De 80/20-regel stelt dat 80% van de uitkomsten voortkomt uit 20% van de oorzaken. 
Vertaald naar koffiezetten, betekent dit dat je 80% van de perfecte kop koffie kunt creëren door te focussen op de juiste 20% van het proces. 
Denk hierbij aan de koffie/water ratio, de temperatuur van het water en bijvoorbeeld de zettijd. 
De verhouding koffie tot water is van cruciaal belang voor smaak en consistentie. 
Ga je voor een Pour Over of een espresso? 
Bij Pour Over start ik zelf altijd met een 1:14 ratio (1 gram koffie op 14 gram water). 
Bij espresso een 1:2 ratio. 
De temperatuur van het water tijdens het brouwproces kan leiden tot te bittere of te zure koffie. 
Focus op een watertemperatuur tussen de 90°C en 95°C voor optimaal extractieniveau. 
Om dit te meten is een waterkoker met een geïntegreerde thermometer je nieuwe beste vriend. 
Door te experimenteren binnen deze temperatuurregels, zul je merken dat je koffie een wereld van verschil kan maken. 
De zettijd is van belang voor het extraheren van de volle smaak uit je koffie. 
De sweet spot ligt meestal rond de 2,5 minuut bij Pour Over en 30 seconden bij espresso.