:

Wat is de betekenis van 48+ kaas?

Sienna Can
Sienna Can
2025-09-19 08:30:47
Count answers : 30
0
Het plusje achter 30, 35 en 48 staat voor het vetpercentage in de kaas, maar niet precies zoals je misschien denkt. Het gaat namelijk niet om het vetgehalte van de totale kaas, maar om het vetgehalte in de droge stof. 48+ kaas wordt namelijk gemaakt van de volle melk zonder dit af te romen voordat dit wordt verwerkt tot kaas. Hoe hoger het plusje, hoe romiger de kaas. 48+ kaas heeft een rijke en volle smaak. Deze kaas is erg romig en smelt heerlijk op bijvoorbeeld een tosti. Omdat deze kaas meer vet bevat, heeft hij een zachte en smeuïge textuur.
Julian Westermann
Julian Westermann
2025-09-11 08:30:04
Count answers : 33
0
De aanduidingen 30+, 40+ of 48+ geven aan hoe hoog het vetgehalte van de droge stof is. In 48+-kaas is het vetgehalte van de droge stof dus 48%. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas is. Bij al deze kazen bestaat de droge stof voor 48% uit vet. Jonge kaas zit meer vocht dan in oudere kazen, en minder droge stof. Daardoor is het aantal gram vet dat in de kaas zit dus lager bij jongere kazen, dan bij oudere kazen. Gemiddeld gaat het om zo’n 10% minder vet. Oud 48+-kaas: 34 gram Belegen 48+-kaas: 31 gram Jong belegen 48+-kaas: 30 gram Jong 48+-kaas: 30 gram

Lees ook

Wat zijn de beste Franse kazen?

De beste Franse kazen zijn Abondance, Bleu d'Auvergne, Cantal, Rocamadour en Roquefort. Abondance is Lees meer

Hoeveel Franse kaassoorten zijn er?

Franse kaas is zeer divers en rijk aan smaken, zoals blijkt uit de beschrijvingen van de 137 Franse Lees meer

Jari le Guellec
Jari le Guellec
2025-09-07 15:57:55
Count answers : 42
0
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Het vetgehalte staat gegeven per hoeveelheid droge stof. De droge stof is de hoeveelheid kaas zonder water. Maar let op: Door verschillen in het gehalte aan water varieert het vetgehalte ook bij gelijke vetaanduiding, zoals in de tabel staat aangegeven. Hoeveel vet kaas bevat kun je vinden op het etiket. Vet in grammen per 100 gram kaas Oud 48+ 34 Belegen 48+ 31 Jong belegen 48+ 30 Jong 48+ 30 Smeerkaas 48+ 23 De meeste soorten oude kaas bevatten 48% vet of meer op de droge stof.
Maryam Elsjan of Wipper
Maryam Elsjan of Wipper
2025-09-01 18:03:53
Count answers : 33
0
De plus-markering is dus een handig hulpmiddel bij het kopen van kaas. Koop je een 48+ kaas? Dan bestaat 48 procent van de droge stof uit vet. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas is.
Jonas Bos
Jonas Bos
2025-08-27 18:57:13
Count answers : 42
0
De naam 48+ kaas verwijst naar het vetpercentage in de droge massa van de kaas. In 48+ kaas zit minstens 48% vet in die droge stof, wat betekent dat de kaas tussen de 28 en 32 gram vet per 100 gram kaas bevat, afhankelijk van het totale vochtpercentage. 48+ kazen bevatten 48% vet in de vaste stoffen. Dit betekent niet dat de hele kaas 48% vet is. Kaas bestaat uit vaste voedingsstoffen en vocht. De vaste voedingsstoffen maken meestal 60% uit van de totale samenstelling en daarvan is 48% vet. Voor een stuk kaas van 100 gram komt dat neer op 28-32 gram vet. Dit is namelijk 48% van de 60% aan vaste voedingsstoffen. 48+ kaas bevat dus minder vet dan bijvoorbeeld een 80+ kaas, maar het is een misvatting dat de hele kaas 48% vet is. Het getal verwijst niet naar het totale vetgehalte van de kaas zelf, maar alleen naar het vetgehalte in de vaste bestanddelen, zoals eiwitten.
Emily Fremie
Emily Fremie
2025-08-13 23:33:27
Count answers : 46
0
48+ kaas is de kaas met het hoogste vetpercentage in dit rijtje en dat proef je. Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Het vetgehalte heeft invloed op je vetinname, maar ook op de smaak en structuur van kaas. Hoe meer vet, hoe voller de smaak. Je kunt dus stellen dat 48+ kaas een rijkere smaak heeft dan 20+ kaas. Voor liefhebbers van een volle, bijna pittige kaassmaak is daar 48+ kaas. Deze kaas leent zich goed voor belegde broodjes en tosti’s, maar ook ovengerechten, salades of zelfs een borrelplank. Door z’n sterke smaak heeft 48+ kaas weinig andere ingrediënten nodig. Hoogstens een lik mosterd of tomatentapenade. 48+ kaas is verkrijgbaar in verschillende rijpingen, van jong tot oud.
Liv van Loon
Liv van Loon
2025-08-13 23:32:34
Count answers : 30
0
Het nummer 48+ op de kaas betekent dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48% uit vet bestaat. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water en blijft er dus 60 gram kaas over. Je moet dus nog eventjes doorrekenen: 48% van die 60 gram is 29 gram. Van de 100 gram 48+-kaas die je koopt, is dus 29 gram vet. De 48+-kaas is dus een van de vetste kazen die er zijn. De kaas wordt dan ook wel ‘volvet’ genoemd. Het vet dat in kaas zit, is verzadigd vet. En dat is verkeerd vet, waar je zo weinig mogelijk van binnen moet krijgen.
Ilse Çiçek
Ilse Çiçek
2025-08-13 21:41:03
Count answers : 33
0
48+ kaas betekent dat de kaas 48% vet bevat in de droge stof. Dit is een volle, romige kaasvariant met een rijke smaak. Deze kazen hebben een hoger vetgehalte en daardoor een intensere smaak en een zachtere textuur. 48+ kazen zijn romiger en hebben een vollere smaak, terwijl 30+ kazen lichter zijn en minder vet bevatten. Bij 48+ kaas wordt volle melk gebruikt, terwijl bij 30+ kaas magere of halfvolle melk wordt gebruikt. Hierdoor hebben 48+ kazen een rijkere en meer uitgesproken smaak, terwijl 30+ kazen een lichtere en mildere smaak hebben.