Hoe krijg je meer saus bij stoofvlees?

Noortje Hussein
2025-08-13 10:30:42
Count answers
: 6
Je gebruikt te weinig vocht. Voeg genoeg vloeistof toe, het vlees moet helemaal koppie-onder staan in je pan. Check af en toe of alles nog onder staat en voeg anders wat extra bouillon toe. Je pakt het verkeerde vlees: voor een stoofgerecht gebruik je meestal rundvlees, lamsvlees of wild, bepaalde stukken varken, maar ook kip is een optie. Kip stoven gaat het beste door het niet te lang te doen, want dan valt het helemaal uit elkaar.
Je vergeet eerst aan te braden. Oma bestrooide het vlees altijd met een beetje bloem en bakte het daarna kort aan. Dat hoeft natuurlijk niet, maar als je het vlees even dichtschroeit voordat je gaat stoven, krijg je een diepere smaak en een donkerder saus. En die bloem op het vlees zorgt voor een meer gebonden saus.
Dus om samenvattend een lekker zachte stoof te maken met voldoende saus, bijvoorbeeld zuurvlees, moet je het vlees niet te lang stoven, voldoende vloeistof toevoegen, altijd eerst aanbraden en genoeg tijd nemen om rustig een paar uur te stoven. Het is de moeite waard om te weten dat het toevoegen van bloem aan het vlees zorgt voor een meer gebonden saus. Het vlees moet geheel ondergedompeld zijn in de saus, het liefst in een gietijzeren pan, en deze pan niet te openen. Langzaam pruttelen zorgt voor de boterzachte structuur.

Pim Zuidweg
2025-08-13 07:02:34
Count answers
: 1
Het vocht wat je toevoegt aan het stoofvlees moet tevens ook op kamertemperatuur zijn. Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op.
Heel belangrijk, voeg zuren aan je vlees toe. Bijvoorbeeld (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd.
De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het vlees mals wordt.
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op.
Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees in dan ook echt botermals.
Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.

Aaron Spanhaak
2025-08-13 07:00:25
Count answers
: 2
Blijft de saus te dun, kan je ze nog altijd binden met maïszetmeel. Kookte de saus te veel in, kan je wat water toevoegen. Gebruik geen antikleefpan: met de aanbaksels maak je straks de saus. Blus de lege braadpan met water, zodat de roux een bruine fond wordt. Voeg de helft van het bier toe. Roer de aanbaksels in de pan los terwijl je het bier en de fond aan de kook brengt. Giet het biermengsel uit de pan mee in de stoofpot.
Lees ook
- Wat voegt smaak toe aan rundvleesstoofpot?
- Hoe krijg ik meer smaak aan stoofvlees?
- Welke stoofpot wordt traditioneel in de winter gegeten?
- Hoe voeg je umami-smaak toe aan een stoofpot?
- Wat is lekker bij runderstoof?
- Waarom tomatenpuree toevoegen aan rundvleesstoofpot?
- Is stoofpot een wintermaaltijd?