Saffraan wordt ook wel het ‘rode goud’ genoemd.
Dat komt omdat het afkomt van de zeldzame krokusbloem.
Een beetje zoals we koffie het zwarte goud noemen.
Maar waar we koffie vooral goud noemen om de smaak, kunnen we dat bij saffraan ietsje letterlijker nemen.
Dit specerij is namelijk net zo duur als goud.
Oké, goud spant de kroon, maar saffraan is wel echt met afstand het duurste specerij ter wereld.
Peri Bali honing wordt van de muren in de grotten van de Turkse Saricayir Dagi-vallei geschraapt en ja…
Dat kost nogal wat werk.
Witte truffels zijn een gastronomische schat die je alleen vindt in het Italiaanse Piemonte.
Truffeljagers zoeken ze tussen specifieke boomwortels.
Wat het product zo goddelijk maakt: de intense, unieke smaak en het fantastische aroma.
Dat maakt dat iedereen ze wil en ze dus zo giga duur zijn.
Je vergeet het wel eens, maar kaas komt niet alleen van de koe.
Heligan ananas wordt in 1997 namelijk speciaal geteeld voor de 50e verjaardag van Koningin Elizabeth II.
De reden: het teeltproces is heel tijdrovend en zorgvuldig.
Wie had ooit gedacht dat een simpele aardappel zo gruwelijk duur zou zijn?
Nou ja, zo simpel is deze La Bonnotte aardappel nou ook weer niet.
Ze wordennamelijk uitsluitend geteeld op het Franse eiland Noirmoutier en wel op een hele speciale manier.
Blauwvintonijn zwemt alleen in Japanse wateren.
Wat het visje nou zo onderscheidend maakt, is de intense marmering en de balans in smaken.
Het hoge vetgehalte geeft de vis z’n unieke smaken.
Als je iemand vraagt om dure producten op te noemen, dan is de kans extreem groot dat die persoon ‘kaviaar‘ zegt.
Yubari King meloenen worden enorm geprezen om z’n zoete, unieke smaak.
In Japan hebben ze een gigantisch hoge reputatie.
Het is afschuwelijk, maar waar: in sommige landen zijn haaienvinnen een delicatesse.
Er zit een heel controversieel proces achter – zonder vinnen sterven haaien vrijwel meteen – en dat maakt het zo’n duur product.
De prijzen zijn:
- Saffraan: € 450 – € 1850
- Peri Bali honing: € 6500 per kilo
- Witte truffels: ongeveer € 2000 per kilo
- Kaas van elandmelk: € 450 per halve kilo
- Heligan ananas: € 1000 per stuk
- La Bonnotte aardappels: € 450 per kilo
- Blauwvintonijn: € 3300 per halve kilo
- Beluga kaviaar: € 3000 – € 10.000 per halve kilo
- Yubari King meloenen: € 25.000 per twee
- Haaienvinnen: € 550 per kilo