:

Waarom staan er geen ingrediënten op wijn?

Kyano Vink
Kyano Vink
2025-11-09 11:52:14
Count answers : 31
0
Waarom staan er geen ingrediënten op wijn? Tot nu toe hoefden de ingrediënten van alcoholische dranken niet op het etiket vermeld te worden. Allergenen moesten wel altijd op het etiket te vinden zijn. Vanaf nu verandert dit en moet de informatie over ingrediënten en voedingswaarden vermeld worden.
Niels Abdi
Niels Abdi
2025-10-31 01:25:13
Count answers : 31
0
Drankfabrikanten hoeven in Europa nog altijd geen ingrediënten en voedingswaarden te vermelden op de etiketten van hun producten. In tegenstelling tot vaste voedingsmiddelen. De Europese Unie probeert al 40 jaar om ook alcoholproducten meer hetzelfde gelabeld te krijgen als vaste voedingsmiddelen. Door lobby en falende beloften van de industrie is dit telkens vertraagd en uitgesteld. De drankindustrie lobbyt al jaren intensief in Brussel. Ze zorgen er met succes voor dat consumenten niet eenvoudig op flessen en blikjes kunnen zien hoeveel calorieën een alcoholisch drankje bevat.

Lees ook

Is biologische wijn gezonder dan gewone wijn?

In het algemeen is er niet aangetoond dat biologische wijn gezonder is dan niet biologische wijn. H Lees meer

Kun je wijn maken zonder chemicaliën?

Wijn maken moet volgens onze visie met zo weinig mogelijk - liefst geen - toevoegingen en zonder che Lees meer

Bastiaan Jdotte
Bastiaan Jdotte
2025-10-28 22:55:03
Count answers : 31
0
Waar een product met één of meer ingrediënten een declaratielijst moet hebben, is dat voor dranken die meer dan 1,2% alcohol bevatten door gisting niet het geval. Het ontbreken van de wet ligt waarschijnlijk aan de historie van het product. Van origine is wijn een natuurlijk product en de wet is daar nog op afgestemd. Althans, dat is wat de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) denkt. De wijnindustrie denkt dat mensen het niet willen weten, of beter gezegd: ze willen niet dat mensen het weten.
Fien van Maasgouw
Fien van Maasgouw
2025-10-15 06:37:08
Count answers : 34
0
Al in 1982 zijn in Europa de eerste voorstellen ingediend om het vermelden van voedingswaarden en ingrediënten verplicht te stellen op het etiket van alcoholische dranken. Hier is echter nooit overeenstemming over bereikt en de industrie heeft zich hier altijd krachtig tegen verzet. De industrie heeft jarenlang gelobbyd en pleit in hun voorstellen voor een ‘vrijwillige declaratie’. Bedrijven mogen daarmee zelf beslissen of ze de voedingswaarde en ingrediënten op het etiket vermelden. De consument kan namelijk nog steeds niet direct zien wat hij drinkt. Maar helaas, bij de invoering van de wet is deze verplichting voor alcoholische dranken uitgesteld.

Lees ook

Hoe lang is biologische wijn houdbaar?

Na opening moet je de fles eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Als het Lees meer

Wat doet wijn met je gewicht?

Wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo’ Lees meer