Is biologisch echt beter voor je gezondheid?

Noud de Vries
2025-07-25 00:01:03
Count answers
: 1
De onderzoekers van dit Zweedse instituut kozen voor urinetesten.
Ze volgden een gezin met 3 kinderen voor een aantal weken.
Tijdens het onderzoek aten ze eerst een aantal weken niet-biologisch, daarna een aantal weken 100% biologisch.
Toen het gezin puur en alleen biologische voeding ging eten, namen zowel de concentraties pesticiden als het aantal chemicaliën enorm af.
Het verschil bleek vooral groot bij de kinderen.
Het goede nieuws is dat we chemicaliën in ons lichaam dus kunnen mijden door biologisch te eten!
Met biologische voeding kunnen we dus het risico van de impact op de lange termijn en het ‘cocktaileffect’ van pesticiden aanzienlijk verkleinen.

Jack Smit
2025-07-24 22:31:41
Count answers
: 0
Veel mensen denken dat een product gezonder is als het biologisch geproduceerd is. Dit valt helaas niet zo zwartwit te zeggen. 'In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel', stelt het Voedingscentrum. Hetzelfde geldt voor de veiligheid van een product. Ga er dus niet blind van uit dat een product gezond of veiliger is als er een biologisch keurmerk op staat. Als je naar individuele biologische producten gaat kijken zijn er wel een aantal positieve voordelen. Zo zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten. Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen. Het risico op resten van diergeneesmiddelen (zoals antibiotica) is kleiner bij biologische producten. Ook is de kans op infecties zoals salmonella bij dierenvlees kleiner, omdat de dieren minder snel geslacht worden en dus de kans hebben om over zo'n infectie te groeien.

Dean Horrocks
2025-07-24 21:26:34
Count answers
: 0
Maar is het ook gezonder voor mensen. Steeds meer onderzoeken lijken daarop te wijzen. Kies je biologisch, dan krijg je vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten binnen. In biologische granen, fruit en groenten zitten bovendien tot wel 40 procent meer antioxidanten. Ook zijn er aanwijzingen dat biologisch eten leidt tot een lager risico op bepaalde allergieën en obesitas. Wat de impact van biologisch eten op de gezondheid precies is, is lastig te bewijzen. Maar als je kijkt naar onderzoeken over de negatieve effecten van chemische bestrijdingsmiddelen - en hoe die een rol zouden kunnen spelen bij het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals Parkinson - lijkt biologisch toch een gezondere keuze. De Gezondheidsraad adviseert om er voor de zekerheid vanuit te gaan dat chemische gewasbescherming een risico is voor de gezondheid.