:

Hoe wijn proeven restaurant?

Fenne de Vos
Fenne de Vos
2025-08-30 15:50:25
Count answers : 22
0
Je krijg deze vraag meerdere keren per dienst, met verzoeken om alles te proeven van $12 Lapierre "Raisins Gaulois" tot $26 Vajra Barolo. Als je ooit een 1/2 oz proevertje wijn hebt gegoten in een grote Bourgogne-kom, weet je dat je niets kunt proeven. Ik ben geneigd om een relatief royale "proevertje" te schenken, zodat ze de wijn daadwerkelijk kunnen proeven. Als twee gasten om een "proevertje" van mijn $26/glas Barolo vragen en dan afzien, is dat een inkomstenverlies dat soms meerdere keren per avond voorkomt. Sommige mensen zullen letterlijk om een proevertje van 5-6 wijnen vragen voordat ze een keuze maken. Ben ik verkeerd in de gedachte dat dit een beetje te veel is, vooral bij dure schenkingen. Je kunt niet gaan zitten en vragen om de "pate en croute" of "creme brulee" te proeven voordat je je committeert om dat item te kopen.
Fabian van Ghoerle
Fabian van Ghoerle
2025-08-24 03:23:11
Count answers : 40
0
Je proeft een wijn namelijk niet om te beoordelen of je de wijn lekker vindt, je proeft de wijn om te beoordelen of de wijn geen ‘fout’ bevat. Volgens de klassieke serveermethode moet degene die de fles heeft besteld, dat is vaak de gastheer of gastvrouw, de fles ook proeven. Vervolgens is het de bedoeling dat je eerst naar de kleur kijkt. Als je bijvoorbeeld een jonge rode wijn hebt besteld en de kleur is bruin zou dat kunnen duiden op oxidatie. Vervolgens ruik je aan de wijn. Als de wijn muf ruikt, aroma’s heeft van bijvoorbeeld azijn of lijkt net op een port, dan zoude wijn fout kunnen zijn. Dit geldt ook voor de smaak. In dat geval mag je de wijn afkeuren of vragen aan de ober/sommelier of dat de bedoeling is van de wijn. Het idee is dus niet dat je de wijn proeft om te beoordelen of je de wijn lekker vindt. Proef de wijn altijd in een restaurant, en bij twijfel vraag de mening van het bedienend personeel.

Lees ook

Wat is de etiquette voor wijnproeven?

Durf te spuwen Tijdens een wijnproeverij proef je aardig wat wijn. Als je die allemaal opdrinkt ka Lees meer

Wie proeft de wijn aan tafel?

Nu is het aan de gast om de wijn te proeven. De volledige tafel kijkt naar jou. Proeven dient om zek Lees meer

Samuel El Idrissi
Samuel El Idrissi
2025-08-19 01:30:41
Count answers : 46
0
Bij de aankoop van wijn, olie, olijven of andere zaken die een specifieke smaak hebben, heeft de koper – dus u als klant in het restaurant - steeds het recht om te proeven alvorens de koop ontstaat. Deze regel is ontstaan omdat elke fles wijn, olie en olijf een andere, unieke smaak heeft. U mag na het proeven de fles wijn nog weigeren. U moet daar wel een duidelijk reden voor hebben. Bijvoorbeeld dat de smaak te kurkachtig is of dat de wijn niet smaakt zoals deze zou moeten smaken. Let op! Proef geen overmatige hoeveelheden. Doet u dit wel, dan kan u een kost aangerekend worden.
Joëlle Smits
Joëlle Smits
2025-08-14 00:41:52
Count answers : 38
0
De ober komt aan je tafel en laat je de fles zien. Jij controleert puur en alleen of het jaartal klopt en of het wijnhuis in orde is. Vervolgens zal hij jouw glas nemen en je een klein beetje inschenken. Je kan het glas iets walsen. De wijn komt nu mooi los in het glas omdat er voldoende zuurstof bij komt. Hierdoor ruik je makkelijker of de wijn kurk of andere oneffenheden heeft. Pak altijd je glas bij de steel zodat de geur van je handen de geur van de wijn niet beïnvloedt. Vervolgens ga je ruiken. Ruik ook eens vóór het walsen. Ruikt de wijn prima en is de smaak in orde? Dan kan je door een knikje naar de ober aangeven dat die in orde is. Als de wijn niet goed is, dan kun je de wijn terugsturen. Het is trouwens niet de bedoeling dat je de wijn terugstuurt als je hem niet lekker vindt, dan komt het uiteraard gewoon op de rekening.

Lees ook

Hoe champagne proeven?

Champagne wordt door een handvol experten in één enkel deel van de wereld gefabriceerd. Het is dus Lees meer

Hoe wijn inschenken aan tafel?

Ga je wijn inschenken aan tafel of wordt er wijn geserveerd aan tafel in een restaurant? Een ober mo Lees meer

Kian Ramautar
Kian Ramautar
2025-08-01 03:31:43
Count answers : 30
0
Hoe ga je te werk? Controleer eerst of de fles van het correcte oogstjaar is. Daarna kan het echte werk beginnen. Bekijk de kleur. Is de kleur helder en fris? Ideaal. Een doffe kleur kan wijzen op oxidatie. Wals voorzichtig de wijn in het glas en neem de aroma’s in je neus. De geur van ‘kurk’ in de wijn herken je aan een aroma van muffe kelder, natte dweil of nat karton. Indien je twijfelt, vraag dan zeker om een tweede mening.