:

Biologische producten gebruiken

Dina Vink
Dina Vink
2025-08-24 00:58:23
Count answers : 33
0
Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie zijn gemaakt, maar ook voor landen van buiten de Europese Unie. De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Bedrijven mogen naast het verplichte EU-logo andere logo’s aanbrengen op de verpakking. Dat doen ze bijvoorbeeld wanneer zij aanvullende eisen stellen zoals het Nederlandse EKO-keurmerk, het Demeter-keurmerk of het Beter Leven Keurmerk. Agrarische bedrijven, verwerkingsbedrijven, handelsbedrijven en detailhandel kunnen toestemming vragen voor gebruik van dit logo op hun biologische producten. Ze doen dit bij een erkende certificerende instelling. Die instelling geeft toestemming voor gebruik van het EU-logo voor biologische productie. In Nederland geeft Skal Biocontrole namens de overheid het EU-logo voor biologische producten uit. U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-keurmerk voor biologische productie dat op de verpakking staat: een afbeelding in de vorm van een blaadje met 12 sterren.
Veerle Simonis
Veerle Simonis
2025-08-23 19:54:18
Count answers : 25
0
Van een paar ingrediënten is vastgesteld dat deze onvoldoende biologisch beschikbaar zijn. Deze ingrediënten staan in bijlage V deel A1 en deel B van verordening (EU) 2021/1165. Alleen deze ingrediënten mag u gangbaar gebruiken, tot maximaal 5%. Wilt u een ander ingrediënt gebruiken en vindt u dat het onvoldoende biologisch beschikbaar is? Dan kunt u hiervoor een ontheffing aanvragen via mijn.skal.nl onder de tegel: ontheffing niet-biologisch ingrediënt. Het niet-biologische ingrediënt moet wel een product zijn dat is toegestaan in een biologisch eindproduct. In punt 2 van Bijlage II deel IV van verordening (EU) 2018/848 staat beschreven welke ingrediënten u mag gebruiken voor het maken van biologische levensmiddelen. Voor het maken van wijn staat dit beschreven in punt 2 van Bijlage II deel VI en voor gisting Bijlage II deel VII, punt 1.3. U moet uw leveranciers minstens elk jaar controleren of ze nog gecertificeerd zijn.

Lees ook

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zo Lees meer

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer