:

Wat gebeurt er met alcohol als je het kookt?

Gijs Yavuz
Gijs Yavuz
2025-08-27 10:18:37
Count answers : 28
0
Als je een gerecht 2 uur laat stoven op het vuur verdampt ongeveer 90% van de alcohol. Na het koken of stoven van je gerecht gedurende 15 minuten blijft nog 60% van de alcohol over. Dan verdampt dus maar 40% van de alcohol. Als een gerecht geflambeerd wordt, blijft er zelfs 75% van de alcohol nog in het eten. Toevoegen aan een warm gerecht, daarna niet meer koken – 85% Flamberen – 75% Een koud gerecht een nacht laten staan 10-12 uur 70% Koken zonder roeren 25 minuten 40% Koken/sudderen 15 minuten 40% 30 minuten 35% 60 minuten 25% 90 minuten 20% 120 minuten 10% 150 minuten 5%
Joshua Huurdeman
Joshua Huurdeman
2025-08-27 10:07:20
Count answers : 24
0
Alcohol verdampt bij 78,4°. Je zou dus kunnen denken dat alle alcohol eruit is als je het even bij deze temperatuur laat staan. Het kan echter erg lang duren voordat alle alcohol uit een gerecht is. Zelfs na urenlange bereiding blijft er een beetje alcohol aanwezig in het gerecht. Er blijft eigenlijk altijd wel een beetje alcohol over.

Lees ook

Hoe kun je kaas met wijn eten?

Bij sterke kaas schenk je daarom bij voorkeur aromatische of zelfs kruidige wijnen. Zoals gewurztra Lees meer

Kan wijn koken?

Mensen koken met alcoholische dranken zoals bier of wijn. Dit kan erg lekker zijn, bijvoorbeeld in Lees meer