:

Hoe kan ik duurzaam koken?

Floortje Arts
Floortje Arts
2025-09-28 08:59:47
Count answers : 32
0
Kies voor seizoensgroenten, die niet in een verwarmde kas gekweekt hoeven te worden en vaak lokaal beschikbaar zijn, om duurzaam te koken. Vervang eens een stuk vlees door een vleesvervanger, zoals peulvruchten, tofu of tempeh. Gebruik inductiekoken, dat energiezuiniger is en veiliger, schoonmaken makkelijker gaat. Kook niet te grote porties, bereid ze in de juiste pan, zet ze op de pit waarbij de pan de pit helemaal bedekt, gebruik een deksel en kook op een lager pitje wanneer water eenmaal kookt. Let op de ingrediëntenlijst van producten en probeer lokale seizoensproducten te gebruiken voor een plantaardige maaltijd.
Matthijs Zhang
Matthijs Zhang
2025-09-28 05:38:26
Count answers : 39
0
Om duurzaam te koken kun je een deksel op de pan gebruiken. Het vuur iets lager zetten is ook een optie. Ook kun je koken in een dun laagje water. Verhit eten niet langer dan nodig is, en kook in weinig water met een deksel op de pan, dan bespaar je energie. Een deksel op de pan zorgt voor 2 tot 3 keer minder energieverbruik. Gebruik niet te veel water als je kookt, een klein laagje water is voldoende. Koken op half gas of laag gas zorgt voor een 60% lager energiegebruik. Bij sommige gerechten kun je de kookplaat of de oven al uitzetten voordat de bereidingstijd om is.

Lees ook

Wat is zero waste koken?

Zero waste koken heeft de wind in de zeilen. Gebruik het beste van wat de natuur ons te bieden heef Lees meer

Wat zijn de 5 regels van zero waste?

1. Refuse: refuse what you don’t need 2. Reduce what you do need 3. Reuse, extend the useful life Lees meer