Om zelf boter te maken, heb je maar één ingrediënt nodig: slagroom.
Met 250 ml slagroom maak je ongeveer 100 gram roomboter.
Gebruik slagroom van hoge kwaliteit.
Bijvoorbeeld vers van een zuivelboerderij, maar gewoon uit de supermarkt mag ook hoor.
Zorg dat het vetpercentage minimaal 35-40% is.
Stap 1. Slagroom kloppen
Klop de slagroom op medium tot hoge snelheid met een handmixer of keukenmachine.
Eerst wordt het luchtige slagroom, dan wordt het klonterig en dan ineens… splitst het in twee delen: boter en karnemelk.
Dit duurt meestal 5 tot 10 minuten.
Stap 2. Boter en karnemelk scheiden
Giet het mengsel door een theedoek of kaasdoek.
Dat doe je zo: leg de zeef in een ruime kom.
Leg de thee- of kaasdoek hierin.
Giet het mengsel erin.
De boter blijft in de doek hangen en de karnemelk lekt in de kom.
Wring de boter in de doek uit zodat het een compacte bol wordt.
Stap 3. Spoel de boter
Was de boter in een kom met ijswater.
Kneed het voorzichtig onder water.
Zo spoel je de laatste restjes karnemelk weg.
Ververs het water als dat nodig is.
Herhaal dat tot het water helder is.
Stap 4. Kruid de zelfgemaakte boter
Nu kun je zout en kruiden toevoegen, zoals onze Kruidenboter Kruidenmix.
Prak het met een vork door je zelfgemaakte boter of kneed het erdoor met je handen.
Stap 5. Boter opkloppen
Wil je écht iets lekkers?
Klop de zelfgemaakte boter dan nóg eens op.
Doe de roomboter (op kamertemperatuur) in een schone mengkom en klop het luchtig met een garde.
Dan heb je fluffy boter en dat is fantastisch op een toastje of stokbroodje!