:

Kun je kruiden over de datum nog gebruiken?

Joey Peterse
Joey Peterse
2025-09-01 07:38:27
Count answers : 24
0
Als je kruidenpotjes na de houdbaarheidsdatum nog gebruikt, is dat niet meteen slecht. Alleen de kwaliteit is wat achteruitgegaan. De geur wat minder sterk, kleur ietsjes fletser en de smaak minder intens wellicht. Maar meer ook niet. Je wordt er niet ziek van. Bacteriën kunnen namelijk niet groeien zonder water. En de potjes met kruiden en specerijen zijn nagenoeg droog. Daarom kun je ze heel lang bewaren. Zelfs tot ver over de ‘ten minste houdbaar tot’ datum. Zolang er maar geen vocht bij komt. Gebeurt dat wel dan merk je dat. De inhoud klontert samen. En komt er nog meer vocht bij dan gaan schimmels groeien. Dan pas is het echt de hoogste tijd om de potjes weg te gooien.
Fenna van de Veen
Fenna van de Veen
2025-08-24 04:57:29
Count answers : 30
0
Na verloop van tijd kunnen de smaak, geur en potentie van kruiden afnemen, maar ze worden niet onveilig om te consumeren. Het is een kwestie van kwaliteitsvermindering in plaats van bederf. Als ze er goed uitzien, lekker ruiken en een sterke smaak hebben, kun je ze mogelijk nog steeds veilig gebruiken, zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Houd er echter rekening mee dat de kwaliteit en intensiteit van de smaak na verloop van tijd afnemen, het is altijd het beste om verse kruiden te gebruiken als je de beste resultaten wilt behalen. Het is altijd een goed idee om je zintuigen te gebruiken (zoals geur en smaak) om te bepalen of kruiden nog steeds goed zijn, zelfs als de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Lees ook

Hoe gebruik je kruiden op de juiste manier?

Begin met wat je kent, als je niet vaak kookt met kruiden, start dan met smaken die je al kent en le Lees meer

Welke kruiden mag je niet combineren?

Amerikaanse Ginseng (Panax quinquefolius) en Rode Salie (Salvia miltiorrhiza) hebben effect op de bl Lees meer

Lize Mohammad
Lize Mohammad
2025-08-18 15:55:07
Count answers : 34
0
We hebben er vaak niet echt oog voor, maar toch hebben ook kruiden een houdbaarheidsdatum. De kans dat je ziek wordt van kruiden waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, is bijzonder klein. Wel kan het zijn dat de kruiden na verloop van tijd hun sterkte zullen verliezen. Ze zullen er dan niet alleen fletser uitzien qua kleur, ook de smaak zal opvallend verminderen. Voor je gezondheid kan het dus absoluut geen kwaad om ‘vervallen’ kruiden te gebruiken, maar of ze je gerecht ook echt meer smaak zullen geven, is geen garantie. Je kan kruiden dus zeker en vast wat langer gebruiken dan dat het label je vertelt, mits ze nog lekker smaken én je ze op de juiste manier hebt bewaard. Bewaar je kruiden altijd in een afgesloten verpakking op een donkere, koele en droge plek.
Lina Farah
Lina Farah
2025-08-09 12:38:49
Count answers : 26
0
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de ’tenminste houdbaar tot’ stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers. Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak. Weggooien puur en alleen op de datum is zonde. Leg de kruiden op je hand en wrijf er even over. Ruik eraan: als de geur minder is, kun je ze beter weggooien en die van ons kopen in onze webshop.

Lees ook

Wat kan ik doen met veel verse kruiden?

Met je overgebleven verse kruiden kan je een kruidenolie maken. Doe de kruiden in een af te sluiten Lees meer

Welke kruiden zet je bij elkaar?

Zet bij voorkeur planten bij elkaar die dezelfde verzorging vragen: mediterrane kruiden als rozemari Lees meer

Gijs Yavuz
Gijs Yavuz
2025-08-09 12:36:54
Count answers : 36
0
Kruiden voegen niet alleen smaak toe aan je gerecht, ze brengen ook kleur en gezondheidsvoordelen met zich mee. Algemeen gesproken gaan kruiden zo'n één tot drie jaar mee. Denk hierbij aan gedroogde basilicum, peterselie, salie, dille en tijm. Specerijen gaan ongeveer twee tot drie jaar mee. Denk bij specerijen aan kaneel, knoflookpoeder, kurkuma, chili, gemberpoeder en cardamom. Potjes gevuld met mosterdzaad, peperkorrels, venkelzaad en andere 'in tact' kruiden en specerijen gaan wel vier jaar mee. Als ze 'over datum' zijn verliezen ze alleen geur, kleur en smaak. Ziek zul je er niet snel van worden. Dus smaakt je kaneel iets minder 'kaneelerig' en je knoflookpoeder minder 'knoflooky'? Tijd om het potje te vervangen.
Niels Aktaş
Niels Aktaş
2025-08-09 12:33:37
Count answers : 35
0
Kruiden en specerijen zijn heel lang houdbaar, ook na de houdbaarheidsdatum, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid en etikettering bij het Voedingscentrum. Dat kruiden en specerijen lang houdbaar zijn, ook na de houdbaarheidsdatum, wil niet zeggen dat ze ook nog lekker zijn om te eten. Van der Vossen adviseert om de houdbaarheidsdatum aan te houden die op het potje zelf staat. Als het kruidenpotje niet meer dezelfde structuur heeft, klonterig is of zwarte puntjes bevat en er dus afwijkend uitziet, moet je deze weggooien. Echter zien we bijna nooit ziektegevallen van deze producten, dus je hoeft je daar ook zeker niet zorgen voor te maken.

Lees ook

Welke kruiden mag je niet meer gebruiken?

Er worden geen kruiden genoemd die niet meer gebruikt mogen worden. Het artikel waarschuwt voor het Lees meer

Arthur El Idrissi
Arthur El Idrissi
2025-08-09 11:49:02
Count answers : 35
0
Kruiden kunt u beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart. Echt bederven doen kruiden en specerijen gelukkig niet zo snel, maar wanneer u ze niet goed bewaart gaan de geur en smaak wel een stuk sneller verloren.
Julia de Bruijn
Julia de Bruijn
2025-08-09 10:45:05
Count answers : 25
0
De specerijen zijn dan nog bruikbaar, maar je hebt meer nodig voor hetzelfde resultaat. Daarna kan de kwaliteit achteruit gaan. Volg het bewaaradvies op de verpakking van het product en bekijk de houdbaarheidsdatum.
Silke Aarts
Silke Aarts
2025-08-09 08:28:48
Count answers : 39
0
Toch kun je ook na de houdbaarheidsdatum kruiden en specerijen nog gebruiken. Ze verliezen alleen geleidelijk hun kleur, geur en smaak, waardoor je mogelijk meer nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Ziek word je er niet snel van. Proef, ruik en kijk om te beoordelen of de kruiden en specerijen nog voldoende smaakvol zijn.