:

Wat is typisch voor Amsterdam?

Tyler Henriquez
Tyler Henriquez
2025-07-04 17:01:01
Count answers : 3
0
In de loop der eeuwen zijn een groot aantal ambachten verloren gegaat, maar gelukkig zijn er ook nog voldoende bewaard gebleven. En die leveren ook vandaag de dag nog de typische, Amsterdamse producten waar een echte Amsterdammer zich thuis door voelt.
Ilse Nguyen
Ilse Nguyen
2025-07-04 13:52:05
Count answers : 4
0
Ondanks dat er geen antwoord in de tekst staat over wat typisch is voor Amsterdam, alleen over de karaktereigenschappen van Amsterdam word gesproken, is het antwoord wel degelijk "Creativiteit, burgerschap, ondernemerschap en vrijdenken". Het zijn karaktereigenschappen die volgens het Amsterdam Museum wel eens aan de basis zouden kunnen liggen voor de stad Amsterdam en haar inwoners.
Stefan Schipper
Stefan Schipper
2025-07-04 13:28:09
Count answers : 3
0
Amsterdam, dat is de Westertoren, Ajax en de pont over ‘t IJ. De grachten en cafés met kleedjes op tafel en de Amsterdammertjes. Maar er zijn ook Amsterdamse iconen die je in je keelgat kunt laten glijden. Die je drinkt uit een borrelglaasje, of waar je flink je tanden in kunt zetten. Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. Tafelzuur van Kesbeke komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is. En voor bakkerij Hartog aan de Wibautstraat staan niet alleen rond oud en nieuw rijen (voor de beroemde volkorenoliebollen), maar vaak elke middag nog.
Hidde de Boer
Hidde de Boer
2025-07-04 12:56:50
Count answers : 3
0
AMSTERDAMSE WIJSHEDEN In dit 144 pagina tellende boek staan de oud Amsterdamse wijsheden en spreuken. Mag niet ontbreken in de boekenkast van de 'echte' Amsterdammer. 1000 JAAR AMSTERDAM Prachtig boek waarin de geschiedenis van Amsterdam tot in detail terug te vinden is. Met de harcover, de 368 tellende pagina's en het formaat is dit een prachtig cadeau. EEN KLEINE GESCHIEDENIS VAN AMSTERDAM Geert Mak beschrijft op uiterst toegankelijke wijze de historie van Amsterdam Aan de hand van personen, gebouwen, dagboeken, schilderijen en foto's biedt hij een caleidoscoop van mini-geschiedenissen. Zo ontstaat een beknopt maar compleet beeld van het verleden van deze merkwaardige stad. DE BOSATLAS VAN AMSTERDAM Een ware musthave voor elke Amsterdammer. In de 272 pagina tellende atlas worden alle ins-en-outs verteld van Amsterdam. De geschiedenis, het ontstaan van de wijken en alles over de inwoners.