:

Is er biologische wijn zonder sulfiet?

Ilse Nguyen
Ilse Nguyen
2025-09-01 15:29:51
Count answers : 29
0
Biologische wijn is wijn die is gemaakt van biologisch geteelde druiven. Ook het gebruik van sulfiet is beperkt. De regels stellen nu dat het sulfietgehalte in biologische wijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager moet zijn dan in de conventionele tegenhangers. Sulfiet komt van nature voor in wijn en helpt de wijn te conserveren. Er worden ook termen als EKO, organic of no added sulphur niet geschuwd. Het is dus geen vrijblijvende vorm van landbouw. Ook termen als no added sulphur worden niet geschuwd.
Sebastiaan Martena van Burmania Vegilin van Claerbergen
Sebastiaan Martena van Burmania Vegilin van Claerbergen
2025-08-22 04:07:38
Count answers : 26
0
Het gebruik van middelen en mogelijkheden ter verbetering van de wijn wordt zoveel mogelijk vermeden. Voor biologische wijn is minder sulfietgebruik toegestaan dan voor ‘gewone’ wijnen. Het komt ook voor dat men geen- of beduidend minder sulfiet toevoegt aan de wijn. Op de wijnfles zie je vaak de vermelding “no sulpher added”. Dus een wijn helemaal zonder sulfiet, die is er niet.

Lees ook

Waarom is biologische wijn beter?

Biologische wijn is meestal de beste weerspiegeling van zowel de druif als het terroir, de wijngaard Lees meer

Wat zijn de voordelen van biodynamische wijn?

Gezonde wijnen: Biologische wijnen bevatten minder residuen van pesticiden en andere chemische stoff Lees meer

Guusje Luitgardis van Neustrië
Guusje Luitgardis van Neustrië
2025-08-13 13:12:02
Count answers : 33
0
Er bestaan wijnen waarbij er geen sulfiet wordt toegevoegd tijdens het productieproces of vlak voor het bottelen. Bij biologische wijn moet dat minimaal 30 tot 50 mg/l lager liggen. Wijnen zonder sulfiet bestaan niet. Van nature zit er namelijk al een laag percentage sulfiet in wijn. Aan rode wijn wordt minder sulfiet toegevoegd dan aan witte wijn.
Rowan de Jong
Rowan de Jong
2025-08-13 09:58:42
Count answers : 25
0
En dat toevoegen gebeurt bij 99% van de wijnen, ook bij biologische wijnen. Interessant is dat sommige wijnmakers het proces van wijnmaken zo sturen en controleren dat er geen extra sulfiet wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld in de Zuid Afrikaanse Shiraz van Stellar Organics, of de Italiaanse Asinoi en Quatro Ciento die we via rechtstreekse import van het Groningse Vino per Tutti inkopen. Het niet extra toevoegen vereist druiven die weinig gekneusd zijn, de juiste vergisting, een grote hygiëne, gecontroleerd vervoer etc.

Lees ook

Wat is het verschil tussen biologische wijn en gewone wijn?

Biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven. Deze groeien in een hiervoor gecerti Lees meer

Is biologische wijn vrij van pesticiden?

Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest, pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen. Technis Lees meer

Mats Terry
Mats Terry
2025-08-06 13:24:23
Count answers : 20
0
Wijnmakers mogen sulfiet gebruiken in alle type wijnen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om géén sulfiet te gebruiken. Dan spreken we over “sulfietvrije wijn” of “wijn zonder sulfiet”, maar eigenlijk klopt dat niet, want van sulfiet komt van nature voor in druiven. Dus als je het helemaal correct wilt stellen, dan moet je dus spreken over “wijn zonder toegevoegd sulfiet”. Is biologische wijn altijd zonder sulfiet? Nee, biologische wijnen mogen sulfiet bevatten, maar wel beduidend minder dan conventionele wijnen. Er zijn echter ook biologische wijnmakers die bewust geen sulfiet gebruiken. Hun wijnen zijn dus biologisch gecertificeerd én zonder toegevoegd sulfiet gemaakt. In dat laatste geval wordt ook wel over natuurwijn gesproken.
Simon Scholten
Simon Scholten
2025-07-27 12:10:24
Count answers : 31
0
Amaracmand Madame Titì Extra Brut Spumante Bio No Add Solfitos Menade Nosso Verdejo Rueda – vin nature Winkler-Hermaden, Grauburgunder bio, Vulkanland-Steiermark Yenda Albariño -Godello Sel d’Aiz Cantabria Amaracmand Imperfetto Rubicone Sangiovese I.G.T. Mendez Moya Seis Cosechas F.Schatz Finca Sanguijuela Ronda Sierra Norte 1564 Orange wine Antigua Real Fabrica Hojalata Moscatel Morisco Pretium Blanco

Lees ook

Is biologische rode wijn beter dan gewone rode wijn?

Is biologische rode wijn beter dan gewone rode wijn? Zijn biologische wijnen minder lekker dan gewo Lees meer

Wat is de gezondste wijn om te drinken?

Wijn blijkt dus een mooie bron te zijn van resveratrol, wat een bijdrage kan leveren aan een gezonde Lees meer

Oscar Wolters
Oscar Wolters
2025-07-27 11:30:58
Count answers : 26
0
Er zijn wijnen van biologische druiven, op natuurlijke wijze gemaakt, zonder toegevoegd sulfiet. Een wijn zonder toegevoegd sulfiet kun je vergelijken met verse natuurproducten, deze zijn kwetsbaar en gaan achteruit door blootstelling aan lucht. De hele wijnmakerij moet vlekkeloos verlopen als geen sulfiet aan de wijn wordt toegevoegd, de druiven moeten rijp, kerngezond en puntgaaf zijn. Het is een natuurproduct dat bedoeld is om vers te worden gedronken.