Is ceviche gezond of ongezond?

Anouk Freshour
2025-06-29 15:30:03
Count answers
: 2
Rood vlees kan schadelijk zijn voor de gezondheid omdat het over het algemeen veel verzadigde vetten bevat. Deze verzadigde vetten verhogen de kans op een verhoogd cholesterol. Bovendien is bewezen dat rood vlees veel heemijzer bevat, wat weer de boosdoener is bij het verhoogde risico op darmkanker. Zo kan heemijzer er voor zorgen dat de wand van de dikke darm beschadigt én stimuleert het daarnaast de aanmaak van stofjes die het DNA van de lichaamscellen kunnen beschadigen.
Vooral bewerkte rood vleesproducten zijn ongezond en daarom is het beter deze te mijden.
Rood vlees met mate eten brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee. Het vormt namelijk een bron van belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Vooral magere soorten van rood vlees zijn een gezonde keuze omdat ze veel minder verzadigde vetten bevatten.
Op basis van huidige onderzoek adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Hiervan mag maximaal 300 gram bewerkt vlees zijn.
Lees ook
- Waar eten mensen ceviche?
- Waar komt ceviche oorspronkelijk vandaan?
- Wat is het beste moment om ceviche te eten?
- Waar ter wereld is ceviche het populairst?
- Waarom heb ik last van maagpijn na het eten van ceviche?
- Welk land staat het meest bekend om ceviche?
- Is ceviche Spaans?
- Is ceviche helemaal rauw?
- Wat drink je bij ceviche?