Een menu is een opsomming van de verschillende schotels die bij een maaltijd worden geserveerd. Bij een restaurant of een feestmaal staat er doorgaans een menu klaar. Met name bij feestmalen en als er meer gangen worden geserveerd, wordt er vaak van tevoren een menu opgesteld. Een menu kan bestaan uit een simpel overzicht van de te serveren gangen, maar ook uit een uitgebreide omschrijving van de bereiding, de gebruikte ingrediënten, de wijnen die bij elke schotel worden geserveerd en de wijze van presentatie. In veel restaurants wordt er een menukaart aangeboden waarop de verschillende maaltijden en dranken vermeld staan met hun prijzen. Bij een feestmaal kan het menu soms vooraf worden opgegeven, als de aanwezigen tevoren moeten aangeven wat ze willen eten. Dit wordt vooral gedaan bij grotere feestmalen, zoals bruiloften of andere partieën. Dit noemt men dan een voorgerecht, een hoofdgerecht, een nagerecht of een tussengerecht. Vaak heeft een menu een thema, bijvoorbeeld een kerstmenu, een Oud- en Nieuwmenu, of een zomermenu. In een restaurant wordt er vaak gewerkt met een kaart die regelmatig verandert, om zo altijd van de beste ingrediënten gebruik te maken die het seizoen biedt. Beschikbare opties zijn hapjes, lunch, ontbijt, diner, avondmaaltijd of een feestelijk menu om een speciale gelegenheid te vieren.