:

Hoe wijn inschenken aan tafel?

Inaya van den Brink
Inaya van den Brink
2025-09-09 05:39:55
Count answers : 23
0
Bij het inschenken hou je de fles vast aan de onderkant. Met je duim in de ziel, indien mogelijk. Je schenkt in een vloeiende beweging en sluit af met een draai, om druppels op oma's witte tafelkleed te voorkomen. Hoe vol je de glazen schenkt verschilt per wijnsoort. Zo schenk je rosé en witte wijn tot net boven de bolling, terwijl je rode wijn tot net eronder schenkt. Rode wijnglazen zijn net een tikje groter, waardoor je iedere ronde dus evenveel krijgt. Bubbels schenk je, anders dan veel mensen denken, ook in een wijnglas. Een die je ook voor witte wijn gebruikt. Dit is omdat de aroma’s en smaken het best tot hun recht komen in dit glas. De hoeveelheid ligt in dit geval minder precies. Je schenkt ‘m vol tot rond de bolling. Toch nog lastig om de juiste hoeveelheid te bepalen? De vuistregel 'vijf glazen uit een fles' kun je ook altijd nog aanhouden.
Dylan Smits
Dylan Smits
2025-09-01 16:31:48
Count answers : 47
0
Bekijk de video over het openen en inschenken van wijn. Als je de fles wijn aan tafel hebt geopend, laat je deze eerst door een gast voorproeven. Voorproeven Als je de wijn laat proeven, laat je het etiket aan de gast zien.

Lees ook

Hoe wijn proeven restaurant?

Hoe ga je te werk? Controleer eerst of de fles van het correcte oogstjaar is. Daarna kan het echte w Lees meer

Wat is de etiquette voor wijnproeven?

Durf te spuwen Tijdens een wijnproeverij proef je aardig wat wijn. Als je die allemaal opdrinkt ka Lees meer

Anouk Freshour
Anouk Freshour
2025-08-28 11:19:14
Count answers : 38
0
De etiquette schrijft dan weer voor dat dit aan een aparte servicetafel moet gebeuren. Jawel, enkele meters van de klant verwijderd. Het belangrijkste argument om dat niet te doen, is voor mij de schenktemperatuur, Door de fles in en uit het koelwater te zetten, kan ik de schenktemperatuur optimaal houden gedurende de hele maaltijd, wat zeker bij warm weer geen overbodige luxe is. Maar warm of koud, voor of tegen: jij hebt de fles betaald, dus ben jij er eigenaar van geworden. En beslis jij wat ermee gebeurt. Al vind ik wel dat je daar vooraf op een beleefde wijze een afspraak met de sommelier over moet maken.
Nadine van den Velde
Nadine van den Velde
2025-08-18 11:01:47
Count answers : 36
0
Probeer de fles aan de onderkant vast te pakken, zo laat je zien hoe handig je eigenlijk bent. Ook mors je zo een stuk minder snel. Zorg dan wel dat je het etiket naar degene draait bij wie je inschenkt. Zo kunnen ze het etiket zien en zo voorkom je vragen over de wijn. Schenk de wijn eerst bij je gasten in en als laatste pas bij jezelf. Zo laat je nog even zien dat je eerst aan een ander denkt en daarna pas aan jezelf. Wil je het echt helemaal goed doen? Hou dan van vrouw naar man en van oud naar jong aan.

Lees ook

Wie proeft de wijn aan tafel?

Nu is het aan de gast om de wijn te proeven. De volledige tafel kijkt naar jou. Proeven dient om zek Lees meer

Hoe champagne proeven?

Champagne wordt door een handvol experten in één enkel deel van de wereld gefabriceerd. Het is dus Lees meer

Morris Rutten
Morris Rutten
2025-08-10 17:41:46
Count answers : 32
0
Hoe wijn inschenken aan tafel? Koud = open Je hebt lekker gekookt, bijpassende wijnen uitgezocht en dan komt de visite. Met een fles wijn. Ga je die dan opdrinken, terwijl jouw dure Bordeaux al een uur geleden is gedecanteerd? Nee, beslist Beatrijs Ritsema, de godmother van de goede manieren. ‘Als vrienden een fles badolie meenemen, duik je toch ook niet meteen in bad?’ Dus het cadeau gaat de wijnkelder in, adviseert zij. Klinkt logisch, maar zo werkt het niet altijd. Krijg je een koude fles witte wijn, dan is het overduidelijk de bedoeling dat ‘ie open gaat. Schenk die dan als aperitief, en schakel daarna door naar jouw zorgvuldig samengestelde wijnarrangement. Één lipafdruk Lippenstift is mooi, maar niet rond het hele wijnglas. Hou het netjes. Drink op één plekje, en zet je glas zo neer dat die lipafdruk naar jou toe wijst. Zo zorg je ervoor dat je glas zo schoon mogelijk blijft, want oude lippenstift op het glas is pure horror. Mee naar het restaurant Nog zo’n heet hangijzer: je eigen wijn meenemen naar een restaurant, kan dat? Niet als het een vijf liter jerrycan veel-voor-weinig is, maar een bijzondere fles kan best mee uit eten. Overleg van tevoren met het restaurant en informeer of ze kurkgeld vragen, een vergoeding voor het bedrag dat ze mislopen omdat je geen wijn bij ze gaat bestellen. Breng je een zeldzame of peperdure wijn mee, dan is het heel fideel als je de sommelier ook wat laat proeven van jouw kelderschat. Eerst de beste wijn ‘Wat drinken jullie? Wijn?’ Je kijkt in je wijnrek en ja hoor, daar knipoogt een veel te lekkere Chileense wijn naar je, die je eigenlijk had bewaard om een keer met z’n tweeën van te genieten. Maar ja, die zure bocht uit je kerstpakket ga je toch niet aanbieden aan je visite? Nee, dat kun je niet maken, de expert is onverbiddelijk. ‘De regel is inderdaad: eerst de beste wijn, daarna de iets minder goede en zo verder afdalend naar het niveau slobberwijn.’ Laat het een les voor je zijn: zorg dat je altijd lekkere wijn op voorraad hebt voor onverwacht bezoek. Doe meteen een doosje, want dat komt toch wel op. Slurpen maar Op zoek naar een gezellige huiswijn voor het wijnrek thuis: die vind je op een wijnproeverij. Wees wijs en trek hier niets wits aan. En natuurlijk draag je geen parfum of aftershave naar zo’n proeverij, je wilt niet dat iedereen alleen maar jou ruikt. Denk niet dat degene die de proeverij geeft, te zuinig is: het is normaal om maar een piepklein beetje, een slokje of twee, in te schenken om te proeven. Die wijn laat je door je mond rollen, en je mag er zelfs een beetje mee slurpen - een gewoonte die je ook direct weer moet afleren als je buiten staat. Alleen op die manier kun je alle aroma’s en smaken van de wijn goed waarnemen. Daarna spuug je de wijn weer uit, anders sta je na een glas of tien te hiphoppen op tafel met je onderbroek op je hoofd, en je smaakpapillen raken de weg kwijt als je té gul aan het proeven bent. Uitspugen kan in een emmertje – sjieker: een spittoon of crachoir - dat je naar je toe haalt om discreet de wijn in te laten lopen. Niet spugen dus en let op dat je niet voor mensen langs buigt die ook op weg zijn naar de crachoir, anders ligt hun Chardonnay in jouw nek. Chin-chin En dan de toost: hoor je de glazen nou tegen elkaar te tikken, of niet? Sommige mensen vinden het niet netjes, schrijft de expert Beatrijs: ‘Deftige heren en dames associëren klinkende glazen met drinkgelagen, waar de alcohol vrijelijk vloeit onder dienovereenkomstig gebral.’ Het glas heffen, elkaar even aankijken en knikken is voldoende. Maar Beatrijs stelt ons gerust, want in een klein gezelschap kun je gewoon proosten. En zit er iemand tussen die geen alcohol drinkt? Die proost mee, ook met een glas chocomel of appelsap mag je iedereen het beste wensen. Cheers!
Dana van Wijk
Dana van Wijk
2025-08-01 08:59:15
Count answers : 30
0
Schenkvolgorde is licht en droog eerst, dan zwaar(der) en zoet daarna. 'n Aperitiefje om de eetlust op te wekken: champagne/sekt/prosecco/cava, met of zonder een scheutje crème de cassis, of een droge sherry, of probeer eens een kruidige Noilly Prat uit Frankrijk; een glas wijn (meestal wit) bij het voorgerecht; 'n glas wijn bij het tussengerecht (iets vollere witte, rosé of een lichte rode) en een of nog een glas bij het hoofdgerecht. En we sluiten keurig af met een zoete dessertwijn, die overigens wit én rood kan zijn. Wordt er heerlijk nagetafeld en spreekt men nog niet met dubbele tong, dan kan een digestiefje de spijsvertering een slokje helpen. De schenktemperatuur is ook belangrijk. Rode wijnen worden geserveerd bij een temperatuur van 17-18 graden Celsius, lichte rode wijnen bij 14-16 graden en witte wijnen en rosés bij 10-12 graden. Champagne is het lekkerst bij 8 graden. Als de wijn te warm is, kan hij 20 minuten in de koelkast worden gezet om af te koelen. Decanteren kan ook noodzakelijk zijn, met name voor oudere wijnen met bezinksel of jonge wijnen met veel tannine. Dit kan helpen om de smaak zachter en voller te maken. De wijn moet voorzichtig en traag in een karaf worden gegoten om het bezinksel te scheiden of om de wijn in contact te laten komen met zuurstof.
Kian Brouwer
Kian Brouwer
2025-08-01 08:25:00
Count answers : 33
0
Ga je wijn inschenken aan tafel of wordt er wijn geserveerd aan tafel in een restaurant? Een ober moet altijd het etiket van de fles aan je laten zien. Pas nadat je goedkeurend geknikt hebt, zal hij de bovenrand met een scherm mesje verwijderen en de kurkentrekker in de hals draaien om de kurk er vervolgens met een rustige en vloeiende beweging uit te trekken. Als het nodig is maakt hij de hals van de fles schoon en hij ruikt daarna kort aan de kurk. Dan wordt er een bodem voor je ingeschonken om te proeven en wordt de fles met het etiket weer aan je getoond. Ook na je goedkeuring zal een goede ober bij het inschenken van alle glazen wijn het etiket voor iedereen zichtbaar houden. Schenk je wijn in tot aan het breedste gedeelte van de bolling. Dat zorgt ervoor dat je wijn goed kan ademen en je hem kunt rondwalsen.