:

Hoe wijn inschenken aan tafel?

Dana van Wijk
Dana van Wijk
2025-08-01 08:59:15
Count answers : 4
0
Schenkvolgorde is licht en droog eerst, dan zwaar(der) en zoet daarna. 'n Aperitiefje om de eetlust op te wekken: champagne/sekt/prosecco/cava, met of zonder een scheutje crème de cassis, of een droge sherry, of probeer eens een kruidige Noilly Prat uit Frankrijk; een glas wijn (meestal wit) bij het voorgerecht; 'n glas wijn bij het tussengerecht (iets vollere witte, rosé of een lichte rode) en een of nog een glas bij het hoofdgerecht. En we sluiten keurig af met een zoete dessertwijn, die overigens wit én rood kan zijn. Wordt er heerlijk nagetafeld en spreekt men nog niet met dubbele tong, dan kan een digestiefje de spijsvertering een slokje helpen. De schenktemperatuur is ook belangrijk. Rode wijnen worden geserveerd bij een temperatuur van 17-18 graden Celsius, lichte rode wijnen bij 14-16 graden en witte wijnen en rosés bij 10-12 graden. Champagne is het lekkerst bij 8 graden. Als de wijn te warm is, kan hij 20 minuten in de koelkast worden gezet om af te koelen. Decanteren kan ook noodzakelijk zijn, met name voor oudere wijnen met bezinksel of jonge wijnen met veel tannine. Dit kan helpen om de smaak zachter en voller te maken. De wijn moet voorzichtig en traag in een karaf worden gegoten om het bezinksel te scheiden of om de wijn in contact te laten komen met zuurstof.
Kian Brouwer
Kian Brouwer
2025-08-01 08:25:00
Count answers : 2
0
Ga je wijn inschenken aan tafel of wordt er wijn geserveerd aan tafel in een restaurant? Een ober moet altijd het etiket van de fles aan je laten zien. Pas nadat je goedkeurend geknikt hebt, zal hij de bovenrand met een scherm mesje verwijderen en de kurkentrekker in de hals draaien om de kurk er vervolgens met een rustige en vloeiende beweging uit te trekken. Als het nodig is maakt hij de hals van de fles schoon en hij ruikt daarna kort aan de kurk. Dan wordt er een bodem voor je ingeschonken om te proeven en wordt de fles met het etiket weer aan je getoond. Ook na je goedkeuring zal een goede ober bij het inschenken van alle glazen wijn het etiket voor iedereen zichtbaar houden. Schenk je wijn in tot aan het breedste gedeelte van de bolling. Dat zorgt ervoor dat je wijn goed kan ademen en je hem kunt rondwalsen.