:

Is biologische wijn altijd zonder sulfiet?

Milan Ismail
Milan Ismail
2025-11-07 18:18:44
Count answers : 33
0
Wijn bevat altijd sulfiet. Het kan wel zijn dat geen sulfiet is toegevoegd aan de wijn. Wijn zonder sulfiet is echter onmogelijk. Zonder toevoeging ontstaat tijdens de gisting op natuurlijke wijze al 5-20 mg/liter en bij spontane gisting tot wel 30 mg/liter. In de biologische wijnbouw is het gebruik van sulfiet verder aan banden gelegd: het sulfietgehalte in biologische wijn moet minstens 50 mg per liter lager zijn dan in niet-biologische wijnen. Som seperate wijnmakers gaan nog een stapje verder en voegen helemaal geen sulfiet aan hun wijnen toe.
Pien van Kasteelen
Pien van Kasteelen
2025-10-31 22:07:24
Count answers : 31
0
Sulfiet komt overal in de natuur voor. Zelfs je eigen lichaam bevat sulfiet. Ook tijdens het maken van wijn ontstaat er als bijproduct van de vergisting een beetje sulfiet. Schadelijk is sulfiet van nature dus niet. Extra sulfiet in wijn heeft echter wel veel nadelen. Het gaat ten koste van de echte, natuurlijke smaak van een wijn en het wordt vaak gebruikt om foutjes en onzuiverheden te maskeren. Een wijnmaker die geen sulfiet aan de wijn toevoegt, moet met de billen bloot: hij of zij kan zich geen fouten veroorloven. Het hele proces moet vlekkeloos verlopen. De druiven moeten rijp, kerngezond en puntgaaf zijn en in de wijnkelder moet alles, van de grootste tank tot het kleinste ventiel, smetteloos schoon zijn. Precies zo wordt deze wijn van Neleman gemaakt. Hij wordt maximaal 1 jaar in grote tanks bewaard, waarin de wijn vrijwel niet met zuurstof in contact komt. Bovendien wordt de wijn steeds in kleine hoeveelheden gebotteld, zodat de inhoud van de flessen altijd vers is. Drink ’m vers. Daardoor heb jij nu een sulfietvrije wijn in handen die opvallend lekker en zuiver is.

Lees ook

Is biologische wijn gezonder dan gewone wijn?

In het algemeen is er niet aangetoond dat biologische wijn gezonder is dan niet biologische wijn. H Lees meer

Kun je wijn maken zonder chemicaliën?

Wijn maken moet volgens onze visie met zo weinig mogelijk - liefst geen - toevoegingen en zonder che Lees meer

Mathijs Sanders
Mathijs Sanders
2025-10-28 22:55:55
Count answers : 40
0
Wijn bevat van nature altijd sulfiet. Afhankelijk van de druivensoort, de grond, de gist is de basisconcentratie van sulfiet 5 tot 30 milligram per liter. En dat toevoegen gebeurt bij 99% van de wijnen, ook bij biologische wijnen. De wettelijk toegestane norm voor het toevoegen van sulfiet is voor biologische wijnen een kwart tot een derde lager dan gangbaar.
Boaz van den Velden
Boaz van den Velden
2025-10-15 08:52:59
Count answers : 28
0
Biologische wijn moet minimaal 50 mg minder sulfiet per liter bevatten dan ‘gewone’ wijn. Onze (Zuid) Spaanse biologische wijnen bevatten vaak maar een minimale hoeveelheid sulfiet (10-20 mg per liter) in plaats van de toegestane 150 mg voor gewone rode wijn en 200 mg /l voor gewone witte wijn. Granada Wijnen biedt bijzondere wijnen zonder toegevoegd sulfiet die op fles makkelijk 10 jaar bewaard kan worden. Alleen na openen is de fles minder lang houdbaar. Sulfiet is een conserveringsmiddel dat van nature in zeer beperkte mate voorkomt in wijn.

Lees ook

Hoe lang is biologische wijn houdbaar?

Na opening moet je de fles eigenlijk dezelfde dag leegdrinken. Dan is de wijn op z’n best. Als het Lees meer

Wat doet wijn met je gewicht?

Wie veel (2 tot 3 glazen per dag) en/of langdurig alcohol drinkt, loopt kans op een paar extra kilo’ Lees meer

Kaylee Willems
Kaylee Willems
2025-10-15 07:27:47
Count answers : 38
0
Nee, biologische wijnen mogen sulfiet bevatten, maar wel beduidend minder dan conventionele wijnen. De biologische richtlijnen zijn namelijk strenger als het gaat om het gebruik van sulfiet. Er zijn echter ook biologische wijnmakers die bewust geen sulfiet gebruiken. Hun wijnen zijn dus biologisch gecertificeerd én zonder toegevoegd sulfiet gemaakt. Bij biologische wijnen ligt dat op 50 mg/l lager, dus op 100 mg/l voor rood en 150 mg/l voor wit.