:

Hoe is de drinkcultuur in Frankrijk?

Tycho Merckx
Tycho Merckx
2025-08-24 19:38:37
Count answers : 20
0
Fransen nemen het er nog wel flink wat vaker van: 132 dagen per jaar. Uit deze cijfers blijkt dat Fransen vaak drinken, maar dat ze zich niet bezatten. Een glaasje wijn hoort er nu eenmaal bij, ook doordeweeks bij het avondeten, maar dat kan heel goed bij één glas blijven. Frankrijk een eet- en drinkcultuur heeft. De nationale trots, le vin, maakt daar een belangrijk deel van uit. Als ik op bijeenkomsten kom, ook overdag, staat er vaak wel ergens een fles op een tafel. Toen we op de crèche werden uitgenodigd voor een informatieavond over het reilen en zeilen op de opvang, werd er cider geschonken. Uit onderzoek blijkt wel dat Fransen veel minder wijn drinken dan vroeger, zegt Bijlsma. Tegenwoordig slaat de gemiddelde Fransman 80 liter wijn per jaar achterover, dat was vijftig jaar geleden nog 200. Tegenwoordig geven Fransen er ook meer geld aan uit: ze drinken minder, maar 'beter'. Desondanks blijft de overheid campagnes voeren tegen alcoholgebruik. De laatste, uit 2019, luidde: 'Niet meer dan twee glazen alcohol per dag, en niet iedere dag'.
Merel van den Broek
Merel van den Broek
2025-08-24 16:47:01
Count answers : 24
0
Kijk om u heen, mensen, bij Franse vrienden of kennissen, in de bistrot en op de (land)markten. Dan ziet u dat om tien uur (en ook wel vroeger, hoor!) aan menig glaasje wordt genipt. Ooit gehoord van het traditionele “verre d’onze heure”? De Fransen móéten wel tijdig een glaasje heffen, zeker gezien de goede oogst die, volgens de laatste berichten, dit jaar wordt verwacht: 4,6 miljard hectoliter. Ik bood Jean-Claude, nadat hij in de ochtend met zijn trekker mijn gras had gemaaid, echt op z’n Hollands, een kop koffie aan. Maar hij bedankte want, zo zei hij, hij had geen dorst. Ik was voldoende op m’n qui-vive en net zo beleefd om hem een glas rooie aan te bieden. Dat hij met graagte accepteerde. Jean-Yve doet op een zaterdagochtend wat voorjaarsopruiming in zijn tuin. Ik ga een praatje maken. Na vijf minuten zegt hij: “Ik spit nog even dat hoekje en dan gaan we een glas drinken.” “Aardig aangeboden, maar mij niet gezien. Het is me nog te vroeg.” “Te vroeg?” Hij kijkt op zijn horloge en zegt: “Maar het is al half elf.”

Lees ook

Waarom koken de Fransen met wijn?

De Fransen koken met wijn omdat het het eenvoudigste gerecht iets extra's geeft en zeer oud is, net Lees meer

Wat zijn de drie soorten Franse keuken?

library.no_preview_available Lees meer

Chris Groenestein
Chris Groenestein
2025-08-24 16:33:29
Count answers : 27
0
Volken die hun wijn verhandelden, zoals Etrusken, Feniciërs en Grieken, verspreidden dankzij de wijnhandel ook hun cultuur. De overwegend Keltische bevolking van wat nu Zuid-Frankrijk is, rond 600 voor Christus voor het eerst kennis maakte met de fijne alcoholische versnapering. Volgens deze hypothese kwamen rond die tijd in de oude havenstad Latarra, het huidige Lattes vlakbij Montpellier, schepen vol amfora’s met Etruskische wijn uit Italië aan. De Romeinse veroveringen van Gallië zouden vervolgens de wijncultuur verder noordwaarts door het dal van de Rhone hebben gebracht. Gedurende de Middeleeuwen en daarna, werd de kunst van het wijnmaken op landgoederen, kloosters en abdijen verder geperfectioneerd tot de hoogstaande Franse wijncultuur die we nu kennen. Onderzoek van de bekende alcohol-archeoloog Patrick McGovern van de Universiteit van Pennsylvania toont nu aan dat dit wel degelijk het geval was, en dat de gangbare theorie waarschijnlijk dus klopt. Verder concludeert hij dat de Keltische bevolking van Frankrijk rond 425 v. Chr. begon met het maken van hun eigen wijn. Maar misschien nog wel belangrijker is de ontdekking van druivensporen op een stenen pers-platform, eveneens gevonden in Latarra. De sporen wijzen erop dat er rond 425-400 v. Chr. al druiven geperst werden in Latarra. Dit stenen pers-platform is de vroegste bewijs voor het bestaan van een eigen wijncultuur in Frankrijk. Overigens importeerden de Galliërs in Latarra vanaf 525 v. Chr. ook al kruiken met wijn uit de Griekse kolonie Massalia, het huidige Marseille. In Latarra gevonden en onderzochte amfora’s uit Massalia bleken ook sporen van wijn te bevatten.
Marijn Oostveen
Marijn Oostveen
2025-08-24 16:08:07
Count answers : 23
0
De apéro is een moment vóór het avondeten, waarop vrienden, buren of familie samenkomen om iets te drinken en een klein hapje te eten. Belangrijkste regel: een apéro neem je nooit in je eentje! Wat drink je? Dat hangt af van de regio, maar een paar klassiekers zie je overal terug: witte of rode wijn, een koud biertje op warme dagen, een Kir (witte wijn met zwartebessenlikeur) in de Bourgogne of een Kir Royal met bubbels. In het zuiden? Uiteraard een pastis! Geen alcohol? Geen probleem! Een diabolo menthe (limonade met muntsiroop) of mineraalwater uit Vichy is ook prima… al zou iemand kunnen denken dat je ziek bent.
Catharina Jonker
Catharina Jonker
2025-08-24 15:57:41
Count answers : 31
0
Frankrijk is het land van de chateaux, de Côtes du Rhône en de superieure grand vin de Bordeaux. Al eeuwen vóór onze jaartelling waren alcoholische dranken – en in het bijzonder wijn – erg geliefd bij allerlei volken en culturen. Wijn was een van de belangrijkste handelsproducten op de Middellandse Zee en een echte cultuurdrager. Archeologen hebben al langer het vermoeden dat de overwegend Keltische bevolking van wat nu Zuid-Frankrijk is, rond 600 voor Christus voor het eerst kennis maakte met de fijne alcoholische versnapering. Gedurende de Middeleeuwen en daarna werd de kunst van het wijn maken op landgoederen, kloosters en abdijen verder geperfectioneerd tot de hoogstaande Franse wijncultuur die we nu kennen. De Romeinse veroveringen van Gallië brachten de wijncultuur vervolgens verder noordwaarts door het dal van de Rhone.
Norah Groen
Norah Groen
2025-08-24 14:51:49
Count answers : 19
0
Franse eetcultuur is heel erg belangrijk en ze besteden er veel tijd en geld aan. De middagmaaltijd is de belangrijkste maaltijd van de dag en is meestal een warme maaltijd bestaande uit meerdere gangen. Het ontbijt en de avondmaaltijd daarentegen zijn veel minder uitgebreid. Het ontbijt bestaat hooguit uit een koffie, of (chocolade)melk met een stuk brood, croissant of pain au chocolat. De avondmaaltijd die over het algemeen pas rond zeven uur ’s avonds wordt gegeten is eenvoudig en bestaat vaak uit een salade, soep, een stuk pizza of wat kliekjes uit de koelkast die nog over zijn. Franse koffie ’s ochtends vroeg (bij het ontbijt) of na de middagmaaltijd, maar bijvoorbeeld niet rond 11 uur zoals ik dat in Nederland kende. Je hebt er altijd recht op gratis (kraan)water en brood bij de maaltijd, en het is dan wel belangrijk dat je om een ‘karaf’ water vraagt en niet om een fles.
David Spier
David Spier
2025-08-24 14:44:41
Count answers : 25
0
In de jaren ’60 dronken de Fransen nog 100 liter per hoofd van de bevolking per jaar, dat is nu minder dan 40 liter. 37 procent van de Fransen zegt dat ze geen wijn drinken, dat is bijna ongelooflijk. Mensen denken: alcohol is wat ongezonder, er is een trend dat mensen wat minder drinken. Daarnaast is de demografie veranderd, waarbij mensen bijvoorbeeld niet drinken vanwege hun geloof. Ook is er toenemende concurrentie van bier en spirits. Mensen gaan naar de McDonald's. Wie gaat er bij een hamburger een lekker flesje uit de Medoc openmaken? Dat gebeurt niet. Vroeger zat je met de familie aan tafel, werd er lekker gekookt en kwam er een fles wijn op tafel.