Met de Mediterrane keuken bedoelen we de keukens in landen rond de Middellandse zee. Van dit gebied maken diverse landen uit, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Libië, Egypte, Turkije, Israël, Marokko, Malta, Cyprus en Algerije. Deze landen hebben veel verse en goede producten, waaronder falafel, waar we inmiddels bijna allemaal wel mee hebben kennis gemaakt.
Kenmerkend voor de Mediterrane keuken zijn de eenvoudige maaltijden. Deze bevatten veel verse groenten en fruit en peulvruchten waaronder bruine bonen en linzen. Ook olijfolie mag niet ontbreken, wat wordt gebruikt om te bakken of salades mee op smaak te brengen. Tevens wordt er veel gebruik gemaakt van noten en zaden en zijn vis en kip veel gegeten vleessoorten. Met mate wordt er rood vlees en melkproducten gegeten. Ook volkoren producten komen in deze keuken voor.
Wat zijn de Mediterrane gerechten die het meest populair zijn? Wij zetten enkele gerechten voor je op een rij: Hummus: een puree op basis van kikkererwten, sesamzaad en andere ingrediënten. Het wordt veel gesmeerd op brood of stokbroodjes of gebruikt om in te dippen.Spaanse gazpacho: een koude soep van groenten en kruiden, met vooral tomaat.Griekse tzatziki: een bijgerecht wat wordt bereid met yoghurt, knoflook, olijfolie en geraspte komkommer.Clafoutis van tomaat en olijf: een gebaksoort waar olijf en tomaat aan zijn toegevoegd.Spaanse paella: een gerecht dat bestaat uit zeevruchten, rijst, kip, konijn, een basis van tomaten, snijbonen, saffraan en garrofones.Italiaanse tomatensaus: een saus die rijkelijk gevuld is met tomaten en diverse ingrediënten bevat.Vegetarische pasta: een pasta zonder vlees met een heerlijke tomatensaus.Patate al forno: maanvormige aardappeltjes die worden gebakken in de oven, zodat ze lekker knapperig zijn.Griekse boerensalade: een salade met tomaten, komkommers, Spaanse peper, ui, feta en olijven.Risotto: een rijst die droog wordt aangebakken en vervolgens wordt geweekt in bouillon om deze op smaak te brengen.