Hoe eenzijdiger het menu, dus hoe meer je weglaat, hoe groter je risico op voedingstekorten.
Vitamine B12 kan alleen een probleem vormen bij veganisten die, in tegenstelling tot vegetariërs, absoluut geen dierlijke producten eten.
De Hoge Gezondheidsraad raadt een veganistische voeding daarom niet aan voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Als je dan toch kiest voor een veganistische voeding, doe je dat het best onder begeleiding van gezondheidswerkers met kennis van zaken.
Een aantal beperkingen van een plantaardig voedingspatroon kunnen trouwens ook voorkomen met een dierlijke voeding, zoals tekorten aan calcium, omega 3-vetten, ijzer en vitamine D.
Het is echter niet eenvoudig om op basis van louter plantaardig voedsel alle noodzakelijke voedingstoffen op te nemen en tekorten te vermijden.
Daarom raadt de Hoge Gezondheidsraad een strikt veganistische voeding, waarin je alle dierlijke producten weert, niet aan voor kinderen, jongeren en zwangere vrouwen.