:

Wat is de rol van een wijnboer?

Fabian Mosley
Fabian Mosley
2025-07-19 17:25:40
Count answers : 2
0
Een kleine zelfstandige wijnproducent heeft eigenlijk drie beroepen: hij is landbouwer, wijnmaker en wijnverkoper ineen. In de jaarcyclus van het wijnbedrijf is telkens een van deze drie richtingen leidend. Tijdens de groei van de plant en de druif is de landbouwer aan zet. Na de oogst neemt de wijnmaker het stokje over. Daarna komt de verkoper aan de beurt. De winter is voor een wijnboer het uitgelezen moment om met de verkoop aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door mee te doen aan de diverse najaarsbeurzen om de wijnen voor de feestdagen onder de aandacht te brengen. De landbouwer krijgt het na de oogst iets rustiger. Er gebeurt dan een tijdje vrij weinig in de wijngaard. Midden in de winter, als de plant in diepe rust is, worden de planten gesnoeid. In Frankrijk kan dat best een koude klus zijn, zo in januari, februari. Het snoeisel wordt verbrand of verhakseld. Verder wordt de wijngaard weer op orde gebracht.
Yfke Bloemendaal
Yfke Bloemendaal
2025-07-19 11:56:02
Count answers : 3
0
De wijnbouwer neemt tal van primordiale beslissingen waarvan de gevolgen op lange termijn moeten worden ingeschat. De wijnbouwer neemt tal van primordiale beslissingen waarvan de gevolgen op lange termijn moeten worden ingeschat. Ze kunnen uiteraard advies inwinnen bij technisch onderlegde mensen, maar het blijft een heel arbeidsintensieve onderneming. De wijnbouwer neemt tal van primordiale beslissingen waarvan de gevolgen op lange termijn moeten worden ingeschat. De wijnbouwer moet letten op de wortelontwikkeling van het jonge plantje. De wijnbouwer moet de wijnstok tijdens zijn vegetatieve rustperiode oordeelkundig snoeien, desnoods aanbinden en voorzien van de nodige steunpaaltjes. De wijnbouwer zal de scheuten op stam wegknippen. De wijnbouwer zal de wijnstokken geregeld preventief of curatief behandelen tegen schimmels en parasieten. De wijnbouwer analyseert op geregelde tijdstippen het suikergehalte in de bessen. De wijnbouwers zullen tot de pluk overgaan wanneer de druiven volledig rijp zijn, d.w.z. als het suikergehalte in de bessen maximaal is. De wijnbouwer moet de dominante factoren in het weer, de bodem en de plant beheersen om zo de beste wijn te produceren. De wijnbouwer moet zorgen voor een goede waterhuishouding en bemesting, en moet de juiste maatregelen nemen om de wijnstokken te beschermen tegen ziektes en plagen. De wijnbouwer moet ook de juiste keuze maken van de druivenrassen, de onderstammen, de dichtheid van de aanplant en de wijze van de oogst. De wijnbouwer moet een goede verzorging van de wijnstokken bieden, inclusief het snoeien, aanbinden en voorzien van steunpaaltjes. De wijnbouwer moet ook de oogst analyzeren en de kwaliteit van de wijn controleren.