:

Kun je wijn maken zonder chemicaliën?

Fabian van Ghoerle
Fabian van Ghoerle
2025-10-15 05:55:04
Count answers : 40
0
Wijn maken moet volgens onze visie met zo weinig mogelijk - liefst geen - toevoegingen en zonder chemische trucs. Als de druiven goed zijn hoeft dat ook niet. Als je teveel additieven gebruikt, kan dat niet meer. Een zeer beperkte hoeveelheid sulfiet toevoegen is niet erg - zelfs goed voor de wijn. Voor onze wijn gebruiken we een zéér minimale hoeveelheid toe om oxydatie te voorkomen. Ver onder de norm. Ook nog ver onder de grens voor biologische wijnen.
Jip Hoekstra
Jip Hoekstra
2025-10-15 05:35:29
Count answers : 22
0
Als je kerngezonde druiven hebt en als je heel hygiënisch en zorgvuldig te werk gaat, heb je eigenlijk geen sulfiet nodig. De wijn is dan gezond en sterk genoeg om zich zelf tegen oxidatie en bacteriën te verdedigen. (Van nature produceert wijn tijdens de gisting trouwens een bepaalde hoeveelheid sulfiet.) Andere wijnbouwers beperken het gebruik van sulfiet wel tot een minimum, maar beweren dat je net vòòr de botteling toch een kleine dosis nodig hebt.

Lees ook

Is biologische wijn gezonder dan gewone wijn?

In het algemeen is er niet aangetoond dat biologische wijn gezonder is dan niet biologische wijn. H Lees meer

Hoe lang is biologische wijn houdbaar?

Na opening moet je de fles eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Als het Lees meer

Pepijn Bulut
Pepijn Bulut
2025-10-15 05:29:13
Count answers : 28
0
Met de prachtige naam Casas del Rey Bobal Sulfietvrij. Wijn van biologische bobaldruiven, op natuurlijke wijze gemaakt, zonder toegevoegd sulfiet. Sulfiet komt overal in de natuur voor. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Een wijnmaker die geen sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot.