Hoewel je het misschien niet meteen zou zeggen, is mayonaise een saus met een bewogen geschiedenis.
Vind jouw favoriete frietsausje nu zijn oorsprong in de ‘aïoli’ uit het Oude Rome, de ‘mahonese’ uit het Spaanse Menorca of de ‘mayonnaise’ – ja, mét dubbele ‘n’ – uit Frankrijk?
Al in de eerste eeuw na Christus beschreef de Romeinse politicus en letterkundige Plinius een sausje dat belachelijk veel weg had van mayonaise zoals we die nu kennen.
Waar mayonaise dan wel vandaan komt?
De havenstad Maó – of Mahón op z’n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca.
In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen.
Met succes!
Om hun overwinning te vieren, bereidden de Fransen een feestmaal om u tegen te zeggen.
Maar niet alle ingrediënten waren voor handen, dus de koks moesten hier en daar wat experimenteren.
Uit die probeersels zou dan een sausje ontstaan zijn: 'mahonesa’, vernoemd naar de havenstad.
Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden.
Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine.
Het is bovendien zijn samenstelling van eigeel, olie en citroensap die nu wereldbekend is onder de Franse naam ‘mayonnaise’ – en dus niet onder de Spaanse naam ‘salsa mahonesa’.