Waar komt de naam au gratin vandaan?

Dani Kuijpers
2025-08-02 00:20:25
Count answers
: 0
De naam van dit gerecht is afgeleid van het woord ‘gratineren’, wat inhoudt dat er een krokante korst aan een gerecht wordt gegeven, meestal door middel van kaas (maar soms worden ook paneermeel en boter gebruikt).

Colin van der Meer
2025-08-01 23:29:06
Count answers
: 0
De naam "au gratin" is afkomstig van het Franse woord "gratin", wat "geroosterd" of "gekarameliseerd" betekent. In het geval van de Gratin dauphinois wordt de naam gebruikt omdat de bovenlaag van de schotel, meestal gemaakt van kaas, gerookt of geroosterd wordt tot een goudbruine korst, waardoor de schotel een knapperige, karamelliseerde textuur krijgt.

Gijs van den Brink
2025-08-01 21:57:48
Count answers
: 2
De term au gratin wordt in de culinaire kunsten gebruikt om een gerecht aan te duiden dat is gebakken met een topping van gekruide broodkruimels en kaas. Het is een veelzijdige topper die een gemakkelijke manier is om smaak toe te voegen en, natuurlijk, meer kaas, aan tal van gerechten. De toplaag van au gratin moet goudbruin zijn, wat kan worden bereikt door te bakken of door de schaal onder een grill te plaatsen.
Lees ook
- Wat is het verschil tussen au gratin en gratin?
- Waarom is mijn gratin waterig?
- Wat is de geschiedenis van gratin?
- Wat maakt iets een gratin?
- Wat betekent gratin?
- Wat betekent au gratin letterlijk?
- Waarom mogen de aardappelschijfjes voor de gratin niet eerst in water geweekt worden voordat ze aan de room worden toegevoegd?
- Welke kaas is het beste voor gratin?
- Waar komt de gratin vandaan?