Wat is het verhaal achter mayonaise?

Sebastiaan Martena van Burmania Vegilin van Claerbergen
2025-07-20 21:16:27
Count answers
: 1
Het verhaal achter één van de producten dat gemaakt wordt van Tunesische olijven is dat Yakelos Olive Oil from Tunisia staat uit vanwege zijn oorsprong. Terwijl Italië en Spanje beroemd zijn om hun hoge kwaliteit olijfolie, heeft Tunesië een lange traditie van olijfolie productie, bevorderd door een ideale klimaat en vruchtbare grond.
Deze olijfolie heeft een delicate smaak, perfect voor dagelijks gebruik in salades, marinades, of met brood.
De olijfolie is 100% organic, cold-pressed, en direct gesourced uit hun olijfbomen in Tunesië.
Het is geproduceerd door lokale boeren, en staat vermeld op de officiële index van de werelds beste olijfolie.
Het is getraceerd vanaf de olijfboom via blockchain, koudgeperst onder 22°, en bevat geen additieven. Het is gezond en van de hoogste kwaliteit, ideaal voor dagelijks gebruik, zowel koud als heet.

Jennifer van Breukeleveen
2025-07-20 18:16:25
Count answers
: 1
Mayonaise is een saus met een bewogen geschiedenis. Daardoor bestaan er heel wat verschillende theorieën over waar mayonaise precies vandaan komt. Weetjes Ligt aïoli aan de oorsprong van de mayonaise geschiedenis? Al in de eerste eeuw na Christus beschreef de Romeinse politicus en letterkundige Plinius een sausje dat belachelijk veel weg had van mayonaise zoals we die nu kennen.
Alleen noemde hij de saus op basis van ei en olie niet mayonaise, maar wel ‘aioli’. De havenstad Maó – of Mahón op z’n Spaans – op het pittoreske Spaanse eiland Menorca. In 1756 zou daar een Franse oorlogsvloot zijn aangemeerd om de Britse vestigingen op het eiland aan te vallen. Met succes! Om hun overwinning te vieren, bereidden de Fransen een feestmaal om u tegen te zeggen. Maar niet alle ingrediënten waren voor handen, dus de koks moesten hier en daar wat experimenteren. Uit die probeersels zou dan een sausje ontstaan zijn: 'mahonesa’, vernoemd naar de havenstad.
Waar de oorsprong ook ligt, het waren sowieso de Fransmannen die met mayonaise de wereld veroverden. Dat hebben ze vooral te danken aan Marie-Antoine Carême, de oervader van de Franse keuken, die als eerste met het sausje experimenteerde in de wereld van de haute cuisine. Het is bovendien zijn samenstelling van eigeel, olie en citroensap die nu wereldbekend is onder de Franse naam ‘mayonnaise’ – en dus niet onder de Spaanse naam ‘salsa mahonesa’.

Jesse Kanhai
2025-07-20 18:00:15
Count answers
: 7
Er doen verschillende verhalen de ronde over de ontstaansgeschiedenis van mayonaise. Zo zijn er historici die zeggen dat de eerste versies van de saus te herleiden zijn uit de tijd van de Romeinen en de Egyptenaren. Zij hebben al een combinatie van (olijf)olie en eieren als toevoeging aan hun eten gebruikt. Een ander verhaal zegt dat de saus in 1756 is ontwikkeld op het eiland Menorca. Een Franse maarschalk zou zijn chef-kok hebben gevraagd een speciaal diner te maken vanwege de Franse bezetting van het eiland op de Britten. De chef-kok wil een bijzondere saus op basis van eieren en slagroom maken, maar omdat slagroom niet te vinden is op het eiland, maakt hij de saus met olijfolie. Na een aantal experimenten ontwikkelt hij een saus, die hij ‘sauce mahonnaise’ noemt. Mayonaise is geboren.