1. Asperges
Ze zijn niet het hele jaar door goed te krijgen, maar áls je dan een bosje witte of groene asperges weet te bemachtigen… eet er dan een stukje zalm bij!
Deze knapperige stengels hebben een frisse, lichte smaak en dat is een fijne tegenhanger van zalm.
Je kunt de witte asperges het beste even koken, de groene asperges zijn geroosterd met olie, peper en zout lekkerder.
Kooktip: deze groente past goed bij zalm uit de oven of zalm van de barbecue.
Maak er bijvoorbeeld Zalmpakketjes mee.
Lekker met dille, citroen en een romig sausje.
2. Spinazie
Zalm en spinazie, dat is een klassieke combinatie die zich keer op keer weer bewijst.
De smaak is zacht, met een scherp bitter randje, en samen met een moot zalm smaakt het nóg beter.
Wij wokken spinazie het liefst, met een scheutje olie, wat knoflook, peper en zout.
3. Wortelen
De smaak van wortelen is behoorlijk aanwezig, maar dat is geen probleem bij een stuk zalm.
Die wordt niet zomaar ondergesneeuwd.
Het zoete en zoute gaan juist heel lekker samen!
Je kunt de wortels roosteren met olie en kruiden, wokken of koken.
4. Pastinaak
Pastinaak is zoetig, aards en lekker stevig.
Dat matcht mooi met een stukje boterzachte, hartige zalm.
Je kunt de pastinaak in reepjes snijden en roosteren in de oven, of in stukjes opbakken met wat kruiden en een kneepje honing.
5. Broccoli
Tsja, wat past er eigenlijk niet bij broccoli?
Deze ultragezonde groentesoort is lekker fris, knapperig en héél lichtjes zoet.
Zalm is juist zacht, zilt en hartig.
Match made in heaven.
Broccolini is trouwens ook hartstikke toegestaan.
6. Courgette
Courgette heeft een subtiele smaak met af en toe een bittere toon.
Je kunt het roosteren, wokken of bakken met een beetje peper en zout.
Hartstikke simpel maar héél goed naast een stuk zalm.
Extra lekker in een gezonde pasta, met een klodder pesto!
Eet je de zalm van de barbecue, dan past deze groente er zeker perfect bij.
7. Bloemkool
De romige, zachte en friszoete smaak van bloemkool past als geen ander bij de onmiskenbare zilte smaak van zalm.
Zuid-Europese smaken passen hier goed bij, zoals balsamico en rozemarijn, maar ook (Midden-)Oosterse smaken als kurkuma, komijn en gember zijn geschikt.
8. Rode ui
Rode ui is een wat andere soort dan de rest in dit rijtje met groenten om te eten bij zalm.
Het is fris, scherp, heel aanwezig en vooral geschikt als knapperige topping, om een gerecht echt af te maken.
Rauw is het heerlijk fris bij zalm, bijvoorbeeld ingemaakt in wat azijn, maar ook zachtjes gebakken geeft het een zoete en bijzondere touch.
9. Venkel
Zalm en venkel, het zijn twee ingrediënten met enorm uitgesproken smaken en in dit geval gaan die juist héél goed samen.
Maar je moet ervan houden: venkel heeft een anijsachtige smaak die niet iedereen kan waarderen.
Bak het op in een koekenpan en breng het op smaak met een vleugje citroen, grof zout en een scheutje extra vierge olijfolie.
Serveer de gebakken zalm ernaast.
Venkel is een uitstekende groentesoort bij zalm en aardappelen.
10. Spruitjes
Spruitjes en zalm?
Topcombinatie!
De bittere en licht nootachtige smaak van spruitjes past erg goed bij de aanwezige, zilte zalmsmaak.
Bak de spruitjes op met knoflook, peper en zout en je hebt al snel iets heerlijks op tafel staan.
11. Sperziebonen
Lekker simpel: een maaltijd met zalm en een portie frisse, knapperige sperziebonen.
De combinatie zalm, dille, citroen en sperziebonen is klassiek en echt een dikke aanrader!