:

Kun je kruiden over de datum nog gebruiken?

Lina Farah
Lina Farah
2025-08-09 12:38:49
Count answers : 2
0
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de ’tenminste houdbaar tot’ stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak. Weggooien puur en alleen op de datum is zonde. Leg de kruiden op je hand en wrijf er even over. Ruik eraan: als de geur minder is, kun je ze beter weggooien en die van ons kopen in onze webshop.
Gijs Yavuz
Gijs Yavuz
2025-08-09 12:36:54
Count answers : 1
0
Kruiden voegen niet alleen smaak toe aan je gerecht, ze brengen ook kleur en gezondheidsvoordelen met zich mee. Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee. Denk bij specerijen aan kaneel, knoflookpoeder, kurkuma, chili, gemberpoeder en cardamom. Potjes gevuld met mosterdzaad, peperkorrels, venkelzaad en andere 'in tact' kruiden en specerijen gaan wel vier jaar mee. Als ze 'over datum' zijn verliezen ze alleen geur, kleur en smaak. Ziek zul je er niet snel van worden. Dus smaakt je kaneel iets minder 'kaneelerig' en je knoflookpoeder minder 'knoflooky'? Tijd om het potje te vervangen.
Niels Aktaş
Niels Aktaş
2025-08-09 12:33:37
Count answers : 1
0
Kruiden en specerijen zijn heel lang houdbaar, ook na de houdbaarheidsdatum, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. Dat kruiden en specerijen lang houdbaar zijn, ook na de houdbaarheidsdatum, wil niet zeggen dat ze ook nog lekker zijn om te eten. Van der Vossen adviseert om de houdbaarheidsdatum aan te houden die op het potje zelf staat. Als het kruidenpotje niet meer dezelfde structuur heeft, klonterig is of zwarte puntjes bevat en er dus afwijkend uitziet, moet je deze weggooien. Echter zien we bijna nooit ziektegevallen van deze producten, dus je hoeft je daar ook zeker niet zorgen voor te maken.
Arthur El Idrissi
Arthur El Idrissi
2025-08-09 11:49:02
Count answers : 2
0
Kruiden kunt u beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart. Echt bederven doen kruiden en specerijen gelukkig niet zo snel, maar wanneer u ze niet goed bewaart gaan de geur en smaak wel een stuk sneller verloren.
Julia de Bruijn
Julia de Bruijn
2025-08-09 10:45:05
Count answers : 3
0
De specerijen zijn dan nog bruikbaar, maar je hebt meer nodig voor hetzelfde resultaat. Daarna kan de kwaliteit achteruit gaan. Volg het bewaaradvies op de verpakking van het product en bekijk de houdbaarheidsdatum.
Silke Aarts
Silke Aarts
2025-08-09 08:28:48
Count answers : 6
0
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van. Proef, ruik en kijk om te beoordelen of de kruiden en specerijen nog voldoende smaakvol zijn.