:

Hebben biologische wijnen sulfiet?

Yusuf Ismail
Yusuf Ismail
2025-07-25 04:48:26
Count answers : 1
0
Wijn van biologische druiven, op natuurlijke wijze gemaakt, zonder toegevoegd sulfiet. Een wijn zonder toegevoegd sulfiet kun je vergelijken met verse natuurproducten. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Sulfiet komt overal in de natuur voor. Zelfs je eigen lichaam bevat sulfiet. Extra sulfiet in wijn heeft echter wel veel nadelen. Een wijnmaker die geen sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot: hij of zij kan zich geen fouten veroorloven. Het hele proces moet vlekkeloos verlopen. Precies zo wordt deze wijn van Neleman gemaakt.
Vera Huisman
Vera Huisman
2025-07-25 04:47:10
Count answers : 1
0
Biologische wijnen worden gemaakt door middel van Biologische landbouw. Sulfiet is zwavel en zit van nature in de wijn. Sulfiet zorgt ervoor dat de wijn kan conserveren. Over het algemeen wordt er extra Sulfiet aan de wijn toegevoegd om deze langer en beter houdbaar te maken. Volgends de biologische regels mag er wel extra Sulfiet aan de wijn toegevoegd worden, maar in mindere mate als in niet biologische wijn. Het moet minstens 50 mg per liter lager zijn. Soms zie je op etiketten van wijnen staan: zonder sulfiet. Dat bestaat niet! Omdat een wijn dus van nature sulfiet bevat. Je ziet wel dat biologische wijnen niet alleen minder sulfiet bevatten, maar dat er ook steeds vaker wijnen gemaakt worden waarbij geen extra Sulfiet is toegevoegd. Als dat op het etiket staat, dan klopt het dus wel.
Timo Zum Vörde Sive Vörding
Timo Zum Vörde Sive Vörding
2025-07-25 04:03:20
Count answers : 4
0
Voor biologische wijn is minder sulfietgebruik toegestaan dan voor ‘gewone’ wijnen. Het komt ook voor dat men geen- of beduidend minder sulfiet toevoegt aan de wijn. Op de wijnfles zie je vaak de vermelding “no sulpher added”. Oftewel: geen sulfiet toegevoegd. Vanuit de druif heeft de wijn al wel zijn natuurlijke sulfietgehalte. Dus een wijn helemaal zonder sulfiet, die is er niet.
Mike van Doorn
Mike van Doorn
2025-07-25 02:44:35
Count answers : 2
0
Wijn bevat altijd sulfiet. Het kan wel zijn dat geen sulfiet is toegevoegd aan de wijn. Wijn zonder sulfiet is echter onmogelijk. Zonder toevoeging ontstaat tijdens de gisting op natuurlijke wijze al 5-20 mg/liter en bij spontane gisting tot wel 30 mg/liter. In de biologische wijnbouw is het gebruik van sulfiet verder aan banden gelegd: het sulfietgehalte in biologische wijn moet minstens 50 mg per liter lager zijn dan in niet-biologische wijnen. Sommmige wijnmakers gaan nog een stapje verder en voegen helemaal geen sulfiet aan hun wijnen toe, zoals Pauline Passot van Domaine de la Grosse Pierre.
Phileine Smit
Phileine Smit
2025-07-25 02:36:24
Count answers : 6
0
Wijn bevat van nature altijd sulfiet (‘zwavel’); het zit in en op het fruit en komt vrij bij de vergisting van de most. Afhankelijk van de druivensoort, de grond, de gist is de basisconcentratie van sulfiet 5 tot 30 milligram per liter. Maar sulfiet mag wettelijk gezien ook toegevoegd worden. En dat toevoegen gebeurt bij 99% van de wijnen, ook bij biologische wijnen. De wettelijk toegestane norm voor het toevoegen van sulfiet is voor biologische wijnen een kwart tot een derde lager dan gangbaar. Biologische droge rode wijnen mogen 100 mg sulfiet per liter bevatten en zoete witte 150 milligram per liter. Gangbaar is de norm 160 milligram voor rood en 210 milligram voor wit. Sonny Onderwater, importeur van de Italiaanse biologische natuurwijnen Asinoi en Quatro Ciento, schat de concentratie sulfiet in zijn wijnen op ongeveer 25 milligram per liter. Bij de zeer grote producent van biologische wijnen, het Spaanse Mureda, is het proces van wijnmaken zo streng dat men minimale hoeveelheden gebruikt. Het resulteert in 50 milligram sulfiet per liter.
Mia de Lange
Mia de Lange
2025-07-25 01:08:09
Count answers : 4
0
Biologische wijn bestaat uit twee stappen. De eerste stap is het biologisch verbouwen van de druiven. De tweede stap vindt plaats in de wijnkelder. Onder andere betekent dat een maximum hoeveelheid sulfiet die je toe mag voegen aan de wijn. In de VS is toegevoegd sulfiet voor bio wijnen geheel verboden. Sulfiet is echter wel een stof waar wijnboeren dankbaar gebruik van kunnen maken. Die kun je er niet uithalen, in elk geval mag dat júist niet bij biologische wijn. De hoeveelheid die er van nature in zit, is al genoeg voor de verplichte wettelijke tekst “contains sulphites”.