Wat past goed bij vis?

Sten Zijlemans
2025-07-26 11:51:24
Count answers
: 4
Forel: asperge, prei, wortel.
Garnalen: artisjok, bloemkool, champignons, knolselder, komkommer, tomaten, wortelen.
Heilbot: groene kool, komkommer, prei, champignons, erwtjes, tomaten, courgette
Kabeljauw: aubergine, broccoli, courgette, erwtjes, knolselder, koolrabi, prei, schorseneren, shii-take, tomaten, witloof, wortelen.
Krab: kool, selder, prei, salade, spinazie, tomaten,waterkers, witloof rauw, wortel.
Kreeft: asperges, andijvie, prei, salade, tomaten, venkel.
Langoustine: prei, tomaten, wortel.
Maatjesharing: prinsesbonen, tomaat, salade.
Makreel: aubergine, Romeinse sla, prinsesbonen, spinazie, tomaat, wortel.
Mosselen: tomaat, prei, spinazie, venkel, wortel.
Oesters: komkommer, prei, schorseneren, spinazie, venkel.
Paling: champignons, prei, prinsesbonen, schorseneren.
Pladijs: aubergine, broccoli, erwtjes, komkommer, tuinkers.
Sardine: aubergine, erwtjes, koolrabi, prinsesbonen.
Schelvis: broccoli, erwtjes, tomaten, venkel, witloof.
Sint-Jakobsvruchten: bloemkool, rode kool, schorseneren, tomaten, witloof.
Tarbot: aardpeer, asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwtjes, knolselder, komkommer, prei, tomaten, witloof, wortelen.
Tonijn: aubergine, artisjok, bieten, prinsesbonen, tomaten, wortelen.
Tong: bloemkool, broccoli, champignons, erwtjes, knolselder, schorseneren, prei, tomaten.
Zalm: artisjok, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, knolselder, paprika’s, prei, prinsesbonen, spinazie, tomaat, venkel, witloof, waterkers.
Zeeduivel: artisjok, asperges, groene kool, prei, shii-take, tomaten, witloof, wortelen, venkel.
Zwaardvis: rode biet, tomaten, courgette.
Zeebaars: courgette, erwtjes, knolselder, prei, tomaten, venkel, witloof, wortelen.
In principe kunnen zowat alle groenten met vis worden gecombineerd, maar er zijn een aantal ideale combinaties.
Wat maakt een combinatie harmonieus?
Waarom past venkel bij oesters, prei bij paling of aubergine bij tonijn?
Professor Barham verbonden aan de universiteit Bristol (Engeland), fysicus en al jaren bezig met de wetenschappelijke achtergrond van koken en proeven, legt uit: “Het onderzoek is nog volop bezig.
Maar in alle geval is nu al duidelijk dat voedingsstoffen een ‘goed’ gevoel geven als ze belangrijke aromastoffen delen.
En dat kan leiden tot niet voor de hand liggende combinaties zoals koffie en look.
Kaas en honing is een meer aanvaarde combinatie in onze cultuur.
Maar altijd gaat het om een chemische congruentie tussen de verschillende stoffen.”
Vandaar dat de ene combinatie de andere niet is en tussen vis en Flandria-groenten naar hartenlust gecombineerd kan worden!

Twan Aksoy
2025-07-26 11:36:07
Count answers
: 2
Witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Frisse of volle witte wijn, zoals Loire, Bourgogne, Champagne of Elzas.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño of Verdejo.
Krachtige witte wijn, zoals Chardonnay, Bourgogne, Champagne en witte Bordeaux.
Rijke witte wijn, zoals Chardonnay, Pinot Blanc of Godello.
Volle witte wijn, zoals Bourgogne, Champagne of Elzas of een lichtgekoelde rode Pinot Noir.
Frisse witte wijn, zoals uit de Elzas, een Sauvignon Blanc, Grillo, Verdejo, Albariño, Muscadet.
Frisse rosé wijn, zoals Provence, lichte rode wijn, zoals Pinot Noir, of volle witte wijn, zoals Viognier.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Grüner Veltliner, Albariño of Verdejo.
Gerijpte witte wijn, zoals Bourgogne of Champagne.
Krachtige witte wijn, zoals Puligny of Meursault.
Volle witte wijn, zoals Chardonnay en Viognier.
Frisse witte wijn, zoals Grillo, Catarratto of volle witte wijn, zoals Chardonnay en Viognier.
Frisse witte wijn, zoals Grüner Veltliner, Soave, Muscadet of Verdicchio.
Krachtige witte wijn, zoals Champagne, Chablis of witte Bordeaux.
Complexe witte wijn, zoals Bourgogne of halfdroge Riesling.
Krachtige witte wijn, zoals Albariño of Bourgogne.
Frisse witte wijn, zoals Muscadet.
Frisse witte wijn, zoals Vinho Verde.
Frisse witte wijn, zoals Riesling.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Riesling of Muscadet.
Frisse witte wijn, zoals Chardonnay of roomsauzen.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdicchio.
Frisse witte wijn, zoals Chablis, Pinot Blanc, Muscadet, Verdejo of Albariño.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Albariño, Verdejo, Riesling of rosé.
Frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Riesling of rosé.

Jente Jacquot
2025-07-26 08:10:26
Count answers
: 4
Een lekker gegrilde witvis of vispannetje.
Je vindt hier voorgerechten en hoofdgerechten zoals zalm uit de oven, paella met garnalen, ovenschotel met tonijn of krabsalade.
Maar denk ook eens aan mosselen of coquilles.
Vis ovenschotels
Pasta met vis
Rijst met vis
Salades met vis
Schaaldieren zijn geleedpotigen en dus verwant met de insecten.
Denk aan garnalen, krab en kreeft.
Schelpdieren hebben geen poten en behoren tot de weekdieren.
Voorbeelden zijn coquilles, mosselen en oesters.