:

Welke wijn hoort bij welk gerecht?

Matthijs Zhang
Matthijs Zhang
2025-07-30 07:42:20
Count answers : 1
0
Een intense, harde kaas als Grana Padano, gerijpte Manchego of Pecorino vraagt om een volle, ronde wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Shiraz of Zinfandel. Een (medium) zachte kaas als een Gruyère, Camembert of brie doen het dan weer verrassend goed bij lichte wijnen zoals Pinot noir. Witte wijn laat zich een stuk makkelijker combineren met kaas dan rood, een tweetal klassieke combinaties zijn kaasfondue met Riesling en een Sauvignon Blanc met geitenkaas. Een gemakkelijke vuistregel is: hoe lichter het stuk vlees, hoe lichter de wijn. Kalkoen of kip combineert in het algemeen makkelijk met witte wijn. Wanneer het gevogelte geroosterd wordt gaat het perfect samen met een chardonnay, rosé of een lichte rode wijn. Wordt het op de bbq gelegd? Dan zeggen we volle rode wijn als Cabernet Franc of Malbec. Vis kan het beste worden gecombineerd met witte wijn, waarom, de tannine in rode wijn in combinatie met visolie laat in het algemeen een metaalachtige-nasmaak achter. Lichte vis als zeebaars en tilapia: Grüner Veltliner, Pinot Grigio, Chablis, Verdejo. Vleesachtige vis als zalm: volle Viognier of Chardonnay. Vette vis als haring en makreel: rosé of lichte rode wijn. Wijn en rundvlees, daar gaan we: rode wijn. Waarom nu wel, de tannine in rode wijn combineert goed met het vet in rundvlees. De regel hier is simpel: het vetter het vlees de voller de wijn. Serveer je het stuk vlees met saus, kan de wijn daar ook apart op aangepast worden.
Livia Scholten
Livia Scholten
2025-07-30 02:30:45
Count answers : 2
0
Welke wijn past er bij zalm. Welke wijn bij asperges. Welke wijn bij pasta. Een lichtzoete wijn past het best bij pikante gerechten. Wijnen die zoet zijn en mogelijk passen bij uw nagerecht zijn een Riesling Kabinett, een Moscato of juist een zoete dessertwijn als Pedro Ximinéz, Sauternes of Monbazillac.