:

Wat is de geschiedenis van mayonaise?

Owen de Jong
Owen de Jong
2025-07-21 03:37:11
Count answers : 33
0
De meest gehoorde oorsprong theorie wijst de havenstad Maó (Mahón) op het Balearen eiland Menorca aan als de plaats waar mayonaise zijn oorsprong heeft. Tijdens de Zevenjarige Oorlog werd Maó in 1756 door Armand de Vignerot du Plessis veroverd op een Britse vloot. De Franse versie van het verhaal stelt dat de Franse chef-kok van Du Plessis op het eiland geen room kon vinden voor een overwinningssaus, waarop hij improviseerde met een mengsel van ei en olie. De aldus verkregen saus was een succes en werd ter ere van de overwinning mahónese genoemd, later verfranst naar mayonnaise. De Spaanse versie beweert echter dat het recept al tijden in handen was van de Spanjaarden op Menorca, en slechts door de Fransen werd overgenomen. Er is zelfs geopperd dat de zoektocht naar dit geheime recept de aanleiding was voor de Franse aanval op Maó, en dat de anekdote van de chef-kok is verzonnen zodat Frankrijk de uitvinding van mayonaise kon opeisen.
Annemijn Martens
Annemijn Martens
2025-07-21 01:24:52
Count answers : 34
0
Er doen verschillende verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van mayonaise. Zo zijn er historici die zeggen dat de eerste versies van de saus te herleiden zijn uit de tijd van de Romeinen en de Egyptenaren. Zij hebben al een combinatie van (olijf)olie en eieren als toevoeging aan hun eten gebruikt. Een ander verhaal zegt dat de saus in 1756 is ontwikkeld op het eiland Menorca. Een Franse maarschalk zou zijn chef-kok hebben gevraagd een speciaal diner te maken vanwege de Franse bezetting van het eiland op de Britten. Startpunt voor die bezetting is de ‘Slag bij Maó’. De chef-kok wil een bijzondere saus op basis van eieren en slagroom maken. Dat laatste ingrediënt is alleen niet te vinden op het eiland, dus moet hij het doen met een andere vetstof. Dat is olijfolie geworden. Na een aantal experimenten ontwikkelt hij een saus. Die saus noemt hij ‘sauce mahonnaise’. Mayonaise is geboren.

Lees ook

Wat is het verhaal achter mayonaise?

Mayonaise is een saus met een bewogen geschiedenis. Daardoor bestaan er heel wat verschillende theor Lees meer

Wat is er met de mayonaise van mevrouw Schlorer gebeurd?

In 1907, she offered twelve jars for sale in glass jelly jars with typewritten labels held on by rub Lees meer

Mia Paillet
Mia Paillet
2025-07-20 23:53:18
Count answers : 32
0
Het volgende verhaal wordt wel genoemd. In 1707 veroverden de Engelsen het eiland Menorca, dat een strategische positie in de Middellandse Zee inneemt. In 1756 veroverde de Fransen het eiland op de Engelsen en vestigden hun hoofdkwartier in Mahón. De Engelsen legden een beleg om de stad, waardoor de proviandsituatie sterk verslechterde. Daardoor moest de kok improviseren en maakte de weinige voorradige bestanddelen een koude saus. Deze saus vergaarde een grote populariteit en werd na het beleg bekend als ‘sauce mahonnaise’. Het volgende verhaal wordt wel genoemd. In 1707 veroverden de Engelsen het eiland Menorca, dat een strategische positie in de Middellandse Zee inneemt. In 1756 veroverde de Fransen het eiland op de Engelsen en vestigden hun hoofdkwartier in Mahón. De Engelsen legden een beleg om de stad, waardoor de proviandsituatie sterk verslechterde. Daardoor moest de kok improviseren en maakte de weinige voorradige bestanddelen een koude saus. Deze saus vergaarde een grote populariteit en werd na het beleg bekend als ‘sauce mahonnaise’.
Vera Huisman
Vera Huisman
2025-07-20 21:14:26
Count answers : 30
0
Hoewel je het misschien niet meteen zou zeggen, is mayonaise een saus met een bewogen geschiedenis. Vind jouw favoriete frietsausje nu zijn oorsprong in de ‘aïoli’ uit het Oude Rome, de ‘mahonese’ uit het Spaanse Menorca of de ‘mayonnaise’ – ja, mét dubbele ‘n’ – uit Frankrijk? Al in de eerste eeuw na Christus beschreef de Romeinse politicus en letterkundige Plinius een sausje dat belachelijk veel weg had van mayonaise zoals we die nu kennen. Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z’n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes! Om hun overwinning te vieren, bereidden de Fransen een feestmaal om u tegen te zeggen. Maar niet alle ingrediënten waren voor handen, dus de koks moesten hier en daar wat experimenteren. Uit die probeersels zou dan een sausje ontstaan zijn: 'mahonesa’, vernoemd naar de havenstad. Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden. Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine. Het is bovendien zijn samenstelling van eigeel, olie en citroensap die nu wereldbekend is onder de Franse naam ‘mayonnaise’ – en dus niet onder de Spaanse naam ‘salsa mahonesa’.

Lees ook

Waarom noemt mayonaise mayonaise?

De naam mayonaise is afgeleid van ‘sauce mahonnaise’, oftwel de saus van Mahón. Mahón is een plaats Lees meer

Wat doet mayonaise met je lichaam?

Mayonaise is een dikke saus, die vaak wordt gebruikt in sandwiches, hamburgers, salades en op patat. Lees meer

Pippa Perck
Pippa Perck
2025-07-20 20:43:28
Count answers : 31
0
Mogelijk bestaat mayonaise dus al heel lang. De Romein Plinius beschrijft een vergelijkbare saus, genaamd Aioli, al in de eerste eeuw na Christus. De meest gangbare vertelling van de oorsprong van de saus begint echter pas in de achttiende eeuw. Voer voor victorie In 1756 verzamelde de Franse oorlogsvloot zich voor het Spaanse eiland Minorca. Een Franse legerkok, gelegerd in de Minorcaanse stad Mahon bereidde een overwinningsmaal, maar had niet de beschikking over alle ingrediënten die nodig waren voor zijn saus. De strijd der sauzen Met dit verhaal werd de legendarische saus toegeschreven aan een Franse kok. In ieder geval waren het wél de Fransen die de nieuwe saus adopteerden als onderdeel van de haute cuisine.