:

Bij welke gerechten past wijn?

Lot Buijs
Lot Buijs
2025-07-30 08:48:52
Count answers : 3
0
Welke wijn bij pikante gerechten? Scherpe en pikante smaken worden versterkt door zuur in wijn. Denk bij pittige gerechten aan een jonge rode wijn met tannines, of aan een zoete wijn met een laag alcoholpercentage die de hitte tempert. Welke wijn bij zure gerechten? Ga voor een frisse en strakke wijn bij gerechten met veel zuur. Maar zorg ervoor dat de wijn zelf niet té zuur is. Welke wijn bij zoete gerechten? De toevoeging van zoet kan de smaak van wijn beïnvloeden. Zo kan een droge wijn plotseling zoet smaken naast een dessert. Probeer het zoetgehalte van zowel de wijn als het gerecht ongeveer gelijk te houden. Een goede optie is vaak een dessertwijn. Welke wijn bij eiwitrijke gerechten? Rijke, eiwitrijke gerechten kunnen worden gecomplementeerd door een tanninerijke rode wijn. Welke wijn bij bittere gerechten? Bittere gerechten versterken de bitterheid van de tannine. Een bitter gerecht gaat goed met een wijn met weinig of geen tannines die een licht zoetje of zoutje bevatten. Welke wijn bij kruidige gerechten? Het combineren van wijn met kruidige gerechten kan een uitdaging zijn. Kruiden kunnen namelijk zo overheersend zijn, dat ze de geur en de smaak van de wijn volledig wegvalt. Kies bij kruidige gerechten daarom niet voor lichte en verfijnde wijnen, maar ga liever voor een wat kruidigere en aromatische wijn. Deze wijnen worden namelijk niet zo snel overschaduwd door de kruidigheid van het gerecht. Breed inzetbare wijnen Tot slot zijn er ook nog breed inzetbare wijnen die bij vele gerechten passen. Ideaal voor degenen onder ons die net beginnen met het verkennen van wijnspijs-combinaties. Hoewel deze wijnen misschien niet al te complex zijn, zullen ze zelden misstaan bij een gerecht.
Rafael Mulder
Rafael Mulder
2025-07-30 06:40:22
Count answers : 0
0
Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood. Een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas. Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Kalkoen of kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn. Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo. Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay. Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn. Wijn en rundvlees: rode wijn. De tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees. De regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn.
Sofia de Ruiter
Sofia de Ruiter
2025-07-30 06:31:01
Count answers : 4
0
Bijvoorbeeld, een droge witte wijn gaat vaak goed samen met visgerechten, terwijl een volle rode wijn perfect is bij een stevige biefstuk. Een mousserende wijn zoals champagne of cava is een populaire keuze voor bij de voorgerechten of als aperitief. Sommige wijnen zijn ook geschikt voor specifieke regionale gerechten, zoals een Italiaanse Chianti bij pasta met tomatensaus. Lichtgekookte vis en witvis gerechten passen het beste bij een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Gekruid of pittig gekruid eten, zoals Thais of Indisch eten, gaat goed samen met een Riesling of een Gewürztraminer. Rood vlees, zoals biefstuk of lamskotelet, wordt het beste gepaard gaat met een volle, robuuste rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Syrah/Shiraz. Kaas en charcuterie zijn een perfecte match voor een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Tempranillo. Zware, gerijpte kazen zoals Roquefort of gorgonzola zijn een goede combinatie met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Port.
Mark Henriquez
Mark Henriquez
2025-07-30 06:11:39
Count answers : 3
0
Bij welke gerechten past wijn? Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zoals de Sauvignon Blanc van Palena. Bij een vissoep als voorgerecht past een verfrissende chardonnay of rosé. Voorgerechten als antipasti of carpaccio kunnen goed worden gedronken met een vollere, rode wijn, zoals de Roccialta Chianti. Om snel een wijn te kiezen bij vleesgerechten, maken veel mensen gebruik van de volgende vuistregel: rode wijn bij rood vlees, witte bij wit vlees. Als je bij het voorgerecht de Roccialta Chianti hebt geschonken, past deze ook goed bij risotto-gerechten, wit vlees en gevogelte. De Maipo Valley Merlot kan worden geserveerd bij pasta’s en rood vlees, maar ook bij wit vlees wanneer dit wordt bereid met zachte specerijen of wordt geserveerd met een zware saus. De Premium Chardonnay van Delbaux past goed bij gevogelte met roomsaus en gebakken zalm. Rosé bij vlees of vega. Ga jij je vlees grillen? Denk dan eens aan rosé. En ook als je voor vegetarisch of veganistisch gaat, met gekookte groente, een pittig recept of een gerecht uit de mediterrane keuken, is de rosé van Domaine Fredavelle een goede keuze. Wil je liever een wijn die bijna overal bij past? De Sauvignon Blanc van Palena is een jonge, frisse wijn die je gemakkelijk bij verschillende soorten gerechten kan schenken. Heb je Veuve de Vernay, Vin Mousseux Demi-sec of Veuve du Vernay- Vin Mousseux Brut geserveerd als aperitief? Schenk deze dan ook bij je fruitdessert om het diner feestelijk af te ronden. Serveer je verse en/of licht gerijpte kazen? Daar past de Tratturi Rosato goed bij. Rijpe kazen komen het best tot hun recht met de Gran Trio Rosso.