:

Kun je wijn maken zonder chemicaliën?

Mathijs Sanders
Mathijs Sanders
2025-10-25 16:37:43
Count answers : 40
0
Nee, je kunt geen wijn maken zonder sulfiet, omdat een klein beetje sulfiet van nature wordt gevormd tijdens het gistingsproces en sommige boeren een klein beetje sulfiet toevoegen bij het bottelen. De meeste wijnen bevatten sulfiet, maar in kleine hoeveelheden. Wijnen gemaakt zonder toevoegingen hebben een heel natuurlijke smaak en zijn makkelijk drinkbaar.
Fabian van Ghoerle
Fabian van Ghoerle
2025-10-15 05:55:04
Count answers : 40
0
Wijn maken moet volgens onze visie met zo weinig mogelijk - liefst geen - toevoegingen en zonder chemische trucs. Als de druiven goed zijn hoeft dat ook niet. Als je teveel additieven gebruikt, kan dat niet meer. Een zeer beperkte hoeveelheid sulfiet toevoegen is niet erg - zelfs goed voor de wijn. Voor onze wijn gebruiken we een zéér minimale hoeveelheid toe om oxydatie te voorkomen. Ver onder de norm. Ook nog ver onder de grens voor biologische wijnen.

Lees ook

Is biologische wijn gezonder dan gewone wijn?

In het algemeen is er niet aangetoond dat biologische wijn gezonder is dan niet biologische wijn. H Lees meer

Hoe lang is biologische wijn houdbaar?

Na opening moet je de fles eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Als het Lees meer

Jip Hoekstra
Jip Hoekstra
2025-10-15 05:35:29
Count answers : 22
0
Als je kerngezonde druiven hebt en als je heel hygiënisch en zorgvuldig te werk gaat, heb je eigenlijk geen sulfiet nodig. De wijn is dan gezond en sterk genoeg om zich zelf tegen oxidatie en bacteriën te verdedigen. (Van nature produceert wijn tijdens de gisting trouwens een bepaalde hoeveelheid sulfiet.) Andere wijnbouwers beperken het gebruik van sulfiet wel tot een minimum, maar beweren dat je net vòòr de botteling toch een kleine dosis nodig hebt.
Pepijn Bulut
Pepijn Bulut
2025-10-15 05:29:13
Count answers : 28
0
Met de prachtige naam Casas del Rey Bobal Sulfietvrij. Wijn van biologische bobaldruiven, op natuurlijke wijze gemaakt, zonder toegevoegd sulfiet. Sulfiet komt overal in de natuur voor. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Een wijnmaker die geen sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot.

Lees ook

Wat doet wijn met je gewicht?

Wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo’ Lees meer

Is biologische wijn altijd zonder sulfiet?

Biologische wijn moet minimaal 50 mg minder sulfiet per liter bevatten dan ‘gewone’ wijn. Onze (Zui Lees meer