:

Is er verschil tussen kruiden en specerijen?

Bente Yüksel
Bente Yüksel
2025-07-15 23:18:30
Count answers : 1
0
Het verschil zit ‘m in de bron en de herkomst. Zo zie je dat kruiden vooral in een gematigd klimaat groeien en vooral afkomstig zijn van kleine, groene, kruidachtige planten. Hierbij worden vaak de bladeren en stengels gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn tijm, basilicum en peterselie. Daarentegen zie je dat specerijen afkomstig zijn uit een (sub)tropisch klimaat en voornamelijk van bloemknoppen, meeldraden, zaden, vruchten, basten en wortels komen. Kruidnagel komt bijvoorbeeld van de bloemknop. Saffraan is afkomstig van meeldraden. De vruchten van planten zorgen voor onder andere koriander en peper. Gember en geelwortel (kurkuma) komen weer van de wortel. En kaneel wordt bijvoorbeeld van de bast gemaakt.
Amy Aksoy
Amy Aksoy
2025-07-15 23:15:55
Count answers : 0
0
Over kruiden en specerijen zijn de meningen verdeeld; wat voor de één een kruid is, is volgens de ander een specerij. Als je Van Dale raadpleegt, kom je te weten dat een kruid ‘een klein gewas met sappige, niet houtachtige stengel’ is. Rozemarijn en tijm hebben overigens wél een houtachtige stengel en vallen voor veel mensen gewoon onder kruiden. Specerijen zijn de gedroogde varianten van stengels, wortels, stampers en dus de andere delen van een plant, en groeien vaak in (sub)tropische klimaten.
Adam van Dagsburg
Adam van Dagsburg
2025-07-15 22:26:39
Count answers : 2
0
Kruiden komen meestal van kruidachtige planten en groeien in een gematigd klimaat. Meestal worden de bladeren gebruikt. Maar ook de vruchten of zaden kunnen als kruid dienen. Specerijen zijn aromatische of scherp smakende gedroogde delen van planten. Ze komen vaak uit landen met een tropisch klimaat.
Lucas Arens
Lucas Arens
2025-07-15 21:28:12
Count answers : 2
0
Met kruid wordt meestal verwezen naar een specerij afkomstig van een kleine groene plant. Zulke planten groeien vaker in gematigde klimaten en voornamelijk het bladgroen en stengels worden gebruikt als smaakmaker. Met specerij wordt meestal verwezen naar een smaakmaker uit andere, voornamelijk tropische klimaten. Van deze planten worden ook de bloemknoppen, meeldraden, zaadjes, vruchten, bast, en wortelstok gebruikt.
Maryam Elsjan of Wipper
Maryam Elsjan of Wipper
2025-07-15 19:06:08
Count answers : 1
0
Kruiden en specerijen zijn beide plantaardig. Het verschil tussen de twee is niet vastomlijnd. Met kruid wordt meestal verwezen naar een specerij afkomstig van een kleine groene plant, vaak uit landen met een gematigd klimaat. Hiervan worden vooral de stengels en bladgroen gebruikt als smaakmaker. Met specerij wordt meestal verwezen naar een smaakmaker uit voornamelijk tropische klimaten. Dit kunnen ook uit wortels, zaden, peulen, bloemknoppen of meeldraden bestaan.
Kevin Teunissen
Kevin Teunissen
2025-07-15 18:44:31
Count answers : 3
0
Kruiden en specerijen worden vaak in één adem genoemd wanneer het gaat om smaakmakers in de keuken. Toch zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Kruiden zijn de eetbare delen van groene, meestal aromatische planten, zoals bladeren en stengels. Specerijen zijn meestal afkomstig van andere delen van planten, zoals wortels, schors, bloemknoppen, of zaden. Terwijl kruiden vaak een subtiele smaak geven, voegen specerijen vaak diepte en warmte toe.
Evelien Ellis
Evelien Ellis
2025-07-15 18:38:17
Count answers : 5
0
Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen? De termen kruiden en specerijen worden vaak samen gebruikt. Toch is er weldegelijk een verschil. Kruiden komen doorgaans uit een gematigd klimaat en specerijen komen vooral uit tropische klimaten. Daarbij komt een kruid vaak van een kleine groene plant en komen specerijen van knoppen, basten, vruchten en stokken. De verschillen zijn zo klein dat het logisch is dat de termen vaak door elkaar worden gebruikt. Schaam je dus niet als je een kruid per ongeluk een specerij noemt en andersom.