Wat is er zo goed aan biologisch?

Kevin Oostveen
2025-07-25 00:15:19
Count answers
: 2
Er zijn verschillende voordelen aan biologische producten. Uit een systematisch literatuuronderzoek en meta-analyses blijkt dat biologisch geteelde gewassen hogere antioxidante waarden en lagere cadmiumconcentraties hebben en minder pesticide-residuen bevatten. Bovendien is er een lager aantal pesticide-residuen in biologische producten aangetroffen, met name in fruit en groenten. De pesticidenconcentratie in gangbare producten lag zelfs 350 keer hoger dan in biologische producten, met uitschieters tot wel 3000 keer. Ook bleek dat de concentratie bestrijdingsmiddelen in gangbare producten te hoog lag voor baby's. Daarnaast zijn er studies die aantonen dat biologische melk en vlees hogere gehaltes aan bepaalde voedingsstoffen hebben, zoals PUFA en n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol en ijzer, maar lagere concentraties van jodium en seleen. Kortom, biologische producten hebben over het algemeen een betere voedingswaarde en minder schadelijke stoffen dan gangbare producten.

Liam Bekbergen
2025-07-24 21:28:43
Count answers
: 3
Biologische landbouw heeft veel voordelen ten opzichte van reguliere landbouw als je kijkt naar het klimaat, je eigen gezondheid en die van de natuur. Biologische landbouw vormt een duurzaam alternatief voor reguliere landbouw omdat er hierbij wel 50% minder energie en bemesting wordt gebruikt. Biologisch eten bevordert niet alleen de gezondheid van de natuur, maar ook jouw eigen welzijn. Zo zitten er minder resten van pesticiden en stikstof op biologisch geteelde producten. Biologische producten bevatten geen kunstmatige toevoegingen zoals geur- en smaakstoffen, en veel minder conserveringsmiddelen en andere hulpstoffen. Door voor biologische producten te kiezen, draag je zelf je steentje bij aan biodiversiteit: biologische landbouw bevordert de soortenrijkdom namelijk met zo’n 30%. Biologisch eten is goed voor je lijf, goed voor de wereld en vooral heel lekker!