:

Wat is een goede kaasplank?

Simon Bakker
Simon Bakker
2025-07-22 14:15:37
Count answers : 29
0
Een kaasplank maak je meestal op volgens een vast patroon. Kies een kaassoort van vier verschillende texturen. Kies een mooie plank of een bord ruim genoeg om van alles op te leggen. Hou het niet alleen bij kaas, voeg fruit en groenten en noten toe voor extra smaak en textuur. Maak het geheel af met een lekkere dip, een goed glas wijn en eventueel wat crackers. Ga naar een kaasboer en kies vier verschillende soorten kaas uit met elk een verschillende smaak en textuur. Serveer je kaas als borrel zonder verdere maaltijd of snacks, reken dan op 175 – 200 gram per persoon. Bij een klein gezelschap tot zes personen zijn vier verschillende soorten genoeg. Heb je een groter gezelschap dan haal je van elke textuur twee soorten om genoeg variëteit aan te bieden.
Lauren Dogan
Lauren Dogan
2025-07-12 14:21:09
Count answers : 33
0
Een kaasplank komt van origine uit Frankrijk. De Fransen eten dit voornamelijk als dessert, of vlak voor het dessert. Een Oer-Hollandse kaasplank bestaat uit: pittige oude kaas, een kruidenkaas en een jong belegen kaas. Eventueel voeg je een blauwe kaas toe. Een Franse kaasplank: romige brie, een Chaumes en een Roquefort. Een Zwitserse kaasplank: Gruyere, Emmentaler en Appenzeller. Zorg dat de kazen op kamertemperatuur geserveerd worden, dan komt de smaak van de kaas beter tot zijn recht. Onthoud dat je ongeveer 100-125 gram kaas per persoon moet serveren.

Lees ook

Waar kan ik de beste kaasplank vinden in Amsterdam?

Kom langs voor een mooie selectie kazen en een bijpassend glas wijn in Amsterdam Noord. Proeflokaal Lees meer

Wat zijn de beste deli's in Amsterdam?

Casa del Gusto is zo’n zaak waar ik zonder plan heen ga en met een portemonnee die drie keer lichter Lees meer

Maryam Hussein
Maryam Hussein
2025-07-05 07:25:56
Count answers : 32
0
Met deze ingrediënten stel je wél een serieuze kaasplank samen. Je hebt echt geen tien verschillende kaassoorten nodig. Vier kazen zijn al meer dan voldoende. Of vijf, dat is het absolute maximum. Het is belangrijk dat je uit iedere categorie één kaas kiest. Ga voor één of twee hartige dingen. Kies uit olijven of zongedroogde tomaten, of voor mosterd om oudere kazen in te dippen. Daarnaast mag er wat vlees op de plank. Onmisbaar vinden we prosciutto of serranoham, maar flinterdunne plakjes truffelsalami of een gedroogde worst zijn ook prima opties. Pecannoten zijn van nature een beetje zoet en combineren daarom eigenlijk altijd wel goed met kaas, terwijl cashewnoten in het specifiek de smaak van blauwe aderkazen versterken. Walnoten zijn aardser van smaak en combineren juist goed met een wat hardere en oudere kaas. Door de droge structuur passen ze ook perfect bij geitenkaas. Ja, we willen het allebei. Wat betreft de crackers: die met zeezout, oregano en sesam zijn naast wat basic crackers ook prima, maar vermijd varianten met ui of knoflook. Die zijn qua smaak te overheersend. Het is juist belangrijk dat je de kaas goed blijft proeven. De wat zachtere kazen zijn lekker om uit te smeren op dungesneden plakjes stokbrood. Zorg wel dat je geen bammetjes maakt: de kaas speelt de hoofdrol. Het liefst haal je de kazen een halfuur voor het opdienen al uit de koelkast. Op kamertemperatuur zijn ze namelijk een stuk beter op smaak. Je legt ze op een houten plank (dat is de meest stabiele ondergrond om ze straks op te snijden) en zorgt dat er bij iedere kaas één mes ligt, en dan het liefst een zonder kartel. Nog beter is het overigens om de kazen voor het opdienen al even voor te snijden. Niet helemaal snijden dus, want dan drogen ze uit, maar alvast de gleuven erin snijden. Dan voorkom je dat iedereen in de kaas gaat lopen porren. Doe dat voorsnijden meteen nadat je de kazen uit de koelkast hebt gehaald: dan zijn ook de loopkaasjes ze nog wat harder, en dat snijdt soepeler. Wil je het echt helemaal perfect doen? Leg de kazen dan ook in volgorde: van zacht en mild naar pittig en sterk. Handig, want kaas hoor je in dezelfde volgorde op te eten.
Wout Demmendaal
Wout Demmendaal
2025-07-05 06:57:23
Count answers : 37
0
Een goede kaasplank is een kunstwerk op zich en bestaat uit meer dan alleen kaas. Een goede kaasplank bevat een gevarieerd aanbod van milde, zachte en pittige kazen. Vaak word er gekozen voor een combinatie van minimaal 3 soorten kaas. Bijvoorbeeld zachte geitenkaas, roombrie en een roquefort. Ga uit van ongeveer 100 gram kaas per persoon. Haal de kazen ruim een half uur van te voren uit de koelkast en presenteer ze op volgorde van smaak. Kazen kun je ook op basis van landafkomst selecteren.

Lees ook

Wat is de beroemdste kaas van Amsterdam?

Tja, Amsterdam heeft eigenlijk géén beroemde kaas, enkel de naamgeving "Old Amsterdam", wat dus hele Lees meer

Wat is de beste kaas van Nederland?

De oude biologische Jerseykaas: Jerseyhoeve Schorren wint deze zomer bij de International Cheese and Lees meer

Britt Verhoeven
Britt Verhoeven
2025-07-05 05:39:52
Count answers : 31
0
Een kaasplank bestaat uit verschillende onderdelen en verschillende soorten kaas. Alleen kaas is natuurlijk ook niet lekker, dus er moeten ook wat lekkere extra’s bij. Een kaasplank bouw je op door te kiezen uit de onderstaande opties. Leg de kaasjes altijd ongeveer 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat de kazen op temperatuur komen. Maak een combinatie van milde en pittige kazen en harde en zachte kazen voor een perfecte balans. Begin met de milde kazen en eindig met de pittigere kazen. Gebruik ongeveer 125 tot 175 gram kaas per persoon en ongeveer 3 tot 5 verschillende kazen is voldoende voor 4 personen.
Jurre Koç
Jurre Koç
2025-07-05 04:11:33
Count answers : 32
0
Een goede kaasplank heeft verschillende onderdelen. Which cheeses should I serve on my cheese board? The possibilities are endless and there’s no such thing as the ideal cheese platter, so we recommend that you focus on the flavors that you and your guests like. For guaranteed success, make sure you include a cheese from each of the cheese families on your cheese board! Let your fantasy run wild and do what you think is best. Just remember the following basic rules: Serve an uneven number of cheeses: 3, 5 or 7. Add a variety of cheese types, like the ones mentioned above. Vary the shapes you use: cut your cheeses into different shapes like slices, blocks and points. Add tasty garnishes like (seasonal) fruit, fig chutney, olives, nuts, dried sausage, crackers and date loaf. Serve your cheese on a beautiful BOSKA serving board. Last but not least: use a separate cheese knife for each of your cheeses to prevent cross-contamination and ensure that each piece of cheese retains its unique taste.

Lees ook

Hoeveel kost een kaasplank per persoon?

Een plank met vanalles lekkers. 4 tot 5 personen Rijkelijk gevuld met diverse kazen, tapas hapjes, Lees meer

Waar staat Deli voor?

Deli bn., verkorting van delicieus. deli (1995) (inf.) verkorting van delicatessenhandel. Deli afk. Lees meer

Veerle de Boer
Veerle de Boer
2025-06-23 16:53:27
Count answers : 37
0
Wat ligt er op een kaasplank? Nou, kaas natuurlijk. De vraag is natuurlijk vooral, welke kaasjes kies je uit? Het liefst werk je op een kaasplank met zowel lichte als zwaardere kaasjes en eet je ze ook in die volgorde. Dat doe je zodat je alle smaken goed kunt proeven. Als je begint met een hele zware kaas, dan is de kans groot dat je de lichtere kaas niet meer goed proeft. Bij lichtere kaas kun je denken aan een romige brie of jonge kaas. Iets pittiger, maar ook romig is de camembert. Bij zwaardere kazen kun je denken aan blauwaderkaas zoals gorgonzola of roquefort. Die kazen hebben een compleet ander mondgevoel. Gorgonzola is heel pittig en heeft veel smaak, maar is wel romig. Roquefort is dan weer brokkeliger, net als een oude, brokkelkaas. Hoe brokkeliger, hoe ouder, hoe sterker van smaak. Je kunt op je kaasplank afwisselen met vormen, dat ziet er gelijk leuk uit, maar ook in grootte. Dus zowel een groot stuk kaas als kleinere stukjes. Tipje daarvoor: bij de kaasboer, en zelfs bij de supermarkt, kun je om kleinere stukjes vragen. Maak er een feestje van! Heb plezier in het uitzoeken van de kazen en alle lekkere dingen voor erbij, maar ook in het opmaken van de kaasplank. 3-4 verschillende soorten kaas (of meer voor een uitbreide(re) kaasplank) Neem een mooie plank en verdeel als eerste de bakjes met sausjes, olijven en/of noten over de plank. Vul dit aan met de verschillende soorten kaas en eventueel gedroogde worst. Daarna vul je de plank aan met de brood dingen als toastjes, stokbrood, crackers en/of vijgenbrood. Tot slot decoreer je de plank met vers fruit naar smaak, maar gebruik ook eens verse kruiden of eventueel wat bloem om de plank extra mooi te maken. Zorg dat de kazen op kamertemperatuur zijn voor je de plank gaat serveren. Eet smakelijk!
Maaike van den Pol
Maaike van den Pol
2025-06-21 14:55:33
Count answers : 45
0
Voor een goede kaasplank heb je vier á vijf kazen nodig; kies hierbij in ieder geval één milde kaas, één halfpittige kaas en één pittige kaas. Kies voor een beginner bijvoorbeeld een aantal milde kazen. Kaasplankje maken Bij het samenstellen van een kaasplankje kies je het liefst voor kazen uit verschillende families. Er zijn 5 verschillende families: harde- en halfharde kazen, witschimmelkazen, rode- en witte korstkazen, geiten- en schapenkazen en blauwschimmelkazen. Welke soorten je kiest is afhankelijk van smaak en de ervarenheid van de kaasproevers. Voor de beste smaakbeleving is het belangrijk om het kaasplankje op kamertemperatuur te serveren. Gebruik bij voorkeur een houten plank en leg de kazen op smaak, van mild naar pittig. Zorg ervoor dat de kazen elkaar niet raken, zo voorkom je overloop van smaken. Serveer een bijpassende witte of rode wijn bij je kaasplank en geniet.

Lees ook

Wat is de duurste Nederlandse kaas?

Er zijn weinig dingen waar we zo blij van worden als van een bijzonder kaasje en kaasmakers die tijd Lees meer

Wat is de beroemdste kaas ter wereld?

Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is u Lees meer

Julia van Rijthoven
Julia van Rijthoven
2025-06-08 21:24:18
Count answers : 30
0
Een goed uitgangspunt is om in ieder geval uit elke “kaasfamilie” er een te nemen. Wanneer je dat doet, heb je een mooie opbouw in zowel smaak als textuur. Voor de perfecte kaasplank begin je namelijk met lichte en romige kazen en sluit je af met wat pittigere kazen. Zo overheersen de smaken van de pittige kazen niet de smaken van de romige kazen. Het is ontzettend zonde van de smaak wanneer de kazen koud uit de koelkast komen en meteen gegeten worden. Kaas kan echt wel wat hebben, dus haal ze het liefst een halfuur tot een uur van tevoren uit de koeling. Haal zachte kazen ongeveer 1 tot 2 uur voor serveren uit de koelkast en (half)harde kazen een uur van tevoren. Je hebt alle kazen uitgezocht, en wat leg je verder nog op je borrelplank. Bijvoorbeeld deze lekkere toevoegingen: Noten, het liefst naturel of licht geroosterd. De aardse smaken gaan goed samen met de meeste kazen. Brood: zoals bij eigenlijk elke maaltijd mag een lekker stukje brood niet ontbreken. Stokbrood of crackertjes, keuze genoeg. Ook kun je kiezen voor dadelbrood met stukjes noot erin. Iets zoets: denk aan gedroogd fruit, confiture, stroop. Gedroogde vijgen en dadels doen het erg goed, bijvoorbeeld in een vijgen- of dadelbroodje of vijgen- of dadeljam. Fruit: Sommige fruitsoorten gaan erg lekker samen met kaas, met name druiven, vijgen of peer. Maar maak het niet te gek; vitamientjes kunnen we morgen weer bij het ontbijt eten.
Siem Brouwer
Siem Brouwer
2025-06-08 19:29:06
Count answers : 23
0
Een goede kaasplank start met een houten plank, hoe groter de plank, hoe meer lekkers je er op kan leggen. Zorg voor een goede variëteit van smaken, texturen en ook uitzicht, wat wij vaak niet doen, maar wat wel meer dynamiek geeft aan je kaasplank is het voorsnijden van kazen. Mix deze types en zorgt voor ongeveer 200g kaas per persoon als avondeten, de helft als apéro: Romige zachte kaas zoals een Camembert, Brie, Chaumes … Geitenkaas, eventueel met een smaakje bij zoals honing, kruiden, … Harde milde kaas, zoals Comté, oud Brugse Pittige harde kaas, zoals Pecorino, Parmezaan, … Schimmelkaas, zoals Roquefort, Stilton, … Elke kaasplank heeft fruit nodig, maar beperk je gerust niet tot de klassieke druiven, met fruit kan je een heleboel kleur in je kaasplank brengen. Er worden vaak geen groenten geserveerd bij een kaasplank, kies je favoriete rauwe groentes en leg ze net zoals het fruit rond de kazen. Serveer het brood aan de kant op een aparte plank of leg het rechtstreeks op de plank, ga voor variatie, stukjes voorgesneden stokbrood, crackers, soepstengels of zelfs zadencrackers of slablaadjes. Je plank ligt normaal gesproken op dit moment goed vol, vul de kleinere gaten met handjesvol noten, gedroogd fruit en zaden, mijn favorieten zijn amandelen, pecannoten, gedroogde mango, dadels, cranberries en pompoenpitten. Maak je plank af met de kaasmesjes en pimp eventueel wat kazen die er wat ‘saai’ uitzien, verdeel er confituur over met gehakte noten of honing.
Jesse Hollander
Jesse Hollander
2025-06-08 17:08:34
Count answers : 33
0
Hoeveel kaas op een kaasplank? Selecteer 3 tot 5 kazen. Minder mag ook, maar meer is niet echt nodig. De Keuze voor je gasten wordt dan te moeilijk, bovendien moet het allemaal wel passen op de kaasplank, want de verschillende kaassoorten mogen elkaar niet raken. Gebruik je de kaasplank als dessert, reken dan ongeveer 150 gram per persoon. Voor een goede mix van smaken kies je een kaas uit elke (of zoveel mogelijk) van de 5 Franse kaasfamilies: geitenkazen, harde/halfharde kazen, witschimmelkazen, blauwe kazen en roodflorakazen. Gebruik bij voorkeur een houten plank, want daarop kun je de harde kazen (zoals Comté en Manchego) makkelijker aansnijden. Serveer om dezelfde reden altijd een mes zonder kartels bij de kaasplank. De kazen zijn het lekkerst als ze op kamertemperatuur zijn. Sommmige kaasjes mogen echt wat langer uit de koelkast. Lepelkaasjes bijvoorbeeld mogen echt wel eventjes een avondje van te voren uit de koelkast. Tip: Zet voor het diner de kaasplank klaar met daarover een vochtige doek. Zo heb je tijdens het etentje geen omkijken meer naar al de lekkere kaasjes. Serveer iets zoets bij de kazen. Een heerlijke confiture van vijgen of kweepeer doet het altijd erg goed op de kaasplank.