Amsterdam, dat is de Westertoren, Ajax en de pont over ‘t IJ.
De grachten en cafés met kleedjes op tafel en de Amsterdammertjes.
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost.
Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet.
Tafelzuur van Kesbeke
De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen.
Amsterdam is het koninkrijk van de kroket.
Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater.
De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten.
Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje.
Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot.
Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst.
Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam.
Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk.
Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is.
Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.