Wat is de etiquette voor wijnproeven?

Colin Kuiper
2025-08-01 05:22:18
Count answers
: 1
Koud = open
Je hebt lekker gekookt, bijpassende wijnen uitgezocht en dan komt de visite. Met een fles wijn. Ga je die dan opdrinken, terwijl jouw dure Bordeaux al een uur geleden is gedecanteerd?
Nee, beslist Beatrijs Ritsema, de godmother van de goede manieren. ‘Als vrienden een fles badolie meenemen, duik je toch ook niet meteen in bad?’
Dus het cadeau gaat de wijnkelder in, adviseert zij.
Krijg je een koude fles witte wijn, dan is het overduidelijk de bedoeling dat ‘ie open gaat.
Schenk die dan als aperitief, en schakel daarna door naar jouw zorgvuldig samengestelde wijnarrangement.
Één lipafdruk
Lippenstift is mooi, maar niet rond het hele wijnglas.
Hou het netjes.
Drink op één plekje, en zet je glas zo neer dat die lipafdruk naar jou toe wijst.
Zo zorg je ervoor dat je glas zo schoon mogelijk blijft, want oude lippenstift op het glas is pure horror.
Mee naar het restaurant
Nog zo’n heet hangijzer: je eigen wijn meenemen naar een restaurant, kan dat?
Niet als het een vijf liter jerrycan veel-voor-weinig is, maar een bijzondere fles kan best mee uit eten.
Overleg van tevoren met het restaurant en informeer of ze kurkgeld vragen, een vergoeding voor het bedrag dat ze mislopen omdat je geen wijn bij ze gaat bestellen.
Breng je een zeldzame of peperdure wijn mee, dan is het heel fideel als je de sommelier ook wat laat proeven van jouw kelderschat.
Eerst de beste wijn
‘Wat drinken jullie? Wijn?’
Je kijkt in je wijnrek en ja hoor, daar knipoogt een veel te lekkere Chileense wijn naar je, die je eigenlijk had bewaard om een keer met z’n tweeën van te genieten.
Maar ja, die zure bocht uit je kerstpakket ga je toch niet aanbieden aan je visite?
Nee, dat kun je niet maken, de expert is onverbiddelijk.
‘De regel is inderdaad: eerst de beste wijn, daarna de iets minder goede en zo verder afdalend naar het niveau slobberwijn.’
Laat het een les voor je zijn: zorg dat je altijd lekkere wijn op voorraad hebt voor onverwacht bezoek.
Doe meteen een doosje, want dat komt toch wel op.
Slurpen maar
Op zoek naar een gezellige huiswijn voor het wijnrek thuis: die vind je op een wijnproeverij.
Wees wijs en trek hier niets wits aan.
En natuurlijk draag je geen parfum of aftershave naar zo’n proeverij, je wilt niet dat iedereen alleen maar jou ruikt.
Denk niet dat degene die de proeverij geeft, te zuinig is: het is normaal om maar een piepklein beetje, een slokje of twee, in te schenken om te proeven.
Die wijn laat je door je mond rollen, en je mag er zelfs een beetje mee slurpen - een gewoonte die je ook direct weer moet afleren als je buiten staat.
Alleen op die manier kun je alle aroma’s en smaken van de wijn goed waarnemen.
Daarna spuug je de wijn weer uit, anders sta je na een glas of tien te hiphoppen op tafel met je onderbroek op je hoofd, en je smaakpapillen raken de weg kwijt als je té gul aan het proeven bent.
Uitspugen kan in een emmertje – sjieker: een spittoon of crachoir - dat je naar je toe haalt om discreet de wijn in te laten lopen.
Niet spugen dus en let op dat je niet voor mensen langs buigt die ook op weg zijn naar de crachoir, anders ligt hun Chardonnay in jouw nek.
Chin-chin
En dan de toost: hoor je de glazen nou tegen elkaar te tikken, of niet?
Sommige mensen vinden het niet netjes, schrijft de expert Beatrijs: ‘Deftige heren en dames associëren klinkende glazen met drinkgelagen, waar de alcohol vrijelijk vloeit onder dienovereenkomstig gebral.’
Het glas heffen, elkaar even aankijken en knikken is voldoende.
Maar Beatrijs stelt ons gerust, want in een klein gezelschap kun je gewoon proosten.
En zit er iemand tussen die geen alcohol drinkt?
Die proost mee, ook met een glas chocomel of appelsap mag je iedereen het beste wensen.
Cheers!

Veerle Mohan
2025-08-01 02:59:37
Count answers
: 5
Het serveren van wijn: Wanneer je wijn serveert, houd dan rekening met de juiste temperatuur.
Het proeven van wijn: Wanneer je wijn proeft, observeer dan eerst de kleur en helderheid ervan.
Ruik vervolgens voorzichtig aan de wijn om de aroma's te ontdekken.
Neem dan een slok en laat de wijn even in je mond rondwalsen voordat je doorslikt.
Vermijd luide slurpgeluiden en ongepaste opmerkingen tijdens het proeven.
Het naleven van de juiste etiquette bij het drinken van wijn is een teken van respect voor de wijn zelf en voor degenen met wie je de ervaring deelt.
Door deze richtlijnen te volgen, kun je ten volle genieten van wijn en anderen laten zien dat je een ware connaisseur bent.

Kayleigh Kolster
2025-08-01 01:52:10
Count answers
: 4
Durf te spuwen
Tijdens een wijnproeverij proef je aardig wat wijn.
Als je die allemaal opdrinkt kan het je al snel licht in het hoofd worden.
Het is dan ook verstandig om de wijn uit te spuwen.
Dit kan tijdens een wine tasting perfect, niemand zal je scheef bekijken.
Wij voorzien alvast een spuugemmer.
Zet al je zintuigen aan het werk
Bij het proeven van wijn werken al je zintuigen samen.
Bekijk eerst de kleur van de wijn, wals met je glas de wijn rond en ruik, vervolgens komt het op proeven op aan.
Laat je tong de wijn ervaren, spoel eventueel even de mond en proef opnieuw.
Op die manier ervaar je de smaak en de intensiteit van de wijn ten volle.
Uiteraard zijn wij er om je te begeleiden tijdens dit proces en om samen met jou de wijn te bespreken.
Haastwerk
Een wijnproeverij is bij voorkeur een ontspannen event.
Zorg dat iedereen voldoende tijd heeft om de wijn te proeven en er voluit van te genieten.
Schep wat sfeer en maak de setting niet te stijf.
Zorg dat je gasten tijd hebben en op hun gemak zijn.
Te snel drinken
Bij Wine Point voorzien we je van een heel aantal Zuid-Afrikaanse topwijnen tijdens onze wijnproeverijen.
Het is niet de bedoeling dat je dronken wordt, dit gaat vaak ten koste van de ervaring en de sfeer.
Weet dat spugen kan en proef op een rustig tempo.
Ze leer je heel wat bij en ervaar je de wijnen veel intenser.
Af en toe wat water en brood tussen de wijnen is altijd een goed idee.
Luidruchtig commentaar
Een zeer uitgesproken en vooringenomen mening is zelden een meerwaarde tijdens een wijnproeverij.
Geef elke wijn een kans en probeer doorgedreven te proeven.
Houd het voor de andere mensen ook aangenaam en laat ze hun eigen mening vormen.
In stilte genieten en vervolgens de wijnen bespreken is een stuk aangenamer voor iedereen.

Fenne den Haag
2025-08-01 01:04:59
Count answers
: 1
Hoe houd ik mijn wijnglas goed vast?
Pak het glas bij het steeltje of de voet vast en zeker niet bij de kelk! Hiermee voorkom je dat je handen de wijn opwarmen en je de wijn niet meer drinkt op de meest ideale temperatuur.
Hoe moet ik ruiken aan de wijn?
Nu komt het professionele stukje, je gaat aan de wijn ruiken. Wals de wijn in je glas en begin met ruiken.
Hoe moet ik een wijn proeven?
Je neemt een slok, niet te groot en niet te klein en laat deze door je hele mond heen glijden.
Ook kan je wat lucht bij de wijn in je mond slurpen.
Nu hoor ik je denken: waarom?
Dat is toch heel raar om te doen?
Dat klopt!
Dit hoef je ook zeker niet te doen als je, je daar niet fijn bij voelt.
Door zuurstof bij de wijn te laten komen de smaken van de wijn beter naar voren.
Kleine tip: wil je voor het eerst zuurstof bij de wijn slurpen, doe dit ergens thuis en niet in een restaurant.
Ik kan niet garanderen dat dit direct goed gaat.
Het zou zonde zijn als je aan het begin van je avond al een vieze tafel hebt omdat je het niet binnen kon houden.
Wil je meer weten en leren over hoe je een wijn het best kan beoordelen door er aan te ruiken en de wijn te proeven?
Dan is een wijnproeverij echt iets voor jou!
Vergeet nooit te klinken met je wijnglazen
Kijk elkaar in de ogen, als een teken van respect.
Altijd klinken met de kelken en niet met het voetje of scheel.
Dit voorkomt glasscherven op de tafel.
Roep ‘proost’ en neem altijd een slok na het proosten.
Je knikt ja en smakt na de eerste slok nog even om te laten merken dat je de wijn lekker vindt.
Zo kom je overtuigend over.