Moscato d'Asti van La Caudrina mag er zijn. Door het kleine bubbeltje voelt deze nog lichter aan en combineert het ook perfect bij ijscoupes met vers fruit. Banyuls, een versterkte rode wijn uit de Languedoc, vormt een fantastisch huwelijk met chocolade. Banyuls is volzoet met aroma's van gedroogde pruimen en rozijnen. Het lijkt een beetje op Port, maar dan uit het zuiden van Frankrijk. Italie biedt Brachetto d'Acqui, een rode dessertwijn met een klein bubbeltje. Het is licht, fris, maar past zeer zeker bij chocolade, het liefst met dessert dat chocolade én fruit combineert. Sauternes met blauwschimmelkazen als roquefort en gorgonzola zijn klassiekers. Onze Chateau Graves Sauternes is subliem bij roquefort of andere blauwschimmels. Toch liever iets zoets, denk dan aan een abrikozentaart of een tarte tatin met peren.
Koen Meyer
Koen Meyer
2025-08-09 14:32:53
Count answers : 1
0
Een algemene opmerking over wijnen bij desserts: ook al duidt de term “dessertwijn” in de volksmond alle zoete wijnen aan, lang niet alle zoete wijnen doen het goed bij zoete desserts. De beste zoete wijnen (zoals Sauternes, de top uit Loire en Duitsland) doen het vaak veel beter bij fruit dan bij ijs, gebak of andere mierezoete hapjes. Naast desserts met chocola passen slechts enkele zeer krachtige (vaak rode) zoete wijnen. De meeste desserts in de traditionele zin overschaduwen dessertwijnen. Mooi alternatief, neem het letterlijk: “dessert – wijn”, zonder iets erbij. Vrijwel altijd de beste optie.
Jack Mol
Jack Mol
2025-08-09 14:20:01
Count answers : 1
0
Wijn bij zoete desserts Kies bij een zoet dessert een wijn die minstens zo zoet is als het gerecht. Doet u dat niet, kan een wijn al snel zuur uitvallen. Wijn bij desserts met fruit In fruit zitten over het algemeen veel zuren. Kiest u hier een droge wijn bij, kan dat voor een metaalachtige smaak zorgen. Kies daarom voor een lichte zoete wijn. Altijd goed! Een mooie bubbel is altijd een goede keuze bij vers fruit. Een mousserende wijn brengt namelijk frisheid en een klein zuurtje aan het toetje, waardoor het vaak nét wat lekkerder is. Heeft u een dessert met citroen, ga dan voor een Prosecco. Deze rond de zuren van de citroen mooi af, waardoor uw dessert een aangename smaak krijgt. Onze aanbeveling voor een dessert met veel fruit: mousserende wijn Wijn bij romige desserts Bij romige desserts passen zwoele zoete witte wijnen van de Muscat. Denk bijvoorbeeld aan de Torres Floralis Moscatel Oro. Onze aanbeveling voor een dessert met veel room: wijnen van de Muscat Wijn bij desserts met chocolade Chocolade bevat erg veel aroma's. Het is daarom soms ook erg lastig om hier de juiste wijn bij te vinden. Een aantal tips: heeft u tijdens het voor- en hoofdgerecht rode wijn gedronken? Drink deze dan verder bij het nagerecht. Pure chocolade gaat goed met een Port Onze aanbeveling voor een dessert met chocolade: Ruby Port
Jayson Sardjoe
Jayson Sardjoe
2025-08-09 11:13:16
Count answers : 0
0
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten. Bijvoorbeeld een Meringue, een recept met veel room of rijp geel fruit. Of als je voor kaas kiest bij roodschimmelkazen. Een zoete rode dessertwijn is een aanrader bij bijvoorbeeld chocolademousse of een romig recept met donker bessenfruit of kersen of bij Roquefort. Ruby Port schenk je bij desserts met rood en donker fruit of blauwschimmelkaas. Tawny Port kies je met name als je een kaasplankje serveert met oude kaas, pittige brie óf een uitgesproken recept hebt voor een dessert met specerijen.
Colin Kuiper
Colin Kuiper
2025-08-09 10:49:54
Count answers : 1
0
Romige desserts Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato. Fruitdesserts Zoete dessertwijn, zoals Sauternes of Moscato. Een Moscato d’Asti en een Sauternes zijn geweldige partners bij fruitdesserts. De zuren die in de wijnen zitten passen mooi bij de zuren in het fruit en het zoetje zorgt ervoor dat het fruit niet gaat overheersen. Een edelzoete Sauternes past goed wanneer er ook fruit in het dessert is verwerkt. Muscat en Moscatel wijnen passen vaak goed, vooral wanneer er fruit in het dessert is verwerkt. Maar een Sauternes past ook erg goed bij een pudding dessert of cheesecake.
Lola dos Santos
Lola dos Santos
2025-08-09 10:43:00
Count answers : 2
0
Bij het eten van een dessert met fruit moet je kiezen voor een lichte zoete wijn, dit is altijd goed. Een bubbelwijn, zoals Champagne is ook altijd een goede keuze bij een dessert dat vers fruit bevat. Een mousserende wijn voegt namelijk frisheid en een klein zuurtje toe aan het toetje, zodat het vaak nét lekkerder is. Bij een romig dessert adviseren wij om te kiezen voor een zoete witte wijn. Met name de Muscat wijn doet het daarbij erg goed. Chocolade bevat veel aroma’s. Het is daarom ook erg lastig om hier een bijpassende wijn voor te vinden. Wat we in ieder geval weten is dat pure chocolade erg goed gaat met een port.