:

Hoe wordt plantaardige boter gemaakt?

Maud Merckx
Maud Merckx
2025-10-08 13:36:02
Count answers : 35
0
Margarine wordt gedefinieerd als ‘de eetbare vetstof bestaande uit een emulsie hoofdzakelijk van het type water-in-olie verkregen uit eetbare oliën of vetten van plantaardige of dierlijke oorsprong, of uit een mengsel van deze vetstoffen, bestemd om als dusdanig verkocht te worden en uitgesmeerd te worden of om gebruikt te worden in de keuken bij het bereiden van gerechten.’ Volgens de definitie mag margarine dus ook dierlijke oliën of vetten bevatten. In de praktijk wordt meestal gebruik gemaakt van een mengeling van plantaardige olie, al zijn er ook margarines met visolie op de markt. Het bovengenoemde KB bepaalt naast de benaming ook welke andere ingrediënten aanwezig mogen zijn in margarine.
Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-10-08 12:18:33
Count answers : 39
0
Margarine bestaat voornamelijk uit olijfolie een vloeibare plantaardige oliën naar keuze, zoals zonnebloem- olijf- of koolzaadolie en een kleine hoeveelheid bij kamertemperatuur hard plantaardig vet zoals kokosolie om het smeerbaar te maken. Tijdens het maken van de spread zie je hoe de structuur verandert in een zachte smeerbare substantie. Naast de plantaardige oliën wordt er een beetje mosterdpoeder toegevoegd. Vervolgens meng je alles bij elkaar en je hebt je eigen gemaakte margarine. Vul een kommetje met een laagje ijskoud water en zet hier het kommetje in waarin je de margarine gaat maken. Doe de vloeibare olijfolie en mosterdpoeder in het kommetje en roer met een garde tot deze iets dikker wordt. Laat de kokosolie smelten en giet deze deze samen met de citroen en wortelsap in het kommetje met vloeibare olijfolie en mosterdpoeder.

Lees ook

Hoe wordt boter van planten gemaakt?

library.no_preview_available Lees meer

Wat zijn de ingrediënten van plantaardige boter?

Ingrediënten 4 eetlepels + 2 theelepels ongezoete sojamelk 1 theelepel appelciderazijn 1/4 theele Lees meer

Casper Weijland
Casper Weijland
2025-10-08 09:53:54
Count answers : 27
0
Doe de sojamelk, azijn en zout in een kommetje en mix met een vork. Laat 10 minuten staan zodat het wat dikker wordt en een beetje gaat schiften. Smelt de kokosolie in een pannetje en doe dit samen met de koolzaad- of zonnebloem olie in een hoge mengbeker, blender of keukenmachine. Doe het melkmengsel en het sojalecithine granulaat bij het oliemengsel in de mengbeker. Gebruik een staafmixer, blender of keukenmachine en mix het geheel in 1 à 2 minuten tot een dikke witte geëmulsifieerde massa. Schep/giet de dikke massa in een mooi bakje of een glazen weckpotje. Zet de vorm nu minstens een uur in de vriezer om op te stijven.