Forel: asperge, prei, wortel.
Garnalen: artisjok, bloemkool, champignons, knolselder, komkommer, tomaten, wortelen.
Heilbot: groene kool, komkommer, prei, champignons, erwtjes, tomaten, courgette
Kabeljauw: aubergine, broccoli, courgette, erwtjes, knolselder, koolrabi, prei, schorseneren, shii-take, tomaten, witloof, wortelen.
Krab: kool, selder, prei, salade, spinazie, tomaten,waterkers, witloof rauw, wortel.
Kreeft: asperges, andijvie, prei, salade, tomaten, venkel.
Langoustine: prei, tomaten, wortel.
Maatjesharing: prinsesbonen, tomaat, salade.
Makreel: aubergine, Romeinse sla, prinsesbonen, spinazie, tomaat, wortel.
Mosselen: tomaat, prei, spinazie, venkel, wortel.
Oesters: komkommer, prei, schorseneren, spinazie, venkel.
Paling: champignons, prei, prinsesbonen, schorseneren.
Pladijs: aubergine, broccoli, erwtjes, komkommer, tuinkers.
Sardine: aubergine, erwtjes, koolrabi, prinsesbonen.
Schelvis: broccoli, erwtjes, tomaten, venkel, witloof.
Sint-Jakobsvruchten: bloemkool, rode kool, schorseneren, tomaten, witloof.
Tarbot: aardpeer, asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwtjes, knolselder, komkommer, prei, tomaten, witloof, wortelen.
Tonijn: aubergine, artisjok, bieten, prinsesbonen, tomaten, wortelen.
Tong: bloemkool, broccoli, champignons, erwtjes, knolselder, schorseneren, prei, tomaten.
Zalm: artisjok, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, knolselder, paprika’s, prei, prinsesbonen, spinazie, tomaat, venkel, witloof, waterkers.
Zeeduivel: artisjok, asperges, groene kool, prei, shii-take, tomaten, witloof, wortelen, venkel.
Zwaardvis: rode biet, tomaten, courgette.
Zeebaars: courgette, erwtjes, knolselder, prei, tomaten, venkel, witloof, wortelen.
In principe kunnen zowat alle groenten met vis worden gecombineerd, maar er zijn een aantal ideale combinaties.
Wat maakt een combinatie harmonieus?
Waarom past venkel bij oesters, prei bij paling of aubergine bij tonijn?
Professor Barham verbonden aan de universiteit Bristol (Engeland), fysicus en al jaren bezig met de wetenschappelijke achtergrond van koken en proeven, legt uit: “Het onderzoek is nog volop bezig.
Maar in alle geval is nu al duidelijk dat voedingsstoffen een ‘goed’ gevoel geven als ze belangrijke aromastoffen delen.
En dat kan leiden tot niet voor de hand liggende combinaties zoals koffie en look.
Kaas en honing is een meer aanvaarde combinatie in onze cultuur.
Maar altijd gaat het om een chemische congruentie tussen de verschillende stoffen.”
Vandaar dat de ene combinatie de andere niet is en tussen vis en Flandria-groenten naar hartenlust gecombineerd kan worden!