Wat is de juiste volgorde voor het serveren van wijnen?

Evy van Hoevel en van Zwindrecht
2025-07-19 23:23:45
Count answers
: 1
Wanneer u meerdere wijnen achter elkaar schenkt, moet u rekening houden met een paar kleine basisregels.
In de eerste plaats zorgt u ervoor dat u in smaakintensiteit van laag naar hoog gaat.
De lichte wijnen eerst en dan bouwt u dit op in smaakkracht.
Een veelgehoorde regel is dat wit voor rood gaat en in termen van intensiteit is dit ook vaak juist.
Krachtige rode wijn plaatst u vaak als klapstuk bij een hoofdgerecht, om vervolgens te eindigen met een zoet juweel.

Olivier Evers
2025-07-19 22:24:19
Count answers
: 2
Bouw een menu zo op dat je van fris en licht, naar vol en mollig gaat.
Begin bijvoorbeeld met Sauvignon wijn of de Chenin Blanc.
Daarna kan er als tweede witte wijn gerust nog een Chardonnay worden opgediend.
Bewaar de zoete wijn voor het nagerecht, en neem in plaats daarvan een droge wijn of iets fruitig met citrustonen.
Indien er met rood vervolgd kies dan voor een jongere wijn bij het menu; oudere wijnen drink je beter zonder een gerecht.

Jim Ahmadi
2025-07-19 20:23:08
Count answers
: 7
Bedenk maar eens dat je in een knalgroene appel bijt en daarna in een zacht chocoladetaartje hapt.
Doe het eens andersom, het frisse appeltje komt, na het zoete en volle van de chocola, keihard en zuur op je smaakpapillen over.
Dus om wijnen optimaal te kunnen proeven, bouw je de intensiteit op.
1. Mousserende wijnen doen het altijd goed om mee te beginnen.
2. Ga dan verder met frisse lichte witte wijnen, bijvoorbeeld een Sauvignon Blanc, Portugese Arinto, Duitse Silvaner of een Sardijnse Vermentino.
3. Door hierna krachtige witte wijnen te serveren, een houtgerijpte witte Chardonnay of een rijke Mauzac uit Gaillac, bouw je de intensiteit en het mondgevoel op.
4. Rosé is mooie overgang van de witte naar de rode wijnen.
5. Hoewel vervolgens de zachte lichte rode wijnen op het programma staan, kan het eerste slokje even wennen zijn.
6. Na de lichte rode komen de rode krachtpatsers op tafel; tannineuze, alcoholische en krachtige rode wijnen.
7. Het ruige geweld van stevig rood blus je met rijke zoete wijnen.
Deze wijnen, een Duitsen of Oostenrijkse Beerenauslese, Tokaji Aszu of Port, hebben een hogere viscositeit en geven daardoor een vol en filmend mondgevoel.
Bovendien zijn zoete wijnen heel mooi te combineren met een kaasplank.
Zet die op tafel zodra de zoete flessen open gaan en je hebt een lekkere, en heel gezellige afsluiting van je wijnproeverij.

Senna Bos
2025-07-19 17:45:49
Count answers
: 0
Serveer eerst een lichte wijn, zoals een rosé -wijn uit de Provence of een rode wijn van Beaujolais, en groeien in macht, eindigen met een krachtige wijn, zoals een rode wijn uit Bordeaux.
De wijnkwaliteit Heeft ook zijn belang in de degustato. Begin dan met de eenvoudigste wijnen, naar Eindigen met de geweldige jaargangen.
In het algemeen, de Witte wijnen en rooskleurige wijnen Bied meer zuurgraad en finesse in de aroma's dan rode wijnen. Door de logica van regelnummer 1 te volgen, is het daarom raadzaam om Drink eerst een witte of rosé, voordat je rood wordt.
Na verloop van tijd veranderen de aroma's en de structuur van de wijn om plaats te maken voor nieuwe aromatische noten, veel complexer. Logischerwijs is het daarom raadzaam om Start een wijnproeverij met jonge wijnen, eenvoudiger, voordat je verder gaat met wijnen voor kinderopvang en oude jaargangen, rijker.
Zoals we hierboven zagen, kan wijnsuiker het paleis snel verzadigen. Het is daarom logischerwijs dat oenologen adviseren Geniet van zoete wijnen, zachte wijnen en zoete wijnen laatst.
Om samen te vatten, deWijnproeverijorde Moet worden gedaan volgens de kleur, de kwaliteit, de kracht, de leeftijd en de textuur van de wijn. Begin met een bruisende wijn of droge witte wijn, zoals een Muscadet of een Sancerre; Ga door met een grotere witte wijn, zoals een viognier of een chardonnay van Bourgondië; Ga naar rosé -wijn (altijd van de lichtste tot de krachtigste); Ga door met een lichte en kleine tannic rode wijn, met fruitige tonen, zoals een gamay, een pinot noir of een cabernet -franc; Ketting met een looier rode wijn, zoals een Syrah of een bordeaux; Eindig met een zoete wijn of een zachte wijn, zoals een Sauternes.