:

Is biologisch echt beter voor je gezondheid?

Amira Peters
Amira Peters
2025-09-11 16:17:36
Count answers : 23
0
De belangrijkste conclusie is dat ons lichaam door middel van onze voeding pesticiden absorbeert. Toen het gezin puur en alleen biologische voeding ging eten, namen zowel de concentraties pesticiden als het aantal chemicaliën enorm af. Met biologische voeding kunnen we dus het risico van de impact op de lange termijn en het ‘cocktaileffect’ van pesticiden aanzienlijk verkleinen. Het verschil bleek vooral groot bij de kinderen. Kinderen lopen meer risico. Ze eten en ademen meer in verhouding tot hun gewicht.
Valentijn Said
Valentijn Said
2025-09-02 23:48:29
Count answers : 33
0
In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Hetzelfde geldt voor de veiligheid van een product. Als je naar individuele biologische producten gaat kijken zijn er wel een aantal positieve voordelen. Zo zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten. Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen. Het risico op resten van diergeneesmiddelen is kleiner bij biologische producten. Ook is de kans op infecties zoals salmonella kleiner, omdat de dieren minder snel geslacht worden en dus de kans hebben om over zo'n infectie te groeien.

Lees ook

Waarom biologische kruiden?

Wij zijn ervan overtuigd dat het respect voor de natuurlijke levenscyclus van elke plant bepalend is Lees meer

Zijn biologische kruiden beter dan gewone kruiden?

Biologische kruiden zijn niet alleen lekkerder en gezonder, maar ook beter voor het milieu en de boe Lees meer

Julius Mulder
Julius Mulder
2025-08-31 08:12:22
Count answers : 31
0
Een nieuw Duits onderzoek heeft 37 producten uit de gangbare en biolandbouw met elkaar vergeleken. Conclusie: het aantal pesticidenresidu’s binnen de gangbare landbouw ligt een stuk hoger dan bij bio. Hij nam daarvoor 58.000 stalen en stelde vast dat er in gangbare producten veel opvallend hogere concentraties bestrijdingsmiddelen werden teruggevonden dan in bio. Bij fruit lag de concentratie pesticiden gemiddeld 350 keer hoger dan bij bio, met als uitschieter kiwi’s: Daar was het verschil liefst 3.000 keer. Bij groenten lag de pesticidenconcentratie voor gangbare producten zo’n 30 keer hoger. Bovendien werden bij de biostalen nauwelijks pesticidenresidu’s teruggevonden. Was dat wel het geval, dan bleek het in meer dan 90 procent van de gevallen het gevolg te zijn van besmetting vanuit de gangbare landbouw. Die ontstaat door drift van een naburig veld of om historische verontreiniging. Het onderzoek gaf ook nog aan dat hoewel de drempelwaarden voor volwassen nergens overschreven worden, de concentratie bestrijdingsmiddelen die in de gangbare producten gemeten werden voor baby’s te hoog liggen.
Maurits von Frijtag Drabbe Künzel
Maurits von Frijtag Drabbe Künzel
2025-08-18 12:51:29
Count answers : 28
0
Biologische groenten en biologisch fruit en vlees bevatten minder kwalijke stoffen. Kijken we puur naar voedingswaarde, dan blijkt dat biologisch en gangbaar voedsel qua samenstelling nauwelijks van elkaar verschillen. Groenten en fruit uit gangbare landbouw zijn even goed als die uit biologische. Biologisch geteelde sla heeft in het algemeen dezelfde voedingsstoffen als een krop uit de productiekas. Op gangbaar geproduceerd voedsel bevinden zich inderdaad resten van bestrijdingsmiddelen, maar die zijn zo gering dat het lichaam ze probleemloos kan afvoeren. Al met al zijn er feiten genoeg om aan te nemen dat biologisch niet gezonder is dan gangbaar.

Lees ook

Heb je biologische kruiden nodig?

Biologische kruiden zijn niet alleen lekkerder en gezonder, maar ook beter voor het milieu en de boe Lees meer

Welk kruid is het sterkst geneeskrachtig?

Elk van de genoemde kruiden heeft zijn eigen unieke gezondheidsvoordelen en is op zijn eigen manier Lees meer

Daphne Moussaoui
Daphne Moussaoui
2025-08-18 12:04:51
Count answers : 41
0
Er zijn dus aanknopingspunten dat biologisch voedsel iets doet met de gezondheid bij mensen, maar helemaal bewezen kunnen we het nog niet noemen. Dat die regels effect hebben op hoeveel bestrijdingsmiddel er achterblijft op je groente en fruit, blijkt uit rapporten van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. Nou, er wordt al langer een link gelegd tussen het gebruik van pesticiden en het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson. Ook het RIVM erkent dat er aanwijzingen zijn dat Parkinson kan ontstaan door blootstelling aan bestrijdingsmiddelen, maar meent ook dat er nog informatie ontbreekt om het effect echt aan te tonen.
Iris Bozkurt
Iris Bozkurt
2025-08-18 10:16:05
Count answers : 25
0
We nemen je graag mee in een aantal inzichten over bio en je gezondheid. Kies je biologisch, dan krijg je vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten binnen. In biologische granen, fruit en groenten zitten bovendien tot wel 40 procent meer antioxidanten. Ook zijn er aanwijzingen dat biologisch eten leidt tot een lager risico op bepaalde allergieën en obesitas. Maar als je de keuze hebt, is het altijd goed om voor bio te gaan. Wat de impact van biologisch eten op de gezondheid precies is, is lastig te bewijzen. Maar als je kijkt naar onderzoeken over de negatieve effecten van chemische bestrijdingsmiddelen - en hoe die een rol zouden kunnen spelen bij het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals Parkinson - lijkt biologisch toch een gezondere keuze. De Gezondheidsraad adviseert om er voor de zekerheid vanuit te gaan dat chemische gewasbescherming een risico is voor de gezondheid.

Lees ook

Wat is gezonder, verse of gedroogde kruiden?

Wat is het verschil? Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Zijn verse Lees meer

Is biologisch eten onzin?

Als we kijken naar de vraag of biologisch eten onzin is, is het antwoord niet eenduidig. Zo is er he Lees meer

Hailey van Doorn
Hailey van Doorn
2025-08-18 07:19:16
Count answers : 30
0
Kijken we puur naar voedingswaarde, dan blijkt dat biologisch en gangbaar voedsel qua samenstelling nauwelijks van elkaar verschillen. Wetenschappers hebben duizenden onderzoeken die hier de afgelogen naar zijn gedaan bestudeerd en hun bevindingen gepubliceerd in gezaghebbende wetenschappelijke tijdschriften als het American Journal of Clinical Nutrition en Annals of Internal Medicine. Ze konden niet anders dan concluderen dat groenten en fruit uit gangbare landbouw even goed zijn als die uit biologische. Met andere woorden: biologisch geteelde sla heeft in het algemeen dezelfde voedingsstoffen als een krop uit de productiekas. Al met al zijn er feiten genoeg om aan te nemen dat biologisch niet gezonder is dan gangbaar.
Berat van Baalen
Berat van Baalen
2025-08-08 09:43:16
Count answers : 38
0
Er zijn dus aanknopingspunten dat biologisch voedsel iets doet met de gezondheid bij mensen, maar helemaal bewezen kunnen we het nog niet noemen. Het verschil in vitaminen tussen biologische gewassen en reguliere gewassen is miniem. Minder bestrijdingsmiddelen zijn echter wel een voordeel van biologisch voedsel: van alle onderzochte monsters werd bij 2,8 procent geconstateerd dat de gestelde limiet overschreden werd, bij biologische gewassen was dit 0,9 procent. Ook is aangetoond dat proefpersonen die 500 gram biologische groente en fruit per dag aten een zeventig keer kleinere kans hadden om aan bestrijdingsmiddelen te worden blootgesteld.

Lees ook

Wat is er zo goed aan biologisch?

Er zijn verschillende voordelen aan biologische producten. Uit een systematisch literatuuronderzoek Lees meer

Noëlle Güler
Noëlle Güler
2025-08-01 02:41:43
Count answers : 31
0
Er werden bovendien meer antioxidant en lagere cadmium concentraties en een lagere incidentie van pesticidenresiduen in biologisch geteelde gewassen aangetroffen. Bij fruit lag de concentratie pesticiden gemiddeld 350 keer hoger dan bij biologisch geteelde producten, met als uitschieter kiwi's: daar was het verschil liefst 3.000 keer. Bij groenten lag de concentratie pesticiden voor gangbare producten zo'n 30 keer hoger. Er werden meer PUFA en n-3 PUFA, geconjugeerd linoleenzuur, α-tocoferol en ijzer, maar lagere jodium- en seleniumconcentraties in biologische melk aangetroffen. Er werden ook samenstellingverschillen tussen biologisch en conventioneel vlees aangetroffen.
Noud de Vries
Noud de Vries
2025-07-25 00:01:03
Count answers : 30
0
De onderzoekers van dit Zweedse instituut kozen voor urinetesten. Ze volgden een gezin met 3 kinderen voor een aantal weken. Tijdens het onderzoek aten ze eerst een aantal weken niet-biologisch, daarna een aantal weken 100% biologisch. Toen het gezin puur en alleen biologische voeding ging eten, namen zowel de concentraties pesticiden als het aantal chemicaliën enorm af. Het verschil bleek vooral groot bij de kinderen. Het goede nieuws is dat we chemicaliën in ons lichaam dus kunnen mijden door biologisch te eten! Met biologische voeding kunnen we dus het risico van de impact op de lange termijn en het ‘cocktaileffect’ van pesticiden aanzienlijk verkleinen.
Jack Smit
Jack Smit
2025-07-24 22:31:41
Count answers : 28
0
Veel mensen denken dat een product gezonder is als het biologisch geproduceerd is. Dit valt helaas niet zo zwartwit te zeggen. 'In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel', stelt het Voedingscentrum. Hetzelfde geldt voor de veiligheid van een product. Ga er dus niet blind van uit dat een product gezond of veiliger is als er een biologisch keurmerk op staat. Als je naar individuele biologische producten gaat kijken zijn er wel een aantal positieve voordelen. Zo zitten er meestal minder chemische bestrijdingsmiddelen op biologische producten. Ook bevat biologisch vaak meer vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen. Het risico op resten van diergeneesmiddelen (zoals antibiotica) is kleiner bij biologische producten. Ook is de kans op infecties zoals salmonella bij dierenvlees kleiner, omdat de dieren minder snel geslacht worden en dus de kans hebben om over zo'n infectie te groeien.
Dean Horrocks
Dean Horrocks
2025-07-24 21:26:34
Count answers : 26
0
Maar is het ook gezonder voor mensen. Steeds meer onderzoeken lijken daarop te wijzen. Kies je biologisch, dan krijg je vaak hogere concentraties vitamine C en omega-3-vetten binnen. In biologische granen, fruit en groenten zitten bovendien tot wel 40 procent meer antioxidanten. Ook zijn er aanwijzingen dat biologisch eten leidt tot een lager risico op bepaalde allergieën en obesitas. Wat de impact van biologisch eten op de gezondheid precies is, is lastig te bewijzen. Maar als je kijkt naar onderzoeken over de negatieve effecten van chemische bestrijdingsmiddelen - en hoe die een rol zouden kunnen spelen bij het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals Parkinson - lijkt biologisch toch een gezondere keuze. De Gezondheidsraad adviseert om er voor de zekerheid vanuit te gaan dat chemische gewasbescherming een risico is voor de gezondheid.