:

Hoe maak je wijnproeven leuker?

Jasmijn de Bruijn
Jasmijn de Bruijn
2025-08-20 07:15:28
Count answers : 14
0
Een ware wijnkenner wordt door stap 1 t/m 5. Probeer eens een Chardonnay met houtopvoeding en vergelijk die met een Chardonnay zonder houtopvoeding. Riesling is een druif die uiteenlopende zoetheidsgraden kan hebben, van droog tot zoet. Vergelijk een droge Duitse Riesling met een zoete Duitse Spätlese Riesling. Probeer een Pinot Noir uit de Bourgogne in Frankrijk en vergelijk die met een Pinot Noir uit de Verenigde Staten. Onthoud dat wijnproeven leuk moet zijn en dat iedereen zijn eigen smaak heeft. Experimenteer, ontdek nieuwe favorieten en geniet van de reis door de wereld van wijn!
Samuel Driessen
Samuel Driessen
2025-08-20 03:49:46
Count answers : 24
0
Het is leuk om een naslagwerkje bij te houden van de wijnen die je drinkt, om je smaak te ontwikkelen en bij te houden wat je lekker vindt. Goed proeven kan je gewoon helpen je smaak te ontwikkelen, te ontdekken wat je lekker vindt én te onthouden of documenteren wat je gedronken hebt. Als ik een wijn drink die ik lekker vind, maak ik altijd een korte proefnotitie in mijn telefoon. Natuurlijk ga ik dan niet een uitgebreide proefnotitie van een A4’tje maken, maar in steekwoorden schrijf ik op hoe de wijn smaakte. Schenk een bodempje van je wijn in en kijk er eens goed naar. Pak je glas en steek je neus erin. Wals de wijn daarna door je glas heen, zo komt er meer lucht bij en zo kan je hem beter ruiken. Neem een slokje en laat deze helemaal door je mond gaan. Je kan een beetje ‘spoelen’ als je dat wilt. Een beetje lucht in je mond slurpen helpt ook om de wijn beter te proeven. Je kan stapsgewijs deze zaken beoordelen: Zoetheid: Hoe droog of zoet is de wijn? Zuurgraad: Hoe zuur smaakt de wijn? Een hele frisse wijn heeft veel zuur. Tannines: In rode wijn kunnen tannines zitten. Body: Hoeveel body heeft de wijn? Smaakintensiteit: Hoe intens smaakt de wijn? Afdronk: Dit is hoe lang de smaak blijft hangen in je mond. Kort is minder dan vijf seconden, een lange afdronk is meer dan vijftien seconden. Kwestie van tellen! Op het eind kan je, als je wilt, een conclusie opschrijven. Je kan je eigen conclusie trekken, dus wat jij zelf van de wijn vond (subjectief), of beoordelen hoe goed de wijn is (objectief). Veel plezier met proeven! Laat het me weten als je vragen hebt, of als je suggesties hebt voor een volgend artikel in deze serie.

Lees ook

Welke wijn past goed bij een voorgerecht?

Bij voorgerechten als salades, wit vlees of vis wordt er vaak gekozen voor een witte, droge wijn, zo Lees meer

Wat zijn de 5 basisstappen bij wijnproeven?

Om wijn te evalueren, komt het allemaal neer op de 5 s'en. SEE (ZIEN) SWIRL (WALSEN) SNIFF/SMELL Lees meer