Hoe maak je zelf hoestsiroop?

Mila van Henegouwen
2025-08-11 16:03:21
Count answers
: 2
Hoe zelf hoestsiroop maken met tijm?
Het basisrecept voor hoestsiroop met tijm is heel eenvoudig.
Je hebt er weinig voor nodig, alleen een beetje tijd om je tijmsiroop te laten rusten.
Zo ga je aan de slag:
Gebruik een goed handvol verse of gedroogde biologische tijm, ongeveer 30 tot 40 gram.
Bij gedroogde tijm is 30 gram voldoende.
Je hebt ook 500 ml water en 400 gram biologische witte of bruine suiker nodig.
Was verse tijm onder stromend water en leg hem in een pannetje met het water.
Maar je kan ook gedroogde tijm gebruiken.
Breng het water aan de kook en laat ongeveer 10 minuten alles zachtjes koken.
Haal het pannetje van het vuur en zet het opzij om een nacht te laten rusten.
De volgende dag zeef je het vocht zodat er geen takjes of blaadjes van de tijm meer in het water zitten.
Voeg de suiker toe en breng het geheel weer aan de kook.
Roer regelmatig om de suiker goed op te lossen.
Laat nog vijf minuten koken, haal de pan van het vuur en giet de hoestsiroop met tijm in een steriel flesje van ongeveer 0,5 liter.
Sluit tenslotte goed luchtdicht af.
Je zelfgemaakte tijmsiroop blijft enkele weken goed voor gebruik.
Een variant om zelf hoestsiroop te maken met tijm is deze versie met zoethout.
Volg bovenstaande stappen maar voeg een eetlepel gemalen zoethout toe tijdens het koken.
Door zoethout toe te voegen heb je in feite minder suiker nodig.
Je zelfgemaakte hoestsiroop zou anders te zoet worden.
Verminder dus de hoeveelheid suiker, of vervang hem door honing.
Daarvoor moet je het gezeefde tijmwater – uiteraard haal je het zoethout er bij het zeven ook uit – opgewarmd worden tot ongeveer 40 à 45°C en voeg je al roerend een kopje lokale honing toe.
Let op: laat het water niet warmer worden want dan verliest de honing zijn structuur en gaan alle goede eigenschappen helaas verloren.

Tess de Gruijter
2025-08-11 14:53:40
Count answers
: 2
Mijn moeder zegt dat tijmsiroop heel gemakkelijk zelf te maken is.
Benodigdheden
100 gram verse tijm
200 gram rietsuiker
600 ml water
optioneel: een eetlepel honing
Bereidingswijze
Spoel de takjes tijm goed af.
Breng het water in een grote pan aan de kook.
Voeg de takjes tijm toe aan de pan en laat ongeveer drie kwartier zachtjes koken.
Zeef de tijm eruit en giet het water in een andere pan.
Breng opnieuw aan de kook en voeg de suiker toe.
Laat een kwartier koken tot het stroperig is en roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Vul een gesteriliseerde pot met de warme siroop.
Sluit de de pot pas als de siroop volledig is afgekoeld.
Als je de tijm siroop op een koele, droge plek bewaart, is hij een jaar houdbaar.

Luuk Janssen
2025-08-11 12:22:22
Count answers
: 2
Dit heb je nodig
2 L water
500 g suiker
250 g honing
2 bosjes tijm
1 bosje salie
een beetje lavendel
een beetje kamille
Aan de slag!
Was je kruiden onder koud, stromend water.
Doe het water, de suiker en de kruiden in een ruime pan en laat 24 uur trekken.
Steriliseer de volgende dag de flessen: haal de beugeldoppen eraf, doe ze in een schoon kommetje en giet er kokend water op.
Verwarm de oven voor op 120-150°C en zet vervolgens de flessen een half uur rechtop op de bodem van de oven.
Leg de beugeldoppen op een schone theedoek en laat ze aan de lucht drogen.
Terwijl je flessen in de oven staan, maak je de siroop af.
Zet je pan op het vuur.
Roer tot de suiker is opgelost.
Doe het deksel op de pan.
Wanneer het water kookt, draai je het vuur zacht en zet je de wekker op 30 minuten.
Roer af en toe door.
Zet de grote kom klaar met daarin een zeef en daarin je neteldoek.
Giet vervolgens het hele brouwsel voorzichtig door je doek en zeef.
Pak de punten van de doek bij elkaar en pers nog zoveel mogelijk siroop uit de natte kruiden.
Voeg de honing toe en roer zo kort mogelijk – alleen om het op te lossen.
Vul je flessen met behulp van de trechter en sluit ze goed af.
Etiketteer en zet er de datum van bereiding op.

Kyano Hulst
2025-08-11 11:49:51
Count answers
: 3
Snijd de ui fijn en zet hem in een glazen potje met een flinke laag suiker en/of honing erop.
Laat een nacht afgedekt staan, zodat de suiker/honing veel vocht uit de ui kan trekken en de ui kleiner wordt.
Zeef de siroop en bewaar hem in een afgesloten flesje in de koelkast.
Dit kan zeker een week.
Optioneel kun je ook kruidnagel, tijm, gember of salie toevoegen.

Tijn Konings
2025-08-11 11:30:34
Count answers
: 3
Je kan zelf met enkele simpele ingrediënten in een paar minuten een zeer effectieve hoestsiroop maken die bovendien nog eens lekker smaakt.
Je hebt enkel een citroen, honing, gember en water nodig.
Je begint met wat schijfjes citroen in een glazen pot met deksel te doen.
Vervolgens voeg je ook stukjes gember en honing toe aan de schijfjes citroen.
Je bewaart dit mengsel in de koelkast en voegt een lepel van de zelfgemaakte siroop toe aan een kop kokend heet water.

Lucy van Leeuwen
2025-08-11 11:28:00
Count answers
: 4
Haal de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn en knip of snijd fijn. Knip of snijd de salieblaadjes fijn. Schil de gember en snijd in kleine stukjes. Was de citroen en snijd in kleine stukjes. Kook circa 250 cc water en laat tot circa 50 graden afkoelen. Doe de tijm, rozemarijn, salie, gember, citroen, steranijs en honing in het steriele jampotje en schenk zoveel water op dat alles onder staat. Doe de deksel erop en laat minimaal 1 nacht trekken. Filter de hoestdrank door het door een zeef te schenken.