Waarom krijgen restaurants een Michelinster?

Stef Erhout
2025-07-14 09:59:55
Count answers
: 2
De Franse graadmeter bestaat uit drie niveaus: restaurants met één ster hebben een uitstekende keuken in hun categorie, twee sterrenzakken hebben ‘een verfijnde keuken die een omweg waard is’. Zaken van het allerhoogste niveau krijgen drie sterren. ‘Een uitzonderlijke keuken die een reis waard is!’.
Om beoordelingen overzichtelijk te maken, werd vanaf 1926 het systeem met sterren geïntroduceerd.
Michelin onderscheidde zich vanaf het begin door onafhankelijkheid: restaurants konden niet tegen betaling in de lijst komen.
Hedendaags controleert Michelin jaarlijks 30.000 restaurants, verdeeld over drie continenten.

Anna Huisman
2025-07-14 08:44:37
Count answers
: 1
De Michelingids was eigenlijk bedoeld om automobilisten de weg op te krijgen en zo meer banden te verkopen. De lezers waren vooral geïnteresseerd in het overzicht van restaurants.
Michelin besloot daarom een afdeling recensenten aan te stellen die de restaurants anoniem bezochten en beoordeelden. Vanaf 1926 deelden de recensenten ook sterren uit.
Het huidige systeem met drie sterren voor uitzonderlijke gelegenheden werd in 1931 ingevoerd.

Thijn Yilmaz
2025-07-14 07:56:35
Count answers
: 3
Een restaurant verdient één ster als de keuken ‘uitstekend is in zijn categorie’. Om het nog even aan het on the road-principe te linken: een sterrenrestaurant zou een goede stop zijn onderweg. Bij twee sterren is een plek de moeite waard om een omweg te maken, vaak omdat er bijzondere gerechten worden geserveerd. Drie sterren betekent verrukkelijk eten en een tripje op zich.

Ayoub Jonker
2025-07-14 04:48:02
Count answers
: 2
Een Michelin-ster is dé erkenning in de culinaire wereld. Het is een kwaliteitslabel waarmee de Michelin Gids restaurants beoordeelt op basis van hun keuken, service en sfeer. Inspecteurs van Michelin, die altijd anoniem blijven, reizen de wereld rond om verschillende restaurants te testen. Ze letten op allerlei aspecten van de gerechten, de sfeer en de gastvrijheid. Er zijn geen vaste regels die Michelin openbaar maakt, maar de inspecteurs letten altijd op een paar belangrijke punten: De kwaliteit van de ingrediënten, beheersing van kooktechnieken en smaken, persoonlijkheid van de chef in het eten, prijs-kwaliteitverhouding en consistentie. Pas als alles klopt, maakt een restaurant kans op een ster.
Lees ook
- Hoe worden sterren toegekend aan restaurants?
- Welke sterrenrestaurants in Nederland zijn betaalbaar?
- Wat betekent rising star menu?
- Hoeveel kost een diner bij een sterrenrestaurant gemiddeld?
- Hoeveel fooi moet ik geven bij een Michelin-sterrenrestaurant?
- Wat is het goedkoopste sterrenrestaurant ter wereld?
- Wat is het beste restaurant in Nederland met Michelinsterren?
- Wat is de betekenis van de uitdrukking rising star?
- Wat is een rising star?