:

Wat is het traditionele eten van Amsterdam?

Maarten van Nederlotharingen
Maarten van Nederlotharingen
2025-07-30 11:23:44
Count answers : 26
0
Ze verkopen dé specialiteit van Nederland: haring. De Blauwe Hollander Ze verwelkomen hun gasten met traditionele Nederlandse gerechten, zoals stamppotten en de beroemde erwtensoep (snert). Verscholen in het centrum van Amsterdam ligt de Bitterballen Bar. Van Wonderen Stroopwafels maakt niet alleen heerlijke stroopwafels, ze zijn ook heel bijzonder en ze zijn er in alle soorten en kleuren. Winkel43  staat bij velen bekend als de plek met de beste appeltaart. Vleminckx de Sausmeester zit al sinds 1957 in het centrum van Amsterdam, op een steenworp afstand van het Spui. Al meer dan 57 jaar staat de Sausmeester voor kwaliteit en verkoopt hij zelfgemaakte friet, wat hem tegenwoordig uniek maakt. Er zijn ook meer exotische opties, zoals Mexicaans of Indonesisch. Zonder haring is een bezoek aan Amsterdam niet echt compleet. Honderden punten gaan er op een dag doorheen.
Nadia Le Grand
Nadia Le Grand
2025-07-30 09:40:21
Count answers : 31
0
Stroopwafel Als je maar één Nederlandse lekkernij probeert, neem dan de stroopwafel. De traditionele Nederlandse keuken is heerlijk en wordt het best bereid door een moeder of grootmoeder die er iets extra's aan toevoegt. Gelukkig zijn er een aantal van de beste traditionele restaurants in Amsterdam die al generaties lang de familierecepten voortzetten. Hier zijn een aantal Nederlandse gerechten die je moet proberen tijdens je bezoek aan Amsterdam. Hollandse kaas Nederland produceert een grote selectie heerlijke kazen, waarvan de meeste mild van smaak zijn, in tegenstelling tot onze Franse buren, die de voorkeur geven aan een meer prikkelende soort. Bitterballen Het proeven van bitterballen staat op je bucketlist van Amsterdam. Stamppot Wij Nederlanders hebben de gewoonte om voedsel te pureren en Stamppot is geen uitzondering. Haring Een meer ongebruikelijke toevoeging aan de lijst en iets dat niet naar ieders smaak is, is "Hollandse Nieuwe" (Hollandse nieuwe) waarschijnlijk het beroemdste Nederlandse gerecht.

Lees ook

Wat is typisch Amsterdam?

De Jordaan, de plek waar Amsterdammers zich nog echt Amsterdammers voelen. Tijdens de Jordaanwandel Lees meer

Wat eten mensen in Amsterdam 's lunch?

Nederland luncht eigenlijk vooral met een boterham met pindakaas. In Amsterdam zijn genoeg geweldig Lees meer

Esmee van de Velden
Esmee van de Velden
2025-07-23 01:48:43
Count answers : 35
0
De Hollandse keuken staat nou niet echt bekend om zijn culinaire hoogstandjes, toch zijn er een aantal gerechten en snacks die je tijdens je bezoek aan Amsterdam geprobeerd moet hebben. 1) Stroopwafels Als er een lekkernij is die je absoluut geprobeerd moet hebben dan zijn het de “Dutch waffles”, oftewel stroopwafels. De lekkerste verse stroopwafels vind je op een van de markten of bij een bakkerij in de grote winkelstraat (Kalverstraat). 2) Stamppot Ingrediënten: Gestampte aardappelen, groente naar keuze, jus en vaak aangevuld met spekjes of traditionele rookworst. Vroeger werd dit gerecht vooral gegeten als krachtvoer voor de boeren maar inmiddels is dit gerecht uitgegroeid tot nationaal gerecht. 3) Haring Het eten van rauwe haring klinkt misschien een beetje gek, maar je kan het het beste zien als de Sushi van Nederland. Traditioneel wordt dit gerecht gegeten met uitjes en zure bom, maar ook het “broodje haring¨ (haring op een bolletje) is immens populair. 4) FEBO Een bezoek aan Amsterdam is niet volledig zonder een snelle hap uit een van de automaten van FEBO. Sla het wachten in de rij over en verwen jezelf met een snack uit een van de automaten. Kies uit hamburgers, kroketten of een oer Hollandse snack; de frikandel (worst van verschillende soorten vlees). 5) Drop Nederland is de grootste producent van drop in Europa, en 80% van alle Nederlands geniet regelmatig van een lekker dropje; per jaar eten we in Nederland ongeveer 32 miljoen (!) kilo drop weg. Drop kan je kopen in de supermarkt of in de gespecialiseerde snoepwinkels. 6) Kaas Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een bezoek een van onze bekendste producten; Kaas. Ga langs bij een van de vele kaaswinkeltjes in de stad of bezoek een stalletje van de marken. Vaak mag je gratis stukjes proeven van de kaas. 7) Bitterballen Heerlijk bij een biertje of een glas wijn; de bitterbal. De bitterbal is, zoals de naam al zegt, een ronde gefrituurde bal gevuld met vleesragout en is het kleine broertje van de beroemde kroket. De bitterbal wordt traditioneel geserveerd en gegeten met mosterd. 8) Friet In Amsterdam vind je diverse frietzaken waar je de lekkerste frietjes kan halen. Bestel een “patatje speciaal” of “patatje oorlog” om je frietjes te laten voorzien van een lekkere combinatie van mayo, ketchup, uitjes en satésaus. Tip: Op een een van de zijstraten van de grote winkelstraat (Kalverstraat) vind je een van de bekendste frietzaken van Amsterdam; Vleminckx. 9) Jodenkoek Traditioneel afkomstig uit de omgeving van Amsterdam maar inmiddels landelijk bekend; de Jodenkoek. De Jodenkoek is lekker zoet en bestaat uit een combinatie van bloem, suiker en boter (of margarine). Deze koeken zijn gewoon te koop in de supermarkt of te vinden bij de bakkerij op de hoek. 10) Poffertjes De luchtige poffertjes zijn het lekkerst wanneer deze net gebakken zijn bij een traditionele marktkraam. Bespreken de poffertjes met een hoop poedersuiker om ze extra zoet te maken.
Adam van Dagsburg
Adam van Dagsburg
2025-07-16 15:46:00
Count answers : 33
0
Een stevige erwtensoep, heerlijke pannenkoeken, vleeskroketten, dikke frietjes met echte mayonaise en veel variatie aan vlees- en aardappelgerechten. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de beperkte maar toch overheerlijke Nederlandse keuken. Het hele jaar door zijn er verse visgerechten te verkrijgen, zoals haring, mosselen en garnalen. Ook is er duidelijk een Indonesische invloed geweest op de Hollandse keuken, met nasi goreng en satésaus. Dit soort gerechten staan zeker net zo vaak op de menukaart als het puur Hollandse kibbeling (gefrituurde kabeljauw) en poffertjes (minipannenkoeken). In Bruincafés en kroegen krijgt u vaak gratis hapjes geserveerd met bitterballen (mini vleeskroketten), of kaasblokjes en plakjes leverworst met sterke mosterd.

Lees ook

Wat is typisch voor Amsterdam?

Amsterdam, dat is de Westertoren, Ajax en de pont over ‘t IJ. De grachten en cafés met kleedjes op t Lees meer

Wat is het beroemdste gerecht van Nederland?

Volgens de ondervraagde Nederlanders is stamppot boerenkool dé nationale hap. Stamppot boerenkool we Lees meer

Sienna Tran
Sienna Tran
2025-07-04 12:08:31
Count answers : 33
0
Ossenworst is uitgevonden in de 17e-eeuw en wordt traditioneel gemaakt van gerijpt rundvlees met een beetje peper, kruidnagel, foelie en nootmuskaat: kruiden uit De Oost. Amsterdamser (én lekkerder) wordt het bijna niet. De beste vind je naar verluidt bij Slagerij De Wit in Oost en Slagerij Louman in de Jordaan. Romig, zout, leverig: zalig. Met de tijd is deze Jiddisch-Amsterdamse klassieker een beetje verdrongen door alle hippe avocado toast en broodjes carpaccio of vitello tonato, maar hij doet qua smaak zeker niet onder voor zijn Italiaanse concurrentie. Dit broodje (liefst gewoon een wit puntje) is half-om-half (zie hier de naam) belegd met gekookte lever (al dan niet met spekjes) en pekelvlees. Gele Amsterdamse uitjes, zure bommen, zoetzure augurken, piccalilly: het beste tafelzuur komt natuurlijk van Kesbeke uit Amsterdam. De oorsprong van Kesbeke ligt in de grote Joodse gemeenschap, die door het inleggen van groenten in zuur de stad ook in de winter van vitamines voorzagen en daarmee met karren door de straten gingen. Amsterdam is het koninkrijk van de kroket. Want sorry, rest van Nederland, de lekkerste kroket hebben wij en hij komt gewoon uit de muur van Febo. Het is misschien wel een van de oudste traditionele recepten die bewaard zijn gebleven: de duivekater. Dit ovale feestbrood zag je terug op de schilderijen van Jan Steen. Wat erin zit verschilt per bakker, maar altijd zit er verwarmde roomboter, citroenschil en melk in. De Duivekater komt oorspronkelijk van nét boven de stad Amsterdam, uit Nieuwendam en de Zaanstreek, maar aangezien dat inmiddels ook regio Amsterdam is, mag de Duivekater een lokale lekkernij heten. Voor alle zoetekauwen onder ons: een bakkie pleur is niet compleet zonder koggetje. Boterig en zoet, de beste omschrijving van dit perfecte koekje. In 1934 werd er een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuw Amsterdams koekje, en dit werd het koggetje. Niet te missen in elke echt Amsterdamse kroeg: de kopstoot. Bier met een borrel ernaast. Levensgevaarlijk, maar hij smaakt altijd naar meer. Een vaasje goudgeel gerstennat met een jonge graanjenever - het beroemde ‘pikketanussie’. Als er een bestsellerboek en bijbehorende film wordt gemaakt over en met jouw oesters, dan verdien je zeker een plekje in deze lijst. Dus al komt het recept van de gestoomde oesters in zwartebonensaus met een beetje bosui uit China en de oesters uit Zeeland: de Oesters van Nam Kee vind je alleen in Amsterdam. Nog zo’n klassieker is het slagroomijs van banketbakkerij Van der Linde op de Nieuwendijk. In deze bakkerij, waar de tijd een beetje heeft stilgestaan, serveren ze gewoon the real thing: ambachtelijk slagroomijs waarvoor je graag een rondje omfietst. Een klassieker die ook vandaag de dag nog meegaat herken je aan het feit dat het er altijd druk is. En voor bakkerij Hartog aan de Wibautstraat staan niet alleen rond oud en nieuw rijen (voor de beroemde volkorenoliebollen), maar vaak elke middag nog. Hun geheim: lekker stevig volkorenbrood, zoals ze het daar al meer dan 100 jaar bakken.
Philip Levesque
Philip Levesque
2025-07-04 10:49:13
Count answers : 24
0
Vis, vooral haring, was een essentieel onderdeel van het dieet. Haring werd gezouten en gepekeld, een traditie die nog steeds voortleeft in de beroemde Hollandse Nieuwe haring. Traditionele Nederlandse gerechten zoals erwtensoep (snert), stamppot, en pannenkoeken werden basisingrediënten van de Amsterdamse keuken. In deze tijd werden ook veel iconische Amsterdamse eetgelegenheden opgericht, waar gerechten zoals poffertjes, stroopwafels en kroketten geliefd werden.