:

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij aardappelgratins?

Sven Demir
Sven Demir
2025-10-09 21:44:00
Count answers : 27
0
Een veel voorkomende fout is dat de room niet overal tussen de aardappelschijfjes komt, of dat de kaas verbrandt voordat de aardappelen gaar zijn. Een andere fout is dat de aardappelen te lang liggen voordat ze worden gebruikt, waardoor ze bruin worden en droog zijn.
Jelle Wendt
Jelle Wendt
2025-09-30 17:30:57
Count answers : 31
0
Was de schijfjes niet, want vastkokende aardappelen bevatten al weinig zetmeel. Als je de schijfjes afspoelt, gaat dit zetmeel verloren en is er een slechtere binding met de melk en room. Gezien we graag wat lichter eten, zoeken we vaak naar alternatieven, zoals light room. Als je light room gebruikt, ga dan voor 100% room. Zo verzeker je de binding en voorkom je een waterige saus.

Lees ook

Wat is de kooktechniek van gratin?

Verwarm eerst de oven voor op 200 graden. Snij de aardappels in dunne plakjes, ongeveer zo dik als e Lees meer

Hoe lang duurt het om een aardappel in de oven op 180 graden te bakken?

Verwarm de oven op 180 graden en plaats de aardappelen 25 minuten in de oven. Voor de meeste aardapp Lees meer

Nathan Hagendoorn
Nathan Hagendoorn
2025-09-23 06:44:59
Count answers : 25
0
Bij een waterige gratin zit er te veel vocht in de pan. Gebruik vastkokende aardappelen, deze verliezen minder vocht. Was je aardappelen niet van te voren (het zetmeel bindt de saus!), gebruik een dikke room van minimaal 30% en bak de gratin niet te kort.
Colin Kuiper
Colin Kuiper
2025-09-12 15:49:03
Count answers : 32
0
Je gebruikt best vastkokende aardappelen zoals Charlotte, Jazzy of Nicola. Spoel je aardappelen of aardappelschijfjes niet af, want zo verwijder je het zetmeel. Zet de temperatuur van je oven zeker niet te hoog. Dit is bepalend voor de smaak van je gerecht. Blijf bij het vullen van je ovenschotel tot zo’n 2 centimeter onder de rand. Prik af en toe eens in de gratin om te voorkomen dat de aardappelen te gaar worden. Merk je toch dat de bovenkant al bruin genoeg is, maar de gratin nog een tijdje in de oven moet.

Lees ook

Kan je gratin dauphinois op voorhand maken?

Je kunt deze Gratin Dauphinois gerust “mealpreppen” en op voorhand maken. Ik bewaar hem luchtdicht m Lees meer

Wat zijn de 4 kookmethoden?

Er zijn 4 bereidingswijzen: Koken in een pan. Bakken in een koekenpan. De oven gebruiken. De mag Lees meer