:

Welke wijn voor welk seizoen?

Jari le Guellec
Jari le Guellec
2025-09-06 11:25:41
Count answers : 41
0
In de winter neigen we sneller naar een volle rode wijn en in de zomer wordt er vaker een frisse witte ingeschonken. Bij elk seizoen horen immers andere activiteiten; donker, grijs en winters weer zorgen voor verlangen naar warmte, een stevige maaltijd, maar ook naar een krachtiger en vollere wijnsoort. Het najaar draait om andere smaakbelevingen. Wat rode wijn betreft neigen we naar soorten waarin we donker fruit, kaneel, vanille en tonen van andere specerijen proeven. En hoewel het koude seizoen vaak geassocieerd wordt met rode wijn, is een vollere witte ook een zeer goede keuze. Witte wijn mag, anders dan in de zomer, wat 'vetter' zijn en steviger van smaak. Een goede 'winter wijn' heeft concentratie, intensiteit, een lange afdronk en meer diepgang. Natuurlijk is er van witte wijnen ook volop te genieten in de koudere periode van het jaar. Als het buiten warm is, dan schenk je al snel witte wijn uit de koelkast. In de herfst en winter kan men diezelfde wijn met een gerust hart warmer serveren.
Jesse van Kuijc van Malsen
Jesse van Kuijc van Malsen
2025-08-28 03:18:37
Count answers : 42
0
1. Benanti Rossodiverzella DOC Etna Rosso Sicilie past goed bij romige risotto's ai funghi of pasta porcini. 2. Talamonti Aternum 2017, DOC Trebbiano d’Abruzzo past goed bij pasta met truffelroomsaus. 3. Giacosa Fratelli 2016, DOC Nebbiolo d’Alba past goed bij een bordje gebakken champignons of een risotto ai funghi. 4. Barbera past goed bij vlees met truffelvlokken of vlezige paddenstoelen. 5. Apepe 2011 DOC Rosso di Valtellina past goed bij truffelgerechten.

Lees ook

Welk seizoen is het beste om wijn te drinken?

Toch is de logica van wit en rosé in de zomer en rood in het najaar en de winter achterhaald. Schen Lees meer

Wat is de juiste volgorde voor het serveren van wijnen?

Bedenk maar eens dat je in een knalgroene appel bijt en daarna in een zacht chocoladetaartje hapt. Lees meer

Kayleigh Spier
Kayleigh Spier
2025-08-24 18:01:57
Count answers : 34
0
Rode wijn past het best bij het rode vlees van duif, haas, hert, ree en wild zwijn. Lichtrode of witte wijn past het beste bij het witte vlees van fazant en konijn. Bij wildragout drinken we een volle rode wijn zoals een nebbiolo of ripasso uit Italië. Bij hazenrugfilet passen mooie rode wijnen van tempranillo of grenache. Konijnenvlees is zacht en heeft geen uitgesproken smaak, hierdoor is konijn uitermate geschikt om zowel met een witte als lichtrode wijn te combineren. Eendenvlees heeft een delicate smaak, bij eendenborstfilet gaan rode wijnen waarin cabernet sauvignon of merlot domineren goed samen. Duif heeft een verfijnde wildsmaak, boordevol sappen, wat zorgt voor een heerlijke volle smaak. Fazantenvlees is licht van kleur en is aromatisch van smaak, soms kan het wat aan de droge kant zijn. Bij wildpaté is een elegante witte wijn geschikt.
Aimée Simonis
Aimée Simonis
2025-08-16 13:02:03
Count answers : 32
0
Rode wijnen zoals Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah worden vaak als favorieten beschouwd. Kies voor volle witte wijnen zoals Chardonnay of Gewürztraminer. Merlot: Deze wijn heeft zachte tannines en rijke smaken van rijpe bessen. Chardonnay: Deze wijn heeft smaken van rijpe appels en vanille. Gewürztraminer: Met zijn kruidige en bloemige tonen is Gewürztraminer een geweldige keuze.

Lees ook

Welk seizoen is het wijnseizoen?

Wijn drinken is niet alleen een kwestie van smaak, maar ook van timing. Het seizoen kan een grote ro Lees meer

Is chardonnay een winter- of zomerwijn?

Chardonnay, de bekendste witte druivensoort ter wereld, mocht niet ontbreken op onze ranglijst. Gepa Lees meer

Dani van Mook
Dani van Mook
2025-08-04 00:36:55
Count answers : 22
0
Zomer: Sauvignon Blanc - Deze verfrissende witte wijn is perfect voor een warme zomerdag. Rosé - Niets is zo zomers als een glas gekoelde rosé. Mousserende wijnen - Voor de zomer is een verfrissende en fruitige mousserende wijn perfect. Herfst: Pinot Noir - Deze lichte rode wijn is perfect om van te genieten op een koele herfstavond. Chardonnay - Deze veelzijdige witte wijn past perfect bij herfstsmaaltijden als geroosterde kip en pompoen. Beaujolais Nouveau - Deze jonge en fruitige rode wijn wordt uitgebracht op de derde donderdag van november en markeert het begin van de feestdagen. Winter: Cabernet Sauvignon - Deze volle rode wijn is perfect om op te warmen op een koude winteravond. Port - Deze port wijn uit Portugal is perfect om bij het vuur te drinken. Chianti - Deze klassieke Italiaanse wijn past perfect bij stevige wintergerechten zoals stoofschotels en gebraad. Lente: Riesling - Deze veelzijdige witte wijn past perfect bij lentesmaken zoals asperges en erwten. Pinot Grigio - Deze lichte en verfrissende witte wijn is perfect om te drinken op een zonnige lentedag. Gamay - Deze lichte rode wijn is perfect om van te genieten op een warme lenteavond.
Kevin Sahin
Kevin Sahin
2025-08-03 23:40:41
Count answers : 26
0
1. Droge rosé: altijd een veilige keuze 2. Aromatische witte wijn: ideaal voor exotische gerechten 3. Minerale witte wijn: voor liefhebbers van levendigheid 4. Lichte rode wijn, licht gekoeld te drinken 5. Mousserende wijnen: eenvoudige elegantie

Lees ook

Welk jaar is de beste wijn?

2021 wordt over het algemeen beschouwd als een goed jaar in Bordeaux en Toscane, met gunstige weerso Lees meer

Welke maand is het beste om wijn te proeven?

Het was je misschien al wel opgevallen dat je voor het bezoeken van de wijngaarden toch echt naar bu Lees meer

Janna Güler
Janna Güler
2025-08-03 21:12:36
Count answers : 38
0
Wanneer koning winter verdwijnt en de lentezon gaat stralen, is het voor de meeste mensen de tijd om de rode wijn meer links te laten liggen en beetje bij beetje meer wit in huis te halen. Witte wijnen die een mooie overgang vormen van rood naar fris zomers wit, zijn rijke Grüner Veltliners, wat kruidige Italiaanse Verdicchio’s en Chardonnays met een lichte houtrijping. Hartje zomer betekent warme temperaturen en de behoefte aan frisheid. Sauvignon Blanc met zijn levendige zuren en frisse karakter is een echte zomerwijn. In de herfst verschuiven we weer langzaam richting rood, al blijven we vasthouden aan die nazomer. In de winter is het dan verwarmend rood, zoals een Rioja, Ribera del Duero, Bordeaux of Barolo.
Elizabeth Soekhoe
Elizabeth Soekhoe
2025-07-31 20:33:28
Count answers : 43
0
Lente: fris en fruitig De lente brengt nieuw leven en een prettige energie. De wijnen passend bij dit seizoen moeten deze opgewekte sfeer weerspiegelen. Vaak zijn lentewijnen fris, fruitig en luchtig van smaak. Hierdoor passen zij perfect bij de milde temperaturen en opbloeiende natuur van de lente. Daarom zijn witte wijnen als Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uitstekende keuzes voor de tijd van het jaar. Zomer: licht en verfrissend In de zomer heb je verfrissende wijnen nodig die je dorst kunnen lessen op de warmere dagen. Frisse en lichte wijnen zijn in dit seizoen ideaal. Een levendige Albariño kan je goed helpen binnen het zomerseizoen. Deze en vergelijkbare wijnen smaken heerlijk als ze gekoeld zijn en passen perfect bij een zomerse salade of visgerechten. Herfst: rijke smaken In de herfst wordt de temperatuur wat koeler, wat rijkere smaken met zich mee brengt. In dit seizoen kun je prima van wat vollere wijnen met meer body genieten. Vaak worden in de herfst wijnen als Merlot en Cabernet Sauvignon veel gedronken. Winter: krachtig en warm In de winter wordt er vaak verlangd naar wijnen die je warmte en comfort bieden. Rode, krachtige wijnen als Bordeaux en Amarone zijn daarom uitstekende keuzes. Deze wijnen hebben vaak een hoger alcoholpercentage en smaken van donker fruit of kruiden.

Lees ook

Wat als je iedere dag wijn drinkt?

Helemaal geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag is één van de richtli Lees meer

Wat zijn de 5 S'en van wijnservice?

De 5S-methode is, zoals de naam al verklapt, onderverdeeld in vijf begrippen. De vijf punten worden Lees meer

Kate Çakir
Kate Çakir
2025-07-19 21:59:33
Count answers : 34
0
Warm weer vraagt spontaan om lichte en gekoelde rode en rosé wijnen. Die gaan dan ook prima samen met gerechten die we bij warm weer serveren, zoals barbecue en slaatjes. In de herfst en de winter verlangen we niet meer naar frisse en fruitige wijnen en halen we de zwaardere kanonnen boven, zoals bourgogne. De eerste soort past het best bij krachtig smakend wild: haas, wild konijn, everzwijn, reebok, hert. Het tweede type kies je voor het fijnere vederwild, en smaakt uitstekend bij fazant met witloof of patrijs met savooikool. Tam gevogelte (kip, kalkoen, kwartel, parelhoen) vraagt ook eerder om een vrouwelijke bourgogne. Het jaar 1996 kan je al schenken: hij heeft nog volop fruit en past dus bij lichter wild. Het jaar 1993 is al wat meer belegen en daarom geschikt voor zwaarder wild. Bij fazant en ander vederwild, en bij tam gevogelte, hoort eerder een fijne Margaux of Saint-Julien. Bij steviger wild, haas bijvoorbeeld, kies je beter voor Pauillac, Saint-Estèphe of Pomerol. Australische shiraz en Californische zinfandel kunnen zoete toetsen perfect aan.
Jill Hulshouts
Jill Hulshouts
2025-07-19 21:25:21
Count answers : 31
0
Het antwoord op de vraag "Welke wijn voor welk seizoen?" is niet direct te vinden in de tekst, maar er zijn wel enkele richtlijnen te vinden over wijn en spijs combinaties die kunnen helpen bij het kiezen van een geschikte wijn. Wijn spijs combinaties van vlees, tot kaas en groente worden bepaald door de hoofdingrediënten van het gerecht. Wist je dat de eiwitten van rood vlees de stroeve smaak van tannines verzacht? Er worden 6 basisregels gehanteerd voor wijn en spijs combinaties: 1. Strak bij strak, waarbij zoute, zilte en zure gerechten een 'strak' mondgevoel geven en een wijn met een hoge zuurgraad ervoor zorgt dat zowel de wijn als het gerecht ronder van smaak worden. 2. Bite bij bite, waarbij rood vlees en tannines in rode wijn elkaar verzachten. 3. Rond bij rond, waarbij een gerecht rond, romig en smeuïg aanvoelt en een zachte wijn met een rond gevoel in de mond achterlaat. 4. Veel bij veel en weinig bij weinig, waarbij een gerecht met een hoog smaakgehalte om een wijn met een intense smaak vraagt. 6. Harmonie of contrast, waarbij soms de beste balans juist met contrast wordt bereikt. Daarnaast worden ook enkele specifieke wijn en spijs combinaties beschreven, zoals wijn en vlees, wijn en kip, wijn en vis, wijn en groente, wijn en kaas en wijn en gourmet. Internationale keukens en de ideale wijn-spijs combinatie worden ook behandeld, waaronder wijn en Italiaanse gerechten, wijn en Hollandse gerechten en wijn en Mexicaanse gerechten.
Kian Schouten
Kian Schouten
2025-07-19 19:18:36
Count answers : 31
0
Wit bij frissere gerechten zoals zomerse salades, gegrilde groenten, vis, zeevruchten en mosselen, daarnaast kan je hem ook prima drinken als aperitief in de zomer. Rode wijn drink je best op kamertemperatuur en past perfect bij vleesgerechten zoals steak, wild en barbecue. Dankzij zijn frisse en koele karakter is rosé de ideale begeleider van frisse gerechten, salades, visgerechten, barbecues en zomerse namiddagen op het terras, maar hij is allang niet meer enkel die fruitige en verfrissende zomerwijn, rosé kan je drinken in alle seizoenen. Hou je van een glaasje wijn als aperitief of bij het eten, en heb je graag altijd een mooie voorraad in huis, voor wanneer je gasten hebt, neem dan een wijnabonnement, zo'n abonnement biedt enorm veel voordelen, je wordt verrast door nieuwe, bijzondere wijnen, afgestemd op het seizoen.
Frederique Zum Vörde Sive Vörding
Frederique Zum Vörde Sive Vörding
2025-07-19 18:41:10
Count answers : 33
0
Lente: Frisse en elegante Wijnen De vrolijkheid en frisse van de lente wil je ook graag terugzien qua wijnen. Daarom is dit de tijd voor lichte, fruitige en aromatische wijnen. Zomer: Verfrissende en levendige wijnen Op warme, zonnige dagen moet het qua wijn vooral draaien om de lichte, dorstlessende die koel het beste smaken. Herfst: Complex en aards De sfeer van de herfst nodigt bij het eten van aardse smaken en rijke gerechten uit tot het drinken van wijnen met diepgang en elegantie. Winter: Rijk en Krachtig De koude maanden vragen om stevige, robuuste wijnen om te drinken bij rijke, hartige gerechten.
Sienna Sambo
Sienna Sambo
2025-07-19 16:47:11
Count answers : 27
0
Toch is de logica van wit en rosé in de zomer en rood in het najaar en de winter achterhaald. Schenk gewoon die wijn waar je zin in hebt of die perfect combineert met jouw gerecht. Serveer die rosé maar eens naast een oosters gerecht in de herfst en je zal proeven dat hij nog steeds even goed smaakt. Rode wijn bij…. vis Als er rode wijnen zijn die fantastisch smaken in de zomer, dan zijn het zeker weten de lichtere rode wijnen. Uitpakken met witte wijn Witte wijnen zijn voor elk seizoen. Kamertemperatuur van vroeger Serveren op kamertemperatuur luidt het advies voor rode wijn. Geen goed of fout Er is één ding zeker bij wijn: er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat jij het lekker vindt. Ons advies daarom: ga voor die wijn die jij het lekkerst vindt en ga daarbij gerust buiten de gebaande paden en laat je verrassen door bijzondere combinaties!