:

Hoe weet je of vis duurzaam is?

Sienna Can
Sienna Can
2025-09-28 04:53:23
Count answers : 30
0
Het keurmerk was het afgelopen jaar niet onomstreden. De eisen om het keurmerk te mogen dragen zijn streng en samen met wetenschappers, NGO’s, visserijen en visproducenten bedacht. De visser – en alle andere stappen in de keten van de gecertificeerde vis – worden vervolgens regelmatig gecontroleerd door onafhankelijke onderzoekers. In Nederland is 70 procent van de vis, schelp- en schaaldieren in de supermarkten gecertificeerd, en het is te herkennen aan het keurmerk op de verpakking.
Isabella van der Heyden
Isabella van der Heyden
2025-09-28 02:59:15
Count answers : 36
0
Een keurmerk kan daarbij - een beetje - helpen. Zo'n keurmerk stelt namelijk eisen op het gebied van duurzame visserij en verantwoorde kweek. Om je een beetje wegwijs te maken in de wereld van de viskeurmerken hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet: Wil je precies weten of het stukje vis in je winkelmandje duurzaam is? Check dat de VISwijzer van het Wereldnatuurfonds. Ze hebben zelfs een app waarmee je altijd en overal en van elke vissoort kunt checken of ‘ie verantwoord is

Lees ook

Welke vis is duurzaam om te eten?

De vissoorten met de minste broeikasgasemissies zijn haring en wild gevangen zalm. Tilapia, meerval Lees meer

Wat is de meest duurzame manier om vis te eten?

Een duurzame manier van vissen kweken kan op verschillende manieren. De Omegabaars is dé meest duur Lees meer

Stan Ridder
Stan Ridder
2025-09-27 23:59:25
Count answers : 31
0
Bij wild gevangen vis kun je bijvoorbeeld kijken naar hoe de vis gevangen is, en uit welk gebied die komt. Op deze 5 punten kun je letten bij (wild gevangen) vis: Vraag je visboer of de ober waar je vis vandaan komt en hoe hij is gevangen. Kijk voor meer info over vangst en herkomst op de viswijzer van Good Fish, waar je een handig overzicht vindt van hoe het met welke vis gesteld is op bepaalde plekken. Koop een vissoort die er relatief goed voor staat: zoals haring, Hollandse garnalen, Schotse of Noorse zalm, Noordzeekrab, wijting of schelvis. Vermijd liever vissoorten waarmee het niet zo goed gaat, zoals: paling, slibtong, rogblauwvintonijn of kabeljauw.