:

Wat is de geschiedenis van mayonaise?

Mia Paillet
Mia Paillet
2025-07-20 23:53:18
Count answers : 1
0
Het volgende verhaal wordt wel genoemd. In 1707 veroverden de Engelsen het eiland Menorca, dat een strategische positie in de Middellandse Zee inneemt. In 1756 veroverde de Fransen het eiland op de Engelsen en vestigden hun hoofdkwartier in Mahón. De Engelsen legden een beleg om de stad, waardoor de proviandsituatie sterk verslechterde. Daardoor moest de kok improviseren en maakte de weinige voorradige bestanddelen een koude saus. Deze saus vergaarde een grote populariteit en werd na het beleg bekend als ‘sauce mahonnaise’. Het volgende verhaal wordt wel genoemd. In 1707 veroverden de Engelsen het eiland Menorca, dat een strategische positie in de Middellandse Zee inneemt. In 1756 veroverde de Fransen het eiland op de Engelsen en vestigden hun hoofdkwartier in Mahón. De Engelsen legden een beleg om de stad, waardoor de proviandsituatie sterk verslechterde. Daardoor moest de kok improviseren en maakte de weinige voorradige bestanddelen een koude saus. Deze saus vergaarde een grote populariteit en werd na het beleg bekend als ‘sauce mahonnaise’.
Vera Huisman
Vera Huisman
2025-07-20 21:14:26
Count answers : 1
0
Hoewel je het misschien niet meteen zou zeggen, is mayonaise een saus met een bewogen geschiedenis. Vind jouw favoriete frietsausje nu zijn oorsprong in de ‘aïoli’ uit het Oude Rome, de ‘mahonese’ uit het Spaanse Menorca of de ‘mayonnaise’ – ja, mét dubbele ‘n’ – uit Frankrijk? Al in de eerste eeuw na Christus beschreef de Romeinse politicus en letterkundige Plinius een sausje dat belachelijk veel weg had van mayonaise zoals we die nu kennen. Waar mayonaise dan wel vandaan komt? De havenstad Maó – of Mahón op z’n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes! Om hun overwinning te vieren, bereidden de Fransen een feestmaal om u tegen te zeggen. Maar niet alle ingrediënten waren voor handen, dus de koks moesten hier en daar wat experimenteren. Uit die probeersels zou dan een sausje ontstaan zijn: 'mahonesa’, vernoemd naar de havenstad. Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden. Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine. Het is bovendien zijn samenstelling van eigeel, olie en citroensap die nu wereldbekend is onder de Franse naam ‘mayonnaise’ – en dus niet onder de Spaanse naam ‘salsa mahonesa’.
Pippa Perck
Pippa Perck
2025-07-20 20:43:28
Count answers : 2
0
Mogelijk bestaat mayonaise dus al heel lang. De Romein Plinius beschrijft een vergelijkbare saus, genaamd Aioli, al in de eerste eeuw na Christus. De meest gangbare vertelling van de oorsprong van de saus begint echter pas in de achttiende eeuw. Voer voor victorie In 1756 verzamelde de Franse oorlogsvloot zich voor het Spaanse eiland Minorca. Een Franse legerkok, gelegerd in de Minorcaanse stad Mahon bereidde een overwinningsmaal, maar had niet de beschikking over alle ingrediënten die nodig waren voor zijn saus. De strijd der sauzen Met dit verhaal werd de legendarische saus toegeschreven aan een Franse kok. In ieder geval waren het wél de Fransen die de nieuwe saus adopteerden als onderdeel van de haute cuisine.