Welke groente is lekker bij zalm?

Josephine van den Velden
2025-07-26 12:53:04
Count answers
: 1
Snijd de snijbonen in schuine stukjes van een ½ cm.
Snijd de wortel en courgette in halve plakjes van een ½ cm.
Snijd de ui in dunne halve ringen.
Verhit de olie in de wok en roerbak de groenten 5 min.
Voeg de zalm toe en wok 1 min mee.
Serveer de noedels met de gewokte zalm en groenten.

Senna Özcan
2025-07-26 12:49:50
Count answers
: 3
1. Asperges
Ze zijn niet het hele jaar door goed te krijgen, maar áls je dan een bosje witte of groene asperges weet te bemachtigen… eet er dan een stukje zalm bij!
Deze knapperige stengels hebben een frisse, lichte smaak en dat is een fijne tegenhanger van zalm.
Je kunt de witte asperges het beste even koken, de groene asperges zijn geroosterd met olie, peper en zout lekkerder.
Kooktip: deze groente past goed bij zalm uit de oven of zalm van de barbecue.
Maak er bijvoorbeeld Zalmpakketjes mee.
Lekker met dille, citroen en een romig sausje.
2. Spinazie
Zalm en spinazie, dat is een klassieke combinatie die zich keer op keer weer bewijst.
De smaak is zacht, met een scherp bitter randje, en samen met een moot zalm smaakt het nóg beter.
Wij wokken spinazie het liefst, met een scheutje olie, wat knoflook, peper en zout.
3. Wortelen
De smaak van wortelen is behoorlijk aanwezig, maar dat is geen probleem bij een stuk zalm.
Die wordt niet zomaar ondergesneeuwd.
Het zoete en zoute gaan juist heel lekker samen!
Je kunt de wortels roosteren met olie en kruiden, wokken of koken.
4. Pastinaak
Pastinaak is zoetig, aards en lekker stevig.
Dat matcht mooi met een stukje boterzachte, hartige zalm.
Je kunt de pastinaak in reepjes snijden en roosteren in de oven, of in stukjes opbakken met wat kruiden en een kneepje honing.
5. Broccoli
Tsja, wat past er eigenlijk niet bij broccoli?
Deze ultragezonde groentesoort is lekker fris, knapperig en héél lichtjes zoet.
Zalm is juist zacht, zilt en hartig.
Match made in heaven.
Broccolini is trouwens ook hartstikke toegestaan.
6. Courgette
Courgette heeft een subtiele smaak met af en toe een bittere toon.
Je kunt het roosteren, wokken of bakken met een beetje peper en zout.
Hartstikke simpel maar héél goed naast een stuk zalm.
Extra lekker in een gezonde pasta, met een klodder pesto!
Eet je de zalm van de barbecue, dan past deze groente er zeker perfect bij.
7. Bloemkool
De romige, zachte en friszoete smaak van bloemkool past als geen ander bij de onmiskenbare zilte smaak van zalm.
Zuid-Europese smaken passen hier goed bij, zoals balsamico en rozemarijn, maar ook (Midden-)Oosterse smaken als kurkuma, komijn en gember zijn geschikt.
8. Rode ui
Rode ui is een wat andere soort dan de rest in dit rijtje met groenten om te eten bij zalm.
Het is fris, scherp, heel aanwezig en vooral geschikt als knapperige topping, om een gerecht echt af te maken.
Rauw is het heerlijk fris bij zalm, bijvoorbeeld ingemaakt in wat azijn, maar ook zachtjes gebakken geeft het een zoete en bijzondere touch.
9. Venkel
Zalm en venkel, het zijn twee ingrediënten met enorm uitgesproken smaken en in dit geval gaan die juist héél goed samen.
Maar je moet ervan houden: venkel heeft een anijsachtige smaak die niet iedereen kan waarderen.
Bak het op in een koekenpan en breng het op smaak met een vleugje citroen, grof zout en een scheutje extra vierge olijfolie.
Serveer de gebakken zalm ernaast.
Venkel is een uitstekende groentesoort bij zalm en aardappelen.
10. Spruitjes
Spruitjes en zalm?
Topcombinatie!
De bittere en licht nootachtige smaak van spruitjes past erg goed bij de aanwezige, zilte zalmsmaak.
Bak de spruitjes op met knoflook, peper en zout en je hebt al snel iets heerlijks op tafel staan.
11. Sperziebonen
Lekker simpel: een maaltijd met zalm en een portie frisse, knapperige sperziebonen.
De combinatie zalm, dille, citroen en sperziebonen is klassiek en echt een dikke aanrader!

Nout van Wijk
2025-07-26 12:28:04
Count answers
: 1
Groente bij zalm: wat zijn nu lekkere combinaties?
Denk aan courgette, broccoli, groene asperges, wortels, komkommer en spruitjes.
Een broccolisalade is bijvoorbeeld een knapperige en frisse aanvulling op de zachte textuur van zalm.
Voor een zoetere touch zijn wortels uit de oven een uitstekende keuze, vooral als je de zalm ook al in de oven maakt.
Voor rauwe zalm zijn lichte, frisse groenten zoals een Aziatische komkommersalade ideaal.
Deze salade voegt een knapperige textuur en een vleugje zuur toe, wat perfect past met de delicate smaak van rauwe zalm.
Bij gegrilde zalm passen juist robuustere groenten zoals spruitjes; probeer eens spruitjes uit de oven.
In de zomer is een frisse aardappelsalade met yoghurt een heerlijke aanvulling op zowel rauwe als licht gegrilde zalm.
Voor de wintermaanden zijn zwaardere groenten zoals geroosterde wortels, bloemkool, spitskool of spruitjes ideaal voor een warme en vullende maaltijd.

Rick Vos
2025-07-26 12:26:58
Count answers
: 1
1. Spinazie
Spinazie in combinatie met zalm is mijn favoriete combinatie.
Deze vind ik persoonlijk het meest smaakvol.
Ook vind ik groen mooi ogen op het bord met de kleur van de zalm.
Je kan spinazie a la crème gebruiken, alleen kies ik altijd voor de verse spinazie.
Dit is ook gezonder en behoudt de smaak van de spinazie ook beter.
Spinazie is net als zalm ook erg gezond.
2. Witte asperges
De witte asperge is ook een groente die goed past bij zalm.
Ook deze combinatie is zeer smaakvol en wordt vaker in restaurants op deze wijze geserveerd.
Je hebt verschillende kleuren asperge.
Onder andere wit, groen en paars.
De witte variant vind ik het beste passen bij zalm.
3. Worteltjes en doperwten
Worteltjes en doperwten geven ook een prettige smaak samen met de zalm.
Het is ook prettig voor het oog, want het is een mooie kleurencombinatie.
Worteltjes zitten boordevol vitamine A, maar ook veel vitamine C, K en Kalium.
Doperwten is absoluut ook een gezonde groente.
4. Broccoli
Op nummer 4 vind ik broccoli zeker ook een groente wat goed samengaat met zalm.
Broccoli komt vaker voor in mijn recepten.
Het is een groente wat met veel gerechten goed combineert.
Zo ook met een lekker stukje zalm.
En wat ik zo fantastisch vind aan deze groente is dat het een beschermend effect heeft tegen kanker.
5. Spruitjes
Net als broccoli behoren de spruitjes tot de kruisbloemige groenten familie.
Hierdoor bevatten spruitjes dezelfde gezondheid bevorderende plantaardige stoffen.
Echter heeft het wel een hele andere smaak dan broccoli.
Spruitjes zijn iets bitterder van smaak en dat geeft het weer een hele andere smaakbeleving in combinatie met zalm.
Zeker eens proberen.

Maud Merckx
2025-07-26 10:04:36
Count answers
: 1
Asperges en zalm zijn als een perfect duo.
Vooral groene asperges, licht gegrild met een beetje olijfolie en zeezout, tillen je zalmgerecht naar een hoger niveau.
Witte asperges kunnen ook, maar die passen beter bij klassieke Hollandse gerechten.
Spinazie is altijd een goed idee.
Kort gewokt met knoflook, een scheutje citroen erbij en klaar.
De zachte, frisse smaak past perfect bij de vettigheid van zalm.
Broccoli is een topper.
Het zit boordevol vitamine C, vezels en antioxidanten die je immuunsysteem versterken.
Het is makkelijk te bereiden en blijft lekker knapperig als je het roostert of stoomt.
Bovendien past de milde, nootachtige smaak perfect bij de rijke textuur van zalm.
Een beetje citroenzest erover en je hebt een heerlijk bijgerecht.
Spruitjes?
Ja, echt!
Geroosterde spruitjes met een beetje balsamico of honing zijn verrukkelijk naast zalm.
De licht zoete en nootachtige smaak geeft een heerlijke twist aan je bord.
Venkel en zalm zijn een gouden combinatie.
De subtiele anijssmaak van venkel zorgt voor een frisse tegenhanger.
Probeer venkel eens dun te snijden en te roosteren in de oven.
Echt, dit moet je proberen.
Courgette is een allemansvriend.
Gril de plakjes of maak er linten van voor een lichte salade.
Courgette neemt smaken goed op en is nooit te overheersend.
Wortelen Geroosterde wortelen met tijm en honing?
Ja, graag.
De zoetheid van wortelen past perfect bij de zalm.
Bonus: het ziet er ook nog eens kleurrijk uit op je bord.
Paprika’s Paprika’s geven je gerecht een lekker zoet en knapperig element.
Vooral geroosterde paprika’s werken goed bij zalm.
De smaken smelten samen en geven je maaltijd extra diepgang.
Doperwten Doperwten brengen frisheid en zoetheid.
Perfect als je iets eenvoudigs zoekt.
Even kort koken en mengen met een klontje boter en munt.
Aubergine Aubergine heeft die lekkere aardse smaak die fantastisch samengaat met zalm.
Grill of rooster de plakken en je hebt een heerlijk bijgerecht.

Rayan Korkmaz
2025-07-26 07:33:23
Count answers
: 4
Asperges zijn een groente die hand in hand gaat met zalm, mits in het seizoen natuurlijk. Zowel de groene als de witte variant tillen je stuk zalm naar een hoger niveau. Rooster ze in de oven of de pan met wat olijfolie, zout en peper en besprenkel ze erna met citroen, of kook ze kort – zoals je dat doet bij asperges – en serveer ze met een hollandaise.
Bloemkool bij zalm kan in eerste instantie saai klinken, maar zoals bij elke groente zit het ‘m in de bereidingswijze. Rooster je bloemkoolroosjes – die je op deze manier restaurantwaardig snijdt – bijvoorbeeld met kurkuma en komijn voor een kruidige twist, of maak een boterige bloemkoolpuree waar je de zalm op serveert.
De smaakvolle groente waar nog steeds vaak te weinig naar gekeken wordt: venkel. De subtiele, frisse smaak past namelijk perfect bij de rijke textuur van zalm. Snijd ‘m in dunne plakken en rooster in de oven met genoeg olijfolie, peper en zout, of smoor ‘m in de pan met wat extra venkelzaad, genoeg boter en zout.
Oké, strikt genomen is avocado geen groente maar fruit, maar wat dacht je van taco’s met zalm en avocado-mangosalsa? En het is niet voor niets dat er veel bowls gegeten worden met avocado en zalm: een hap vol gezonde vetten ook nog eens.
Last but not least: de courgette. Vaak op voorraad, dus een kandidaat om op regelmatigere basis terug te vallen. Maak er linten van met een dunschiller en bak ze kort in olijfolie met wat knoflook en chili, of rooster dikkere plakken in de oven met wat harissa en serveer naast de zalm met een frisse yoghurtsaus.