:

Is rauwe groente beter dan gekookt?

Maaike die Bont
Maaike die Bont
2025-08-11 11:43:17
Count answers : 0
0
Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten, da’s niet altijd waar. Tijdens de bereiding van groenten met water, zoals koken of blancheren, gaan wateroplosbare vitamines deels verloren. Rauwe groenten kunnen ook wat voedingsstoffen verliezen door blootstelling aan lucht en licht, bijvoorbeeld na het snijden of bij te lang bewaren. Sommige voedingsstoffen kunnen door ons lichaam beter worden opgenomen uit gekookte groenten dan uit rauwe groenten. Verhitting verandert namelijk de celstructuur van groenten, waardoor bepaalde voedingsstoffen beter beschikbaar worden.
Amy Aksoy
Amy Aksoy
2025-08-11 10:04:36
Count answers : 0
0
Toch kun je beter niet alle groenten rauw eten als je voldoende voedingsstoffen binnen wilt krijgen. In tomaten bijvoorbeeld, zit lycopeen. Deze antioxidant neem je het best op als de cellen van de tomaten stuk zijn gemaakt. Iets dergelijks geldt voor wortelen. De stof bètacaroteen is beter opneembaar uit gekookte wortelen dan uit rauwe. Het beste advies is daarom om rauwe en gekookte, gewokte en gegrilde groenten af te wisselen. VoedingsstoffenIn rauwe groenten zitten meer voedingsstoffen dan in gekookte, gegrilleerde en geroerbakte. Tijdens het verhitten gaan er namelijk veel vitamines en mineralen verloren. Dat geldt vooral voor de wateroplosbare vitamines zoals vitamine C en foliumzuur.