Welke wijn voor welk seizoen?

Kate Çakir
2025-07-19 21:59:33
Count answers
: 2
Warm weer vraagt spontaan om lichte en gekoelde rode en rosé wijnen.
Die gaan dan ook prima samen met gerechten die we bij warm weer serveren, zoals barbecue en slaatjes.
In de herfst en de winter verlangen we niet meer naar frisse en fruitige wijnen en halen we de zwaardere kanonnen boven, zoals bourgogne.
De eerste soort past het best bij krachtig smakend wild: haas, wild konijn, everzwijn, reebok, hert.
Het tweede type kies je voor het fijnere vederwild, en smaakt uitstekend bij fazant met witloof of patrijs met savooikool.
Tam gevogelte (kip, kalkoen, kwartel, parelhoen) vraagt ook eerder om een vrouwelijke bourgogne.
Het jaar 1996 kan je al schenken: hij heeft nog volop fruit en past dus bij lichter wild.
Het jaar 1993 is al wat meer belegen en daarom geschikt voor zwaarder wild.
Bij fazant en ander vederwild, en bij tam gevogelte, hoort eerder een fijne Margaux of Saint-Julien.
Bij steviger wild, haas bijvoorbeeld, kies je beter voor Pauillac, Saint-Estèphe of Pomerol.
Australische shiraz en Californische zinfandel kunnen zoete toetsen perfect aan.

Jill Hulshouts
2025-07-19 21:25:21
Count answers
: 2
Het antwoord op de vraag "Welke wijn voor welk seizoen?" is niet direct te vinden in de tekst, maar er zijn wel enkele richtlijnen te vinden over wijn en spijs combinaties die kunnen helpen bij het kiezen van een geschikte wijn.
Wijn spijs combinaties van vlees, tot kaas en groente worden bepaald door de hoofdingrediënten van het gerecht. Wist je dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht?
Er worden 6 basisregels gehanteerd voor wijn en spijs combinaties:
1. Strak bij strak, waarbij zoute, zilte en zure gerechten een 'strak' mondgevoel geven en een wijn met een hoge zuurgraad ervoor zorgt dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden.
2. Bite bij bite, waarbij rood vlees en tannines in rode wijn elkaar verzachten.
3. Rond bij rond, waarbij een gerecht rond, romig en smeuïg aanvoelt en een zachte wijn met een rond gevoel in de mond achterlaat.
4. Veel bij veel en weinig bij weinig, waarbij een gerecht met een hoog smaakgehalte om een wijn met een intense smaak vraagt.
6. Harmonie of contrast, waarbij soms de beste balans juist met contrast wordt bereikt.
Daarnaast worden ook enkele specifieke wijn en spijs combinaties beschreven, zoals wijn en vlees, wijn en kip, wijn en vis, wijn en groente, wijn en kaas en wijn en gourmet. Internationale keukens en de ideale wijn-spijs combinatie worden ook behandeld, waaronder wijn en Italiaanse gerechten, wijn en Hollandse gerechten en wijn en Mexicaanse gerechten.

Kian Schouten
2025-07-19 19:18:36
Count answers
: 1
Wit bij frissere gerechten zoals zomerse salades, gegrilde groenten, vis, zeevruchten en mosselen, daarnaast kan je hem ook prima drinken als aperitief in de zomer. Rode wijn drink je best op kamertemperatuur en past perfect bij vleesgerechten zoals steak, wild en barbecue. Dankzij zijn frisse en koele karakter is rosé de ideale begeleider van frisse gerechten, salades, visgerechten, barbecues en zomerse namiddagen op het terras, maar hij is allang niet meer enkel die fruitige en verfrissende zomerwijn, rosé kan je drinken in alle seizoenen. Hou je van een glaasje wijn als aperitief of bij het eten, en heb je graag altijd een mooie voorraad in huis, voor wanneer je gasten hebt, neem dan een wijnabonnement, zo'n abonnement biedt enorm veel voordelen, je wordt verrast door nieuwe, bijzondere wijnen, afgestemd op het seizoen.

Frederique Zum Vörde Sive Vörding
2025-07-19 18:41:10
Count answers
: 3
Lente: Frisse en elegante Wijnen
De vrolijkheid en frisse van de lente wil je ook graag terugzien qua wijnen.
Daarom is dit de tijd voor lichte, fruitige en aromatische wijnen.
Zomer: Verfrissende en levendige wijnen
Op warme, zonnige dagen moet het qua wijn vooral draaien om de lichte, dorstlessende die koel het beste smaken.
Herfst: Complex en aards
De sfeer van de herfst nodigt bij het eten van aardse smaken en rijke gerechten uit tot het drinken van wijnen met diepgang en elegantie.
Winter: Rijk en Krachtig
De koude maanden vragen om stevige, robuuste wijnen om te drinken bij rijke, hartige gerechten.

Sienna Sambo
2025-07-19 16:47:11
Count answers
: 1
Toch is de logica van wit en rosé in de zomer en rood in het najaar en de winter achterhaald. Schenk gewoon die wijn waar je zin in hebt of die perfect combineert met jouw gerecht. Serveer die rosé maar eens naast een oosters gerecht in de herfst en je zal proeven dat hij nog steeds even goed smaakt.
Rode wijn bij…. vis
Als er rode wijnen zijn die fantastisch smaken in de zomer, dan zijn het zeker weten de lichtere rode wijnen.
Uitpakken met witte wijn
Witte wijnen zijn voor elk seizoen.
Kamertemperatuur van vroeger
Serveren op kamertemperatuur luidt het advies voor rode wijn.
Geen goed of fout
Er is één ding zeker bij wijn: er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat jij het lekker vindt. Ons advies daarom: ga voor die wijn die jij het lekkerst vindt en ga daarbij gerust buiten de gebaande paden en laat je verrassen door bijzondere combinaties!
Lees ook
- Welk seizoen is het beste om wijn te drinken?
- Wat is de juiste volgorde voor het serveren van wijnen?
- Welk seizoen is het wijnseizoen?
- Is chardonnay een winter- of zomerwijn?
- Welk jaar is de beste wijn?
- Welke maand is het beste om wijn te proeven?
- Wat als je iedere dag wijn drinkt?
- Wat zijn de 5 S'en van wijnservice?