La carbonade flamande is Stoofgerecht met rundvlees, bier, uien, kruiden een beetje peperkoek.
Het wordt traditioneel geserveerd met friet en is een zeer geliefde plat du jour in estaminets, de typisch Noord-Franse eetcafés.
La flamiche of tarte au maroilles is Hartige taart met maroilles-kaas, de bekende sterk ruikende kaas uit buurdepartement Nord.
Le potjevleesch is Een koud gerecht dat lijkt op een terrine, met in gelei diverse vleessoorten die zijn gekookt in witte wijn.
Le waterzooï is een typisch Noord-Franse maaltijdsoep met kip of vis en diverse groentes, zoals wortel, selderij, prei en aardappel.
Le gratin d’endives is een heerlijke ovenschotel met behalve witlof ook ham, kaas en béchamel.
La gainée boulonnaise is een traditionele vissoep die wel de ‘bouillabaise van Boulogne-sur-Mer’ genoemd wordt.
Moules marinières is een gerecht dat je overal langs de Opaalkust kunt vinden, moules-frîtes.
Le welsh is een soort ham-kaastosti die gegrild wordt in de oven, overdekt met een saus van bier en cheddar.
Le lapin à la flamande is Het stoofpotje met konijn, pruimen en donker bier.
La tarte au libouli is een taart met suiker, eieren en gekookte melk, vandaar de naam, een verbastering van ‘lait bouilli’.