Hoe langer, hoe beter. Gemiddeld is 12 uur trekken lang genoeg om een heel goede bouillon te maken. Je kunt er echter voor kiezen om de botten nog langer te laten trekken. Voor kippenbotten geldt dat je deze wel 24 uur op kunt laten staan, voor runderbotten zelfs 72 uur. Hoe langer de tijd, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht kommen.
Voorbereiding
15
Kooktijd
12
Totale tijd
12
15
Auteur: Marinka
1,5 – 2 kg runder- of kippenbotten en delen met veel bindweefsel
2 wortels, grof gesneden
2 uien, grof gesneden
2 of 3 stengels bleekselderij
3 laurierblaadjes
1 tl peperkorrels
Halve bol knoflook (optioneel)
2 el appelazijn
Water
Voeg alle ingrediënten samen in een grote slowcooker.
Schenk er net zo veel water bij tot alle ingrediënten onder staan, maar houd nog wel een paar cm over tot de rand van de pan.
Breng het geheel aan de kook (de meeste slowcookerpannen kunnen op het fornuis).
Zet de pan in de slowcooker, zet deze op de laagste stand en laat de bouillon 12 uur lang trekken.
Schep na afloop de grote stukken uit de pan en schenk de bouillon door een zeef in een andere pan of grote kom. (Let op: de botten en andere dierlijke delen kun je nogmaals gebruiken om bouillon van te trekken, gooi deze dus nog niet weg)
Laat de bouillon eerst op kamertemperatuur komen en zet deze vervolgens in de koelkast. Schep het vetlaagje van de bouillon af (dit vet kun je later heel goed gebruiken om vlees, vis of groenten in te bakken). Als het goed is, is de bouillon nu dik geworden en lijkt het op gelatinepudding.
Vries eventueel een deel van de bouillon in voor later gebruik.
Op zoek naar meer recepten voor de slowcooker? Bekijk dan mijn kookboek Paleo Slowcooker eens, met daarin 64 heerlijke recepten.