:

Waarom wordt mijn brood niet luchtig?

Matthijs Zhang
Matthijs Zhang
2025-10-29 17:13:16
Count answers : 39
0
Men voegt gluten of vervangt een deel volkorenmeel door tarwebloem om een luchtiger volkorenbrood te maken.
Ivy van de Berg
Ivy van de Berg
2025-10-29 16:06:59
Count answers : 25
0
Als er onvoldoende water in het deeg is om de eiwitten of het bindmiddel te binden, heeft het deeg weinig structuur en veerkracht. Met na het bakken als resultaat een kruimelig kruim. Afgezien van het verkeerd lezen van het recept zou dit kunnen komen doordat elk gemalen graan en elke uitmalingsgraad zijn eigen tempo heeft om water op te nemen. Zo absorbeert deeg met enkel bloem sneller dan een vezelrijk deeg met volkorenmeel. Hou er ook rekening mee dat elk merk en elk pak meel of bloem anders kan reageren. Gemalen graan is een natuurproduct. Geen oogstjaar is hetzelfde en er zijn bovendien veel verschillen tussen de variëteiten van een soort. Het is voor iedere bakker een uitdaging om het hydratatieniveau van het deeg precies goed te krijgen. Goed naar het deeg blijven kijken om te ervaren hoeveel water geschikt is voor je deeg.

Lees ook

Waarin verschilt ambachtelijk brood van gewoon brood?

Ambachtelijk brood heeft vaak een stevige, goudbruine korst. De korst is niet alleen decoratief, ma Lees meer

Hoe krijg je heel luchtig brood?

Het belangrijkste ingredient is geduld. Hoe meer rust hoe beter de gaten smaken. Wat helpt om nu e Lees meer

Maaike die Bont
Maaike die Bont
2025-10-29 14:03:26
Count answers : 35
0
Te weinig gist resulteert in een compact brood, Het deeg niet voldoende laten rijzen resulteert in een compact brood, Een te korte rijstijd kan ervoor zorgen dat het brood minder luchtig wordt.
Anne Peeters
Anne Peeters
2025-10-29 12:59:45
Count answers : 27
0
Het brood is dicht en zwaar. Het kan ook een te vroege kneden of overmatig kneden worden veroorzaakt. Probeer om het deeg langer te laten fermenteren of het kneden te verminderen. Je kunt ook meer water aan het deeg toevoegen om het op te laten rijzen en een lichter textuur te creëren. Probeer om het deeg voorzichtig te kneden en laat het deeg tussen de kneding en in rusten. Je kunt ook de hoeveelheid CO2 in het deeg verhogen door de fermentatietijd te verlengen of door meer water aan het deeg toe te voegen. Het bakken van zuurdesembrood is een leerproces.

Lees ook

Is het goedkoper om zelf brood te maken?

Het kosten van een kilo bloem of meel is tussen de 0,59 en 1,15 euro. Een kilo zout kost tussen 0,35 Lees meer

Wat is artisan bread?

Artisan bread is superior in taste, texture, appearance and aroma to its mass produced counterpart. Lees meer

Olivier Evers
Olivier Evers
2025-10-29 12:54:16
Count answers : 25
0
Door meer gist toe te voegen zal het deeg sneller rijzen. Het wordt er niet luchtiger door. Als je een luchtiger brood/kruim wilt dan moet je meer vocht toevoegen. Door meer gist gebruiken word je brood sneller rijp, ontwikkelt minder smaak en word zelfs voor sommige slechter verteerbaar. Hoeveel gist je nodig hebt hangt af van je rijsmethode en van de osmotische stress die van je deeg uitgaat.