Hoe stabiliseer je een soufflé?

Max Schouten
2025-07-16 00:02:24
Count answers
: 2
Ik kan weinig tot niets inhoudelijk zeggen op basis van de door jouw verstrekte gegevens.

Mike van Doorn
2025-07-15 21:54:42
Count answers
: 2
Tip: familie makenOndertussen vetten de chefs de soufflévormpjes, ook wel ramekins genoemd, in met boter.
Dit doen ze door de boter met een kwastje van de bodem naar de bovenkant van de vormpjes te strijken.
Hierdoor heeft het soufflébeslag meer houvast en rijst het tijdens het bakken mooi en gelijkmatig.
De ingevette vormpjes worden vervolgens met suiker bestrooid, zodat de soufflés een lekker krokant korstje krijgen.
De eiwitten, die een paar dagen in de koelkast hebben gestaan, worden met de suiker luchtig opgeklopt tot glanzende pieken.
Klop je ze stijver, dan worden ze ‘vlokkerig’ en kun je ze minder goed door de rest van het beslag mengen.
De opgeklopte eiwitten moeten nu luchtig door het chocoladebeslag worden gespateld.
Hiervoor wordt er eerst een klein deel van het schuim ‘opgeofferd’ en door het beslag geroerd.
Hierdoor kunnen beide texturen aan elkaar wennen en kun je de rest van de eiwitten er luchtiger doorheen spatelen.
Dit trucje noemen we ‘familie maken’.
De ATAG combi-stoomoven zorgt er bovendien voor dat de soufflés nóg beter rijzen.
Dat komt doordat stoom warmte dertig keer beter geleidt dan lucht.
De warmte komt daardoor beter rondom het hele soufflévormpje, waardoor de soufflé beter en gelijkmatiger rijst en heerlijk luchtig wordt.
Bovendien zorgt de stoomoven ervoor dat je soufflé niet uitdroogt, maar lekker zacht blijft.
Voordat de soufflés de oven in gaan, worden de randjes eerst nog even schoongemaakt met de vinger;
doe je dit niet, dan zullen de soufflés scheef rijzen.
De eieren zijn een paar dagen geleden al gesplitst:
als je eiwitten een paar dagen in de koelkast zet, kun je ze beter opkloppen en wordt je soufflé luchtiger.
Lees ook
- Wat zijn de kenmerken van een goede soufflé?
- Waardoor souffleert een soufflé?
- Wat zijn de drie componenten van een soufflé?
- Wat zijn de drie basiselementen van een soufflé?
- Wat zijn de principes voor het maken van een soufflé?
- Welk leuk weetje over soufflé is het beste?
- Waarom zakt soufflé in?
- Hoe maak je een soufflé die niet inzakt?
- Welk interessant feitje over een soufflé is er?